HDP'li Müslüm Doğan, İlhan Çomak'ın İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken 1994 yılında tutuklandığını, halen İzmir-Kırıklar 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunduğunu hatırlattı. Avukatlarının Çomak'ın tutuklanması için ciddi bir delil olmadığını savunduğunu kaydeden Doğan, önergesinde şöyle dedi:
"Çomak, 2000 yılında müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. Yargıtay'ın cezasını onamasının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuş ve Mahkeme 2007 yılında Çomak'ın adil yargılanmadığını ve yeniden yargılanması gerektiğine hükmetmiştir. Bu arada 2013 yılının Nisan ayında çıkan 4'üncü Yargı Paketi'nde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin önünde bulunan 220 dosya için yeniden yargılanmanın yolu açılmıştır. Avukatının yaptığı başvuru yasaya rağmen mahkemece reddedilmiş ancak, bir üst mahkeme başvuruyu kabul etmiş, 19 Aralık 2013'te ilk duruşmaya çıkmıştır. 11 Mart 2014 tarihine ertelenen duruşması Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması nedeniyle ertelenmiştir. 5 Eylül 2014 tarihinde yapılan duruşmada da Çomak'ın 'Delilleri karartma ve kaçma şüphesi bulunması' nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir. Bu duruşma bittikten sonra dosya uyuşmazlıktan dolayı mahkemeler arasında 10 ay boyunca gidip gelmiştir. Yasada tutukluluk üst sınırı 5 yıl olmasına karşın İlhan Çomak 21 yıldır kesintisiz olarak cezaevinde tutuklu olarak bulunmaktadır. Yerel mahkemelerin yasayı uygulamaması nedeniyle Çomak'ın avukatlarının 6 Şubat 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuşlar ancak Anayasa Mahkemesi de halen bu başvuruya yanıt vermemiştir."
HDP'li Doğan, Adalet Bakanı Kenan İpek'in cevaplandırmasını istediği şu soruları yöneltti:
"1- Çok sayıda davada tutuklu sanıklar 5 yıldan fazla cezaevinde oldukları için tahliye edilmişlerdir. Kamuoyunda Balyoz, Şike ve Salih Mirzabeyoğlu davası olarak bilinen davalar buna örnek olarak verilebilir. Yasa, neden Çomak için uygulanmamaktadır? Çomak neden halen cezaevindedir?
2- Tutuklu yargılanma süresinin 5 yıl ile sınırlanmasına karşın 5 yılın üzerinde tutuklu olan kaç kişi bulunmaktadır?
3- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ya da Anayasa Mahkemesi AİHM ya da tarafından, haklarında yeniden yargılanma kararı verilen kaç 'hükümlü' bulunmaktadır? Bunlardan tutuksuz yargılanan var mıdır?
4- Mahkemelerin yasayı uygulamaması konusunda Bakanlık olarak nasıl bir girişimde bulunacaksınız?"
(DHA)