HDP'den 1 Kasım seçimlerinin iptali için YSK'ya başvuru

Halkların Demokratik Partisi, "adil, demokratik, dürüstlük ve eşit rekabet koşullarında yapılmadığı" gerekçesiyle 1 Kasım genel seçiminin iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. Sinan Onuş başvuruyu HDP'li Meral Danış Beştaş ve hukukçularla konuştu.

Sinan Onuş

BBC Türkçe, Ankara

Halkların Demokratik Partisi (HDP) "gayrı meşru" olarak nitelediği 1 Kasım genel seçiminin iptal edilmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Dün itibariyle, olağanüstü başvuru süresinin son gününde 1 Kasım seçimlerinin adil, demokratik, dürüstlük ve eşit rekabet koşullarında yapılmadığı gerekçesiyle iptal edilmesini istedik" dedi.

HDP'li Beştaş, iptal istemine ilişkin gerekçelerini, "HDP'ye yönelik saldırılar, seçmenlerin korkutulması, basının baskı altında olması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumu nedeniyle dürüstlük ilkesinin ihlal edilmesi" diye sıraladı.

Reklam
Reklam

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Beştaş, başvurularının tamamen yasal ve anayasal temellere dayalı olduğunu, "soyut iddialar içermediğini" savundu ve YSK'nın, bu nedenle seçimlerin iptali yönünde karar vermesini beklediklerini söyledi.

Bir milletvekilliğini çok küçük oy farkıyla kaybettikleri Mersin'i örnek olarak gösteren Beştaş şunları kaydetti:

"Mersin'de oy farkı 100'ü aşkındı ama itirazımız sonrası yapılan sayımlarla 30'a kadar düştü. Ayrıca itirazlarımız tüm ilçelerde kabul edilmedi. Kabul edilen ilçelerde geçersiz oyların sayıldığı sandıklarda oylarımız arttı. İstanbul'da da 2 bine yakın açık, 250'ye kadar geriledi. Ama burada da itirazlarımız bütün ilçelerde kabul edilmediği için maalesef sonuç değişmedi."

Kaboğlu: Sıralanan gerekçeler ciddiPeki, hukukçular ne diyor?

BBC Türkçe'ye HDP'nin başvurusunu değerlendiren Anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu, iptal dilekçesinde sıralanan gerekçeleri "oldukça ciddi" olarak niteledi ama YSK'nın iptal yönünde bir karar vereceğini pek mümkün görmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

"Bir kısmı için neden seçimden önce başvuru yapılmadı" sorusunun gündeme gelebileceğini aktaran Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Kürsüsü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaboğlu, elbette iptalin kabul edilmemesinin tek başına bundan kaynaklanmayacağını da ifade etti.

1 KASIM SEÇİMLERİ İLE İLGİLİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN

Kaboğlu, "YSK, 'gerekli itirazlar yapıldı, bunlar sonuçlandı, o zaman değerlendirmemi yaptım ve herhangi bir usulsüzlüğe rastlamadım' diyebilir. Daha önce yaptığı gibi kategorik değerlendirip reddedebilir. YSK'nın bu saatten sonra bu kadar büyük bir riski göz önüne alarak iptal yönünde karar vermesi son derece sınırlı görünüyor. Ancak bu, haksızlığın olmadığı anlamına gelmiyor" dedi.

Kaboğlu, YSK olası bir ret kararı verirse HDP'nin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gidebileceğini, oradan da ret kararı çıkarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yolunun açılacağını aktardı.

Ancak Kaboğlu'na göre, bu mahkemelerde yapılacak tespitlerin de geçmişe değil, gelecek seçimlere yönelik etkileri olabilir.

Reklam
Reklam

HDP'li Meral Danış Beştaş da AYM ve AHİM'e başvuru haklarının olduğunu, olası bir ret sonrası bu mahkemelere başvuru için yetkili kurullarında değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

'2 bin 950 gözaltı'HDP'nin, seçimlerin iptali için YSK'ya başvuru yaptığı 19 sayfalık dilekçede, "seçimin tarafı olmayan Cumhurbaşkanı ve Seçim Hükümeti eliyle HDP aleyhine bir kampanya yürütüldüğü" savunuldu.

Partilerine yönelik saldırılar nedeniyle seçimler öncesi miting ve propaganda yapamaz hale getirilmek istendikleri kaydedilerek, "Partimiz bu kapsamda ve tarihe not düşülmesi amacıyla YSK'ya başvurmaya ve seçimin iptalini istemeye karar vermiştir" denildi.

TIKLAYIN: HÜKÜMETİ KURMA TAKVİMİ İŞLEMEYE BAŞLADI

HDP'nin dilekçesinde partilerine yönelik saldırılar da tek tek sıralandı. 7 Haziran seçimlerinin ardından 2 bin 950 üye veya yöneticilerinin HDP'ye yönelik operasyonlarda gözaltına alındığı, bunlardan 630'nun tutuklandığı kaydedildi.

1 Kasım seçiminin hemen öncesinde de milletvekili adaylarına yönelik baskılar olduğunun altı çizilirken, "Mersin milletvekili adayımız İkram Vuran, Elazığ milletvekili adayımız İbrahim Bingöl, Van milletvekili adayımız Yeliz Zozan Yıldırım gözaltına alınmıştır. 15 Ekim 2015 tarihinde ise Rize milletvekili adayımız Turgay Köse Cumhurbaşkanı'na hakaret savıyla tutuklanmıştır" bilgisi de yer aldı.

Reklam
Reklam