Hdp'li Yüksekdağ Hakkında 6 Yıl Hapis Cezası Istendi

VAN, Van Cumhuriyet Başsavcılığının, HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın 28 Ekim 2015'te kentteki parkın açılışında yaptığı konuşmayla ilgili başlattığı soruşturma tamamladı.

VAN, Van Cumhuriyet Başsavcılığının, HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın 28 Ekim 2015'te kentteki parkın açılışında yaptığı konuşmayla ilgili başlattığı soruşturma tamamladı. Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Yüksekdağ'ın park açılışı sırasında yaptığı konuşmasında 'terör örgütü propagandası yapmak' ve '298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkındaki kanuna muhalefet etmek' suçundan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianemede, 1 Kasım 2015'teki Milletvekil Genel Seçimlerinden önce Van Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen parkın açılışında yaptığı konuşmada, "Yitirdiğimiz nice canımızı, barış ve demokrasi şehidimizin boynumuzdaki ağır vebalidir, bizim tek temel motivasyonumuz halkımıza ve şehitlerimize verdiğimiz sözdür. Bu sözün ağırlığıdır" sözleriyle ilgili şu ifadelere yer verildi:
"Şüphelinin bu sözler ile PKK terör örgütü mensubu olup çatışmada ölenler için 'şehit' demek suretiyle terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlemiştir. Ayrıca, 298 sayılı kanunun 64'üncü maddesinde; 'seçim propagandasının başlangıç tarihinde oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, 62'nci maddede sayılı bütün daire, teşekkül ve müesseselerle bankalar kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla törenler tertiplemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunmak yasaktır' hükmü bulunmaktadır. Keza Yüksek Seçim Kurulunca 26 Ağustos 2015 tarih ve 1548 sayılı kararıyla 22 Ekim 2015'ten oy verme gününe kadar olan süre için 64'üncü maddede belirtilen yasaklara riayet edilmesine karar verilmiştir. Şüphelinin de 26'ncı dönem milletvekili adayı olmasına rağmen belirtilen tarihler arasına yasağa riayet etmeyerek 298 sayılı kanunun 155'inci maddesindeki suçu işlemiştir."
Hazırlanan iddianamede şüpheli Yüksekdağ'ın savunmasının alınması amacıyla usule uygun yapılan çağrı kağıdının tebliğine rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ifade vermeye gitmediği belirtilerek ilgili sevk maddelerince cezalandırılması istendi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: