Hdp'li Beştaş, Işid'le Ilgili Soru Önergesi Verdi

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş önergesinde, 24 ayrı soru yöneltti. IŞİD adlı

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş önergesinde, 24 ayrı soru yöneltti. IŞİD adlı terör örgütünün son yıllarda Türkiye'de bir çok kanlı eylemler gerçekleştirdiğini kaydeden Beştaş, önergesinde yanıt istediği sorulardan bazıları şöyle:
"-IŞİD adlı terör örgütünün terör örgütü listesine alınmasını müteakip bu örgüt ve olası eylemlerine ilişkin ne tür tedbirler alınmıştır? Alınan tedbirlere rağmen yüzlerce kişinin ölümü nasıl gerçekleşebilmiştir? Alınan önlemler neden yeterli gelmemiştir?
- IŞİD adlı terör örgütünün Türkiye'de gerçekleştirdiği saldırı sayısı nedir? Türkiye'de hangi saldırılar IŞİD tarafından gerçekleştirilmiştir? Bu saldırılar neticesinde kaç kişi ölmüş, kaç kişi yaralanmıştır?
- IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırılara ilişkin kaç kişi yakalanmıştır? Kaç kişinin sorgusu tamamlanmıştır?
- Türkiye'deki IŞİD örgütlenmesine ilişkin herhangi bir çalışmanız olmuş mudur?
- 2012 yılından itibaren Türkiye'den IŞİD'e katılım sayısı nedir? Katılım en çok hangi illerden gerçekleşmiştir? Katılımlarda en çok hangi sınırlar kullanılmıştır? Katılımların kolaylıkla gerçekleşebilmesinin nedenleri nelerdir?
- IŞİD'e katılımlar ile ilgili yürüttüğünüz herhangi bir idari soruşturma var mıdır?
- Türkiye sınırlarının IŞİD tarafından geçişlerde rahatlıkla kullanılmasının nedeni nedir? Tüm raporlarınızda, çalışmalarınızda bu sınırların kullanıldığı bulgularına rağmen, sınır geçişleri için önlem almamanızın nedeni nedir?
- Suruç'ta meydana gelen saldırıya dair hiçbir güvenlik önlemi alınmamasının nedeni nedir?

Reklam
Reklam

-Suruç'a giden gençlerin Suruç'a varıncaya kadar birçok yerde durdurularak polis tarafından kontrol edildikleri halde basın açıklaması sırasında alanda hiçbir güvenlik görevlisinin bulunmamasının nedeni nedir? Güvenlik görevlilerinin basın açıklamaları sırasında, toplantı ve gösterilerde yer aldığından hareketle, Suruç'ta gerçekleşecek olan basın açıklamasına katılmamış olmasını nasıl açıklarsınız? Yine, güvenlik güçlerinin katliamın hemen ardından -Diyarbakır saldırısında olduğu gibi- katliamı lanetleyenlere saldırmasını ve katliam sırasında olmayıp katliamın hemen akabinde olay yerine gelmesini nasıl açıklarsınız?

-Suruç Emniyet Müdürlüğü katliama maruz kalan gençlerin GBT soruşturmasını yapmış mıdır?

-Suruç'ta katliamın gerçekleştiği yerde, basın açıklaması öncesinden başlamak üzere hazırlıkların yapıldığı ve bombanın patlatıldığı ana kadar polis tarafından kamera çekimi yapılmış mıdır? Yapılmamış ise neden?

-IŞİD tarafından Türkiye'de gerçekleştirilen eylemlere ilişkin kaç soruşturma başlatılmıştır?

Reklam
Reklam

-IŞİD tarafından Türkiye'de gerçekleştirilen eylemlere ilişkin kaç dava açılmıştır? Yargılamaları ne aşamadadır?

-IŞİD adlı terör örgütünün ilintili olduğu toplam kaç soruşturma ve dava vardır? IŞİD üyelerinin yargılandığı ve kovuşturma aşamasında olan dava sayısı nedir?

-IŞİD tarafından Türkiye'de gerçekleştirilen eylemlerle ilintili olduğu gerekçesiyle kaç kişi gözaltına alınmış, bunlardan kaçı tutuklanmıştır? Halihazırda IŞİD örgütüne üye olduğu gerekçesiyle tutuklu bulunanların sayısı nedir?

-IŞİD'e üye olmak yahut eylem yapmak suçlarından ötürü yargılanması tamamlanan ve ceza alan var mıdır? Var ise kaç kişi ceza almıştır? Hangi dosyalar kapsamında yargılanmış ve ceza almışlardır? Cezalara konu olaylar hangileridir?

-IŞİD'e katılımlara ilişkin başlatılmış olan soruşturma var mıdır? Var ise soruşturmalar ne aşamadadır? Soruşturmalar hangi illerde başlatılmıştır?

-IŞİD'in ülke içindeki kamplarının tespitine dair herhangi bir soruşturma var mıdır?

-İŞİD'e katılım amacıyla sınırdan geçişlerde gözaltına alınan kaç kişi vardır? Kaçı tutuklanmıştır? Tel-Abyad sınır kapısında yakalanarak gözaltına alınan IŞİD mensubu kişiler hâlihazırda tutuklu mudur? "

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: