Haziran Ayı Ihracat Ve Enflasyon Rakamları

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, "Türkiye olarak özellikle yeni açılmakta olduğumuz Güney Amerika

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, "Türkiye olarak özellikle yeni açılmakta olduğumuz Güney Amerika ve Afrika pazarlarında daha fazla ihracat gerçekleştirerek yerimizi sağlamlaştırmalıyız" dedi.

Yöney, haziran ayı ihracat ve enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, haziran ayı enflasyonunun beklentilerin bir hayli altında gerçekleştiğin görüldüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Düşüşün baş aktörleri olan enerji ve gıda fiyatlarının dışında diğer kalemlerde artış olduğunu belirten Yöney, "İç talep neredeyse durmuş durumda. Fiyatlar geri gelmiş gibi. Büyüme ihracatın artışıyla gerçekleşmiş gibi. Tablo bunu gösteriyor. Demek ki Türkiye, gerektiğinde iç talep canlandırılarak büyümeye yönelik ayarlama yapma imkanına sahip" ifadelerini kullandı.

-Haziran ayı ihracat rakamları-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan haziran ayı ihracat rakamlarını da değerlendiren Yöney, şunları aktardı:

"Haziran ayı ihracatımız yüzde 9.8 artışla 11. 840 milyar dolar, ilk altı aylık toplam ihracatımız ise 72.986 milyar dolara ulaşmış bulunmakta. Bu rakamlar olumlu olarak algılanabilir. Ancak, Türkiye olarak özellikle yeni açılmakta olduğumuz Güney Amerika ve Afrika pazarlarında daha fazla ihracat gerçekleştirerek yerimizi sağlamlaştırmalıyız. Hedeflerimize ulaşmamız ancak böyle mümkün olabilir."

Yöney, petrol fiyatlarının 100 doların altındaki seyrini sürdürmeye devam ettiğini dile getirerek, "Dolayısıyla global enerji üretim maliyetlerinde aşağı trend sürecek. Reel sektör olarak bunu enerji girdi maliyetlerimizde görmeyi arzu etmekteyiz" açıklamalarını yaptı.

Reklam
Reklam

Muhabir: Halil İbrahim Başer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: