Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülmesi gereken duruşması, Önder'in Meclis'te Nöbetçi İdare Amiri olması nedeniyle dün yapıldı. Savunması alınan Sırrı Süreyya Önder dokunulmazlığı olan bir milletvekili olarak mahkemenin karşısında olduğunu belirtti. Siyaseten burada olduğunu iddia eden Önder, "Heyetin üyelerinden birine hakarete tevessül etsem, ya da darp etsem, şu an beni yargılayacak hukuki bir zemin yoktur. Ortada hukuksal garabet söz konusudur. Bizim mahkemelere icabet etmeme tutumumuz bu hukuksuzluğu ve çarpıklığı teşhir etme amaçlıdır" dedi.
MAHKEMELER BU ÜLKENİN KURULUŞ FELSEFESİNİ DÜZENLEDİ
İfadesinde, bu ülkenin zannedildiği gibi savaş meydanlarında değil, mahkemelerde kurulduğunu iddia eden Önder, "İstiklal Mahkemesi'nden tutun Dersim mahkemesi, Şeyh Sait'in yargılandığı mahkeme, DGM ve adını unuttuğumuz değişik isimler altında olağanüstü hukuk prensibiyle çalışan mahkemeler, bu ülkenin kuruluş felsefesini düzenlemiş ve bir form vermiştir" dedi. Önder siyasin bir süredir de yargı eliyle yürütülmeye çalışıldığını iddia etti.
"SİLAH ZORUYLA UÇAĞA BİNDİRİLDİM"
İmralı heyeti sözcüsü olduğunda dönemin bakanların kendisinden bu sıfatla bahsettiklerini belirten HDP'li Sırrı Süreyya Önder, "Ben barışa sevdalı bir insanım" diyerek şunları söyledi:
"Ben ulvi bir iş yaptım, 3 sene bu uğurda emek sarf ettim. Sizin huzurunuza zorla getirilirken ki gece hariç. Uçak kullanmayan bir insanım, silah zoruyla uçağa bindirildim.
Sadece İmralı'ya kadar kendim tek başıma araç kullanmışım, bu görüşmeyi yürütmüşüm. Usul şöyleydi, İmralı'ya gidilir, daha sonra Kandil'e nasıl gidilir? Bu görünürde suç. Çözüm çerçeve yasası çıkana kadar MGK'nın kriz yönetmeliği ışığında ben ve heyet üyesi arkadaşlarım Kandil'e gidip KCK yöneticileri ile PKK komutanları ile toplantı yapıyorduk. Devletin ve Sayın Öcalan'ın taleplerini, öneri ve ricalarını iletiyorduk. Onlardan da öneri itiraz ve eleştiri alıyor ve getiriyorduk."
"DEVLETİN BAKANIYLA AYNI KOLTUK HİZASINDA OTURDUM"
PKK'nın bütün yöneticileri ile 180'i aşkın toplantı yaptığını 3 sene diz dizi çalıştığını anlatan Sırrı Süreyya Önder, "Barış müzakerecisiyim. Bunu öyle bir aşamaya getirmişiz ki, bu devletin İçişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı, AKP Grup Başkanvekili ve Kamu Güvenliği Müsteşarı ile Dolmabahçe Sarayı’nda Dolmabahçe Deklarasyonu dediğimiz metni okumuşuz. Biz tarihsel olarak o 3 senenin emeğinin karşılığını Dolmabahçe deklarasyonunda aldık. Bu devletin bakanıyla, aynı koltuk hizasında oturdum" dedi.
PKK yöneticileriyle Kandil'de bulunduğu sırada savaş uçaklarının bombardımanına maruz kaldığını anlatan Sırrı Süreyya Önder, "Dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in araya girmesiyle bombardıman durduruldu" diye konuştu.
Sırrı Süreyya Önder, anlattıklarına eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı da tanık göstererek, "Sayın Öcalan bize 'bu hendekleri kapatmalısınız, ama buna yol açan sorunu da yok etmelisiniz' dedi. Efkan Ala bizi makamına davet etti, gece saat 01.00'da gittik. Bu meseleyi nasıl çözeriz dedik. Ben 01.30'da araçla yola çıktım ve sabah Diyarbakır'a geldim. Piran Dağları’na gittik. İçişleri Bakanlığıyla, Bölge Valisiyle, güvenlik görevlileriyle meseleyi tartıştık. Bütün mesele yoğun tutuklamalar ve kalekol yapımıydı. O karakol inşaatı durduruldu, biz gittik, ikisi de nişanlanmak üzere evlenecek olan iki uzman çavuşu aldık, bir işkence görüp görmediklerini orada sorduk, teyidini aldık, onurlarını haysiyetlerini rencide edecek bir şey görüp görmediklerini sorduk. Getirdik komutanlığa teslim ettik. Bir hafta içerisinde de bölgede bir tane hendek kalmadı" dedi.
"DEVLET BANA 8 KORUMA TAHSİS ETTİ"
Sırrı Süreyya Önder, bu çalışmaları sırasında pusu kuranları da başının üstünden ateş edenleri de gördüğünü belirterek, "Bu devlet bana 8 koruma tahsis etti. Defalarca suikast atlattık. Ancak hiç birini kamuoyuna paylaşmadık. Çok onurlu şeyler yaptık, bu ülkeye barış getirecekse yine bugün tutuklanan HDP Milletvekilleri, DTK üyeleri, partinin siyasi kadroları getirecektir. Konuşmamda katliam demişim, ama kastettiğim şudur; bunların Pozantı boyutu var. Gençlere bunu söyledim. Bu vilayette babasına soktukları copu çıkarıp çocuğunun ağzına soktular. Bu hareketin başlamasında böyle büyük trajediler var. Bir dönem taş atan çocuklar denilen çocuklar, Pozantı Cezaevi’ne gönderildi ve sistematik olarak tecavüze maruz kaldılar" iddiasında bulundu.
"DAVUTOĞLU, BU NEDENLE GÖREVDEN ALINDI"
2015 yılı Nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmaya ilişkin soruyu yanıtlayan HDP'li Önder, "Sayın Ahmet Davutoğlu, Efkan Ala ve Muhammed Dervişoğlu Kendisinden ve Selahattin Demirtaş'tan nevruzda barış temalı konuşma yapmalarının istendiğini anlatan Sırrı Süreyya Önder, "Bu taleplerini ben Kandil'e ilettim. Murat Karayılan, '2013 şartlarına dönebiliriz' dedi. Hendek meselesi bütün yoğunluğuyla devam ediyordu. Onun devamına bizden bu konuşmayı yapmamızı istediler, bu konuşmanın akabinde de Başbakan bir inisiyatif geliştirecek dediler. Ben ve Sayın Demirtaş programda konuşmamız olmamasına rağmen birer konuşma yaptık. Mekaniği böyle hazırlanan bir nevruz kutlamasında bizim şiddet içerikli konuşmamız mümkün değildir. Cımbızlama mantığıyla alınan konuşmalarla böyle bir ithamda bulunulmasını kabul etmiyorum" diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın açıklamalarına dikkat çeken Önder, "Kadir Topbaş 4 gün önce, benim ağzımdan çıksa darağacına çekileceğim bir talepte bulundu. 'İstanbul özerk olmalı, Karışanı olmamalı' diye. Garabete dikkat çekmek için bunu söyledim. 2011-2013 yılları arasında Yeni Anayasa Yazım Komisyonu’nda partimizin temsilciydim. Partimizin özerklik ile ilgili resmi tezini orada da savundum" dedi.
Duruşma Sırrı Süreyya Önder'in doğum günü olan 4 Temmuz gününe ertelendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz