Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7 Haziran genel seçimlerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 550 kişiden oluşan HDP milletvekili adayları 10 Nisan 2015 Cuma gününde Ankara'da gerçekleştirilen toplantıyla tanıtılmıştı. HDP milletvekili adaylarının tanıtımının ardından HDP seçim bildirgesi de açıklandı. AK Parti ve CHP'nin ardından HDP de seçim bildirgesini açıklamış oldu. HDP seçim bildirgesinde Kadın Bakanlığı'nın kurulması, 8 Mart'ın bütün kadınlara tatil ilan edilmesi, Gençlk Bakanlığı kurulması, YÖK'ün kaldırılması, vicdani ret, çocuk cezaevleri, seçim barajının kaldırılması, asgari ücret gibi konular yer alıyor.
HDP seçim bildirgesinin açıklandığı programa; HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, HDP Gaziantep Milletvekili adayı Celal Doğan, Ankara milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, hayatını kaybeden sanatçı Ahmet Kaya'nın eşi HDP Malatya Milletvekili adayı Gülten Kaya ve çok sayıda partili katıldı. İstanbul'da Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda seçim bildirgesini HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ birlikte açıkladı. Seçim bildirgesi tanıtım toplantısı sırasında salonun hiçbir yerinde Türk bayrağının yer almadığı görüldü. Demirtaş ve Yüksekdağ, toplantıda sırayla söz alarak HDP seçim vaatlerini sıraladı.
12 ana başlık altında toplanan HDP seçim bildirgesinde asgari ücret, seçim barajının kaldırılması, zorunlu din dersinin kaldırılması, YÖK'ün kaldırılması, LGBT haklarının korunması, kadın haklarının korunması gibi konular dikkat çekiyor. Özellikle 1000 TL olan asgari ücretin 1800 TL'ye çıkarılacağı vaati, HDP seçim bildirgesinin en çok dikkat çeken konularından biri oldu.
"KADIN BAKANLIĞI KURACAĞIZ”
Figen Yüksekdağ, kadına yönelik her türlü şiddetin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlayacaklarını belirterek, "Seçimlerde milletvekili adaylarımızın yarısı kadın. Meclis'in yarısının kadın olduğu, kadın vekillerin kadın mücadelesini temsil ettiği, savaşın ve şiddetin olmadığı, başta erkek egemenliği olmak üzere hiçbir egemenliğe tabi olmadığımız bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bu görüş açısına bağlı olarak bir kadın bakanlığı kuracağız. Kadın bakanlığımız bütün kadınların uğradığı her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı haklarının savunulması için çalışacak. Sadece kadınların hizmetinde çalışacak ve kadınlar tarafından yönetilip, oluşturulacak” dedi.
"8 MART'I BÜTÜN KADINLAR İÇİN RESMİ TATİL İLAN EDECEĞİZ”
Yüksekdağ, ev içi emeği sosyal güvenlik içerisine alacaklarını ifade ederek, "Sosyal devlet, sosyal destek paketlerini adalet ve eşitlik ilkesine göre düzenleyeceğiz. Tüm mahallelerde ana dilinde ücretsiz kreşler açacağız. Kadınların eve ve üç doğurarak o evin sınırlarına hapsedilmesine karşı kadınları ekonomik yaşamda da, sosyal, siyasal ve toplumsal yaşamda da özgürleştirecek en önemli hizmeti ve icraatı HDP kadınların ve bizlerin gücüyle hayata geçirecek. Bu kreşler hizmet vermeye başladığında toplumun yarısı olan kadınların enerjisi özgürleşecek ve kadınların önündeki bütün barajlar kalkacak. Yaşlı bakım kurumları ve engelli iyileştirme merkezlerini hayata geçireceğiz.
8 Mart'ı bütün kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz. O gün bütün kadınlara aynı zamanda miting ve buluşma, dayanışma eylemlerine katılım için ücretsiz ulaşım hizmeti verilecek. Kadınlar için kadınların eksen alındığı demokratik bir anayasa yapılmadığı koşullarda bu eşitsizlik sistemi devam edecektir. İşte HDP 2015 seçimlerinde elde edeceği başarıyla aynı zamanda yeni anayasanın ve kadınlar için anayasanın da mimarı olacak” diye konuştu.
"GENÇLİK BAKANLIĞI KURACAĞIZ”
Eş Başkan Selahattin Demirtaş ise gençlik politikalarının, gençlik meclisleri tarafından belirlenmesini savunduklarını ifade ederek, "Bütçesinin ağırlıklı olarak spor harcamalarına ayrıldığı, gençliğin sadece sporla özdeşleştirildiği Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine doğrudan gençlerin ihtiyacını karşılayacak bir gençlik bakanlığı kuracağız. 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak, genç yaşam kartı uygulamasını hayata geçireceğiz. 15-25 yaş arasında olan her genç başka hiçbir sosyal sınıfsal durumu sorgulanmadan bu karta sahip olacak. Bu kartla özgürce hem iletişim, hem internet, hem şehir içi ulaşımdan faydalanacak. Aynı zamanda bu kart ile Türkiye'deki bütün müzelerden ücretsiz faydalanıp, sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacak” şeklinde konuştu.
"YÖK'Ü TÜMDEN KALDIRACAĞIZ”
HDP seçim vaatlerinde oy verme yaşını 16 yaşına, seçilme yaşını ise 18'e indireceklerini kaydeden Demirtaş, "Özerk ve demokratik üniversiteyi hep birlikte bizler gerçekleştireceğiz. Cinsiyet eşitlikçi engelsiz kampüsler kuracağız. Parasız, nitelikli, özgürlükçü, laik, anadilinde ve bilimsel eğitimi savunan HDP olarak her yıl milyonlarca gencin geleceğini belirleyen adaletsiz sınav sistemini tümden kaldıracağız. Her gencin okuldaki başarısı ve yeteneklerine göre tercih ettiği okulda ve bölümde okumasını sağlayacağız. YÖK'ü tümden kaldıracağız. Onun yerine üniversiteler arası koordinasyonu ve ilişkiyi, bilgi alışverişini sağlayacak bir koordinasyon kurulu kuracağız. Burs ve katkı payı ödemelerinin tüm öğrencilere karşılıksız verilmesi ve burs miktarlarının artırılmasıyla ikinci öğretimdeki katkı paylarının ve öğretim ücretlerinin kaldırılması için merkezi düzeyde özel bir bütçe ayıracağız. Gençlerin çalışma hakkını güvende altına alarak, istihdama yönelik çözümler geliştireceğiz. Tüm gençlerin sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayacağız. Devletin sosyal primlerini ödemediği öğrenci olmayacak 18 yaş üstü tüm gençlerin sosyal güvence hakları bizler tarafından karşılanacak. Temel bir hak olarak bilgiye erişim alanlarını genişletecek, sansürsüz, ücretsiz ve özgür internet erişimini tüm kent meydanlarında, kamusal mekanların tamamında ücretsiz olarak sunacağız” ifadelerini kullandı.
"VİCDANİ RET HAKKINI ANAYASAL BİR GÜVENCE OLARAK TANIYACAĞIZ”
Demirtaş, vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanıyacaklarını belirterek, "Eline silah almak istemeyen, askerlik yapmak istemeyen her genç bu haktan yaralanabilecek. Gençlerin istedikleri zaman dilimi içerisinde askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Yapmak istemediğiniz askerlik süresince sizin belirleyeceğiniz bir takvimde ve belirli periyotlarla kamusal gönüllü hizmetle kamuya, halka destek olmanız sağlanacak” dedi.
Figen Yüksekdağ ise LGBT'lerin tanınma sorununu ortadan kaldıracak, eşit yurttaşlığı anayasal güvence altına alacak adımlar atacaklarını belirterek, "Trans cinayetlerini durduracağız” dedi.
"ÇOCUK CEZAEVLERİNİN TAMAMINI KAPATACAĞIZ”
"Bizler hemen her gün gözlerimizin önünde öldürülen çocukların yasıyla yaşamak istemiyoruz” diyen Demirtaş, şunları söyledi: "Yerellerde belediyelere bağlı olarak çocuk hakları izleme ve değerlendirme komisyonları kuracak, çocuk temelli alanlara yeterli kaynak ayrılmasını şart koşacağız. Çocuk yoksulluğuna son vereceğiz. Tüm çocukların gıda hakkını korumak için her mahallede gıda bankası kuracağız. Her çocuğa temel gıda maddelerini içeren gıda paketini ücretsiz bir şekilde ailelerimiz buradan temin edebilecek. Çocuk cezaevlerinin tamamını kapacağız.”
"SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ”
Figen Yüksekdağ ise Türkiye'nin çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı ve çok dilli yapısına uygun insanlık esaslı yeni bir anayasayı hep birlikte yapacaklarını belirterek, "HDP'nin öngördüğü anayasa eşit yurttaşlık temelinde din, inanç ve vicdan özgürlüğü ile ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel bütün temel hak ve özgürlükleri güvenceye kavuşturan, cinsiyet özgürlükçü, ekolojik, doğal varlıkların ve hayvanların korunmasını esas alan sivil bir anayasa olacak. Demokratik özerkliği Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil bütün yerel yöneticiler seçimle iş başına gelecek. Parlamenter sistemi demokratikleştireceğiz ve eş genel başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde eş başbakanlık sistemini hayata geçireceğiz. Hak aramak için yapılan tüm demokratik eylemler meşru kabul edilecek. Bizlerin anayasasında başkanlık sistemi asla olmayacak. Seçim barajını kaldıracağız” diye konuştu.
Kürt sorununun tüm boyutlarıyla çözümünü, demokratik bir Türkiye'nin inşasını sağlayacaklarını vurgulayan Yüksekdağ, "Kürt sorunu ve Türkiye'nin temel demokrasi sorunlarının çözümü adına başlayan sürecin bir aşaması olarak açıklanan Dolmabahçe mutabakatındaki 10 maddeyi çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul ettik ve savunacağız. Koşullar ne olursa olsun silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacağız” şeklinde konuştu.
"SOYKIRIMLAR VE KATLİAMLARIN ARAŞTIRILMASI İÇİN HAKİKAT KOMİSYONLARI KURACAĞIZ”
Selahattin Demirtaş, adaletin hızlı, tarafsız, bağımsız, kamu vicdanını ve bireyleri tatmin edici düzeyde gerçekleşmesi için adalet sistemini yeniden düzenleyeceklerinin altını çizdi. "Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki vesayetine son vereceğiz” diyen Demirtaş, "Savcılık ve savcıların çalışma bürolarını adliye binaları dışında ayrı bir kamu binasında oluşturacağız. Herkese ana dilinde ücretsiz yargı hizmeti sağlanacaktır. Cezaevlerinin tamamını sivil denetime açacağız. Cezaevlerini yeniden yapılandıracağız. Hasta tutsakların hemen serbest kalmasını sağlayacağız. Nefret suçları cezalandırılacak. Hiç kimse politik görüşleri ve eylemi nedeniyle suçlanmayacak. Politik suçları suç kategorisi olmaktan çıkarılacak. Soykırımlar, katliamlar, infazlar, kayıplar ve benzeri uygulamaların araştırılması ve hakikatlerin gün ışığına çıkarılması amacıyla hakikat komisyonları kuracağız. Koruculuk sistemini kaldıracağız. Medya kuruluşu sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermelerine izin vermeyeceğiz. Devlet Sanatçılığı Kurumu'nu kaldıracağız” açıklamasında bulundu.
"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KALDIRILACAK”
Figen Yüksekdağ ise zorunlu din dersi uygulamasına son vereceklerini belirterek, "Din dersleri seçmeli ve isteğe bağlı olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılacak devletin din ve inanç alanından elini çekmesi sağlanacak. Başta cemevleri olmak üzere Alevlerin bütün ibadet yerleri ibadethane olarak tanınacak” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi, halkların kardeşliğine ve eşitliğine dayalı bir çözümün ortaya çıkarılması için çaba harcayacaklarını belirterek, "İsrail hükümetlerinin katliamcı, işgalci politikalarına karşı duracağız. Filistin'in işgaline son verilmesi ve mazlum Filistin halkının bağımsız devlet kurma hakkının tanınması için her türlü desteği vereceğiz. Türkiye tarafından tek taraflı kapatılan Türkiye-Ermenistan sınırı koşulsuz olarak açılacaktır. AB ile müzakere ve tam üyelik çalışmalarını ilkelerimiz çerçevesinde ele alacağız” diye konuştu.
Nükleer enerji yatırımlarını durduracaklarını belirten Yüksekdağ da, "Kentsel dönüşüm çalışmalarına karşı yerinde dönüşüm projelerini destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
"ASGARİ ÜCRET İLK ETAPTA NET OLARAK 1800 TL'YE ÇIKARILACAK”
Seçim vaatlerini sıralarken asgari ücreti 1800 TL'ye çıkarılacaklarının sözünü de veren Selahattin Demirtaş, "Temel güvende paketi ile her eve ayda 10 metreküp, 180 kilovat saat elektrik ücretsiz verilecek. Bütün yoksul ailelere ısınma desteği, mülkü olmayan kiracılara aylık 250 TL kira desteği sağlayacağız. 18 yaşına kadar olan yani bütün çocuklar ve gençlere, engellilerin tamamına, emeklilerin tamamına toplu taşıma her yerde ücretsiz olacak. Asgari ücret ilk etapta net olarak 1800 TL'ye çıkarılacak. 1800 TL asgari ücret DİSK'in 4 kişilik bir aile için belirlediği yoksulluk sınırı olan 3600 TL'nin yarısı olarak belirlenmiştir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak. Kredi kartı borçlarını borçlular lehine yeniden yapılandıracağız. Kredi kartı faiz oranlarını düşüreceğiz. Savunma ve güvenlik harcamalarını azaltacak ve halkın denetimine açacağız. Örtülü ödeneği tamamen kaldıracağız. Su ve elektrik küçük üreticilere ücretsiz olacak. Üretimde kullanılan mazot ve gübreden vergi almayacağız. GDO'yu tamamen yasaklayacağız. 2B orman arazilerinin geçimlik tarım amacıyla kullanılması için çiftçilere dağıtılmasını sağlayacağız. Hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz. Şehir merkezlerine yeni AVM açılması için izin ve ruhsat vermeyeceğiz. KOBİ'lere sıfır faizli finansman desteği sağlayacağız” diye konuştu.
Figen Yüksekdağ ise taşeronluk sistemini kademeli olarak ortadan kaldıracaklarını ifade ederek, "İlk etapta kamuda taşeron olarak çalışanlar kadrolu çalışan haline getirilecek. Taşeron çalışılan döneme ait kıdem tazminatları ödenecek. İşçilerin yaşamına son veren bütün uygulamalara son vereceğiz. İş cinayetine neden olan sorunların cinayetten yargılanması sağlanacak. İstihdamı artırmak ve çalışanları korumak için resmi haftalık çalışma süresi ücret kaybına sebebiyet vermeksizin 35 saate düşürülecek” dedi.
Demirtaş, sosyal yardımların GSYH'ya oranını mevcut olan 1.4'ten yüzde 3'e yükselteceklerinin sözünü verdi.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın birlikte açıkladıkları 200 sayfalık bildirgenin 12 başlığı ise şu şekilde:
"1. Biz'ler Kadınız
2. Biz'ler Genciz
3. Biz'ler Gökkuşağıyız
4. Biz'ler Çocuğuz
5. Biz'ler Demokrasiye İnananlarız
6. Biz'ler İnsan Hakları Savunucularıyız
7. Biz'ler Her Kimlikteniz
8. Biz'ler Özgür Dünyayı Savunanlarız
9. Biz'ler Doğanın Koruyucusuyuz
10. Bizler Güvenceli Yaşam Ekonomisini Kuracak Olanlarız
11. Biz'ler İşçiyiz, Emekçiyiz
12. Biz'ler Sosyal Hakların Güvencesiyiz"
Toplantıdan notlar...
Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ salona girdiğinde daha önce tanıtılan iki seçim şarkısına ek olarak Kardeş Türküler ve Hakan Vreskala tarafından hazırlanan iki yeni şarkı da çalındı.