HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Çözüm sürecini rahatlatacak, sorun alanlarını giderecek belli noktalara temas edilmesi hususunda toplantıda görüş birliğine vardık" dedi.
Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP heyetini Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. 1 saat süren görüşmenin ardından Baluken, gazetecilere açıklama yaptı. Çözüm sürecinde bir süredir yaşanan zorlanmaları aşma temelli geçen hafta itibariyle yapılan görüşmelerle diyalog kanallarının tekrar açılması yönünde bir irade ortaya konduğunu hatırlatan Baluken, şunları kaydetti.
"Bu temelde özellikle her şart altında bu görüşmelerin devam ettirilmesi ve diyalog kanallarının açık tutulması en önemli husus olarak geçen hafta yaptığımız toplantıda da karşılıklı olarak kabul edilmişti. Bugün Başbakan Yardımcısı Sayın Yalçın Akdoğan'la 1 saate yakın bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Geçen hafta yetkililerle yaptığımız görüşmenin çerçevesinde bugünkü toplantıda tekrar değerlendirdik. Bugünkü görüşmede de süreç devam ettiği sürece her şart altında diyalog kanallarının açık tutulması, özellikle çözüm sürecinin zorlandığı dönemlerde bu diyalog kanallarının daha fazla işletilmesiyle ilgili karşılıklı görüş alışverişlerimiz oldu. Bu temelde özellikle bu hafta içerisinde de bu görüşmelerin devam etmesi hem nitelik hem de gelinen aşama olarak çözüm sürecini rahatlatacak, sorun alanlarını giderecek belli noktalara temas edilmesi hususunda toplantıda görüş birliğine vardık. Toplantıda genel olarak müzakere sürecinin hızlandırılması ve hızla sonuca ulaştırılması açısından da gerek kullanılan dil, gerekse ortaya konan politikalar açısından daha yapıcı bir tutumla bu çalışmaların devam ettirilmesi hususunda çok önemli tespitler yapıldı. Bu hafta hükümet yetkilileriyle, Çözüm Kurulu yetkilileriyle görüşmelerimiz devam edecek, bazı pratik konuları ele alma şansımız olacak. Yapmış olduğumuz bu görüşmelerden sonra heyetimizin İmralı Adası'nda Öcalan'la görüşmek üzere kısa bir süre içerisinde bu toplantıyı gerçekleştirmek üzere gitmesiyle ilgili bazı beklentileri yine paylaştık. Onlar da gerek bu görüşmenin çerçevesi, gerekse İmralı ziyaretiyle ilgili konularda karşılıklı olarak ifade edilen çerçeveyi önemsedikleri ve bu doğrultuda kendi değerlendirmelerini yapacaklarını heyetimize ifade ettiler."
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Baluken, "İmralı'ya ziyaret bu hafta mı gerçekleştirilecek?" sorusuna, "Gidiş takvimiyle ilgili net bir gün belirtemiyoruz. Ama bizim de burada yapmayı planladığımız görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeleri sürdüreceğiz. Hükümette bu görüşmelerde kendisi açısından bazı değerlendirmeleri yapacak, toplantıları planlayacaklar. Görüşme trafiğimiz bittikten sonra İmralı'ya gidiş yönünde herhangi bir engel yok. En kısa zaman içerisinde heyetimizin İmralı Adası'na gitmesi bekleniyor. Şu anda bir sorun görünmüyor, yani heyetimizin genişleyerek İmralı Adası'na gitmesi ve İmralı Adası'nda toplantıları gerçekleştirerek kamuoyunu bilgilendirmesi konusunda şu anda herhangi bir engel yok" karşılığını verdi.
"Heyetin genişlemesi, sekreterya gibi konular, bunlar ilk ziyaretinizde daha geniş bir heyetle mi gidilecek yoksa biraz zaman geçecek mi?" şeklindeki soruya Baluken, "Bütün bunları konuşuyoruz, tartışıyoruz. Ama şunu rahatlıkla ifade edebiliriz, heyetimizin genişlemesi ve orada müzakere koşullarının rahatlamasıyla ilgili hükümet kanadında bize ifade edilen herhangi bir çekince yoktur. Biz de bunu son derece değerli, kıymetli buluyoruz" cevabını verdi.
Görüşme takvimiyle ilgili bir netlik olup olmadığına ilişkin ise Baluken, "Kesintisiz olarak devam edecek" dedi.
"Bazı pratik konuları görüşeceğiz' dediniz. O pratik konuları açabilir misiniz?" sorusu üzerine Baluken, "Sürecin ilerlemesi, süreçle ilgili nitelikli müzakerelerin başlaması konularıdır. Bunlarla ilgili hem heyetimizin hem de hükümet kanadının hazırlıkları var. Bunları daha detaylı görüşmek üzere bir araya geleceğiz" diye konuştu.
Baluken, İzleme Komitesi oluşturulmasına yönelik soru üzerine ise, "İzleme heyetiyle ilgili fikir alışverişimiz oldu. Bu konuda aramızda herhangi bir çelişki yok. Biz bir izleme heyetinin üçüncü göz olarak bu süreçte bir an önce görev almasını çok olumlu buluyoruz. Türkiye'de de bu işi layıkıyla yapacak, sürece katkı sunacak, tarafsız bir şekilde kalıcı barışı hedefleyecek çok değerli insanlarımız, aydınlarımız, akademisyenlerimiz, yazarlarımız, kanaat önderlerimiz var. Bunları istişare ediyoruz. Bu konuda aramızda görüş ayrılığı yok" ifadelerini kullandı.
"Öcalan'ın Temmuz ayında PKK'ya silahlı mücadeleyi sonlandırma çağrısı yapacağı belirtiliyor. Sürecin ileri safhalarında sizin yol haritanız da mevcut mu?" yönündeki soruya Baluken, "Süreçle ilgili görüşülen konu başlıklarından biridir ancak olayı salt o başlık altında değerlendirmek doğru olmaz sanırım. Hepimizin şu anda bütün çabası gerekli olan müzakere koşullarına biran önce gidilmesive bu müzakere sürecinin hızlandırılmasıdır. Tabi süreç müzakere aşamasında hızlanmış bir şekilde devam ederse bütün konu başlıkları bu çerçevede değerlendirilir" karşılığını verdi.
Baluken, çözüm süreci heyetine katılacak isimler arasında Hatip Dicle, Leyla Zana ve Ahmet Türk gibi kişilerin anıldığının hatırlatılarak, "O isimler görüşmelerde konuşuluyor mu? Bu isimler heyete dahil olacak mı?" sorusu üzerine, "İsimler konusunda şu anda bir şey ifade etmiyoruz. Önümüzdeki görüşmelerde daha somut kararlaşmalar olursa onu paylaşırız" dedi.
Baluken, "Hükümet cephesiyle görüşmelerinizde başlıklardan biri de Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü mü?" sorusuna, "Yapmış olduğumuz görüşmede daha çok tıkanan diyalog kanallarını açma, var olan sorun alanlarını giderme üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Biz bu sürecin bir an önce hızlandırılarak, kalıcı barışa doğru gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugünkü toplantımızın ana teması daha çok diyalog kanallarını açmak ve müzakere sürecini hızlandırmak üzerine şekillendi" yanıtını verdi.
(İHA)