"Haziranda kar yağarsa şaşırmayın"

BALIKESİR (İHA) - Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, dünyada son 15 yılda bir ısınma sürecinin yaşandığını, Türkiye'nin de bu ısınma trendinde olduğunu belirtirken, haziran ayında kar yağarsa şaşırmamak gerektiğini söyledi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'ndeki çalışmaları incelemek üzere geldiği Balıkesir'de Vali Atıl Üzelgün'ü makamında ziyaret eden Adnan Ünal, Balıkesir'de iyi bir ekibe sahip olduklarını, bu bölge istasyonunda her türlü teknolojinin kullanıldığını ve analiz konusunda iyi değerlendirmeler yapıldığını bildirdi. Meteorolojik ihbarların önemine değinen Vali Atıl Üzelgün, global ısınmanın iklimlere doğrudan etki ettiğini belirtirken, Ünal ise ısınma sürecinin uzun periyotlarla değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Dünyada özellikle son 10-15 yıldır hava şartlarının iyi gitmediğini belirten Ünal, "Yağış dağılımı çok farklı. Karadeniz bölgemiz gerekli yağış ihtiyacını aldı, ancak diğer bölgelerimiz öyle değil. Yağış ortalaması 670 kilogram, bunu yakalayamadık. Son 10 yılda yağışlarda da azalma var. Bu anlamda havaların güzel gittiği söylenemez. Ancak, sevindirici olan bir konu var ki, yağış azalmalarına rağmen bundan etkilenip de yok olan bitki türü yok. Bu sevindirici. Türkiye'de haziran ayında kar yağarsa buna şaşırmam, hava değişikliği sebebiyle yağabilir. Fakat bu periyodik olarak her haziranda yağmaya başlarsa, işte o zaman endişe edilmesi gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Ünal, insan kaynaklı, ancak insan eli değemeyen ful otomatik istasyonların devreye sokulacağını, Balıkesir'in en çok otomatik istasyonu bulunan il olduğunu söyledi.

Türkiye çapında hava tahminlerinin hataya yakın olduğunu vurgulayan Ünal, "Bu sebeple biz de otomatik istasyon konumuna geçiyoruz ki, bu anlamda Balıkesir en çok otomatik istasyon bulunan bölgemiz. Radarımız da var burada. Şu an Balıkesir, Zonguldak, İstanbul ve Ankara Elmadağ'da 4 tane var, bu sene İzmir, Denizle ve Antalya illerimize de kuracağız. Yerinde tespitler yapıyoruz. Balıkesir'de toplam 27 tane insansız çalışan istasyonumuz var" diye konuştu.