ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 30 yıllık bir uzlaşma sonucu hazırlanan 'Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nden hoşnut olmadığını, temel eğitimler paralı verilirken, en üst eğitim olan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın parasız olduğunu ve Türkiye'de bu eğitimi en üst seviyede verecek hastanelerin bulunduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Tıpta Uzmanlık Tüzüğü' yeni değişiklikleriyle tanıtıldı. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen toplantıya katılan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 30 yıllık bir uzlaşma sonucu ortaya çıkan bu tüzükten kendisinin az hoşnut olduğunu söyledi. Uzlaşma adına böyle bir tüzüğü kabul ettiğini ifade eden Durmuş, "Ben tüzükte istediğim beklentileri alamadım. Danıştay'dan gelen tüzüğü istesem imzalamayabilirdim. Ama kalite için imzaladık. Beklentilerimiz sonra alınabilir. Arkadaşlarımızın emeklerini boşa götürmemek için imzaladım. Tıp dallarındaki eğitimin dünya standartlanında kabul edilen en kalite eğitim olmasını sağlamak istiyorum" dedi.
Hazırlanan tüzükle, tıpta uzmanlık eğitiminin başlangıcında bilgi ve kabiliyeti mümkün olduğunca iyi ölçülmüş asistan adaylarının eğitime alınmasını rasyonel biçimde sağlayacak olan bir giriş sınavı sisteminin kurulması öngörüldüğünü kaydeden Durmuş, tüzüğün bilimsel esaslar ve işlerliği kapsayacak, modern tıbbın ortaya koyduğu amaçları sürekli olarak gerçekleştirecek ve sık sık değişiklikleri gitmeye lüzum bırakmayacak şekilde, yeni bir anlayışla hazırlandığını kaydetti.
Toplantı sonrası gazetecilerin 'tüzükten neden hoşnut olmadınız' şeklindeki sorularını cevaplayan Durmuş, Türkiye'de eğitimim mecbur olan temel eğitimlerin paralı yapıldığını, lise, üniversitesi gibi okullarda paralı eğitim verildiğini ve üst eğitim olan Tıp'ta Uzmanlık eğitiminin parasız yapıldığını belirterek, "Yurtdışına uzmanlık eğitimi için giden birçok hekim arkadaşımız perişan oluyor. Belli standartta eğitim alamıyor. Alsa bile Türkiye'de kabul edilmiyor" dedi. Bu eğitimi en üst seviyede verebilecek hastanelerin bulunduğuna işarat eden Durmuş, "Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın, 'istenilen branşta en düşük puandan fazla puan alarak, parası verilerek ve yüzde 10 oranında uzmanlık eğitimi verilmesi' Türkiye için doğru olan şeydir. Ama maalesef ben bunu getiremedim. Çünkü duygusal yaklaşımlar oldu. Şu anda vakıfların kurduğu eğitim öğretim kadroları paralı eğitim veriyor. Ama en gelişmiş Tıp Fakülteleri'nde verilemiyor. Bir başka sefer inşaallah bunu düzeltiriz" şeklinde konuştu.