HDP: Başbakan milyonlarca Alevi'yi yok sayıyor

HDP, Başbakan Erdoğan'ın Federal Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'ın eleştirilerine cevap vermek için yıllardır Türkiye'de eşit yurttaşlık talebinde bulunan milyonlarca Alevi'yi yok saydığını belirtti.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık tarafından yapılan açıklamada,Başbakan Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında, "Almanya'da Ali'siz Alevilik denen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı var, bunu bize yansıtıyorsun. Türkiye'de böyle bir Alevi yok"sözleri hatırlatılarak, "Başbakan Erdoğan Alevileri ötekileştirdi, yine Aleviliği tahrif ederek kendi tarafının dışında kalan ve yıllardır Türkiye'de eşit yurttaşlık talebinde bulunan milyonlarca Alevi'yi yok saymakta ısrar etti" denildi.

Reklam
Reklam

Altınışık, 2014 Türkiye'sinde Alevilerin talepleri anavatanlarında kabul edilmezken, dünyada pek çok ülkenin, özellikle Almanya'nın da içinde olduğu Avrupa ülkelerinin Alevileri ve Aleviliği tanıdığını, ülkelerine göçmen işçi olarak yerleşmiş olan Alevilerin kendi yurttaşlarıyla eşit gördüğünü, inançlarını özgürce yaşamaları için onlara yasal hakların sağladığını belirtti.

"ALEVİLERİN TALEPLERİNİ KABUL ETMESİ GEREKİR"

Dünya siyasetinin ve siyasetçilerinin karşısında bu "eziklikten" kurtulmak için Başbakan'a düşen görevin, Türkiye'de yıllardır alanlarda siyasi hak mücadelesi veren Alevilerin varlığını ve taleplerini kabul ederek, sürdürdüğü inkar politikası ve karalamayı bırakmak olduğunu vurgulayan Altınışık şunları kaydetti:

"Kadim halklara ve inançlara ev sahipliği yapan bu topraklarda, her inanç eşit haklara sahip olmalıdır. Birinin diğerini yok saymadığı bir ülkede, özgürce, eşit ve birarada yaşamak pekala mümkündür. Halkların Demokratik Partisi, tüm farklı inançların varlığını kabul ettiği gibi; konuyu "Alevilik haktır, Aleviler vardır' ilkesi ile ele alıyor ve Alevilerin mücadelesini kendi mücadelesi olarak görüyor. Başbakan Erdoğan'a da milyonlarca Alevi'yi yok saymaktan vazgeçmesini, Alevilerin taleplerini kabul etmesi gerektiğini ısrarla hatırlatmayı görev sayıyor." (ANKA)

Reklam
Reklam