''Hedef 200 milyar doların üzeri''

İstanbul (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu yıl dış ticaret hacmimizi 200 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Forumunda konuşan Başbakan Erdoğan, AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'de önemli mesafeler katedildiğini, ülkenin çehresinin hızla değiştiğini, son 4 yılda başta ekonomi olmak üzere birçok alanda köklü bir değişim yaşandığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Erdoğan, ekonominin hemen hemen tüm göstergelerinde çok önemli gelişmeler kaydettiklerini belirterek, izledikleri dışa açık ticaret politikası sayesinde ekonominin bir çok sektöründe istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdiklerini, 1993-2002 arasında büyüme oranının yıllık ortalama yüzde 2,8 iken bu rakamın 2003'te yüzde 5,9'a 2004'te ise yüzde 9,9'a çıktığını kaydetti.

Geçen yıl büyüme hızının yüzde 7,6 altı olarak gerçekleştiğini ve gayri safi milli hasılanın (GSMH) yaklaşık 361 milyar dolara ulaştığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bu dönemdeki büyüme, mali genişleme, gevşek para politikalarıyla değil, büyük ölçüde özel sektörün katkısıyla başarılmıştır" dedi. Hızlı ve düzenli olarak gelişmeye devam eden dış ticaret rakamlarının, ekonominin uluslararası piyasalarda kazandığı itibarı açıkça ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, ihracattaki artış hızının durmadan devam ettiğini, 2006 hedeflerini 79 milyar dolar olarak belirlediklerini söyledi.

Erdoğan, "Ancak, şu andaki gelişmelere baktığımızda görünen o ki, ihracatımızı 80 milyar doların üzerinde gerçekleştireceğiz. Geçen yıl 180 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacmimizi de bu yıl öyle zannediyorum ki, şu mevcut gelişmelerle 200 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz"diye konuştu.

Reklam
Reklam

Erdoğan, son dönemde özellikle özelleştirme çalışmalarında bir hız olduğunu belirterek, "Bu hız kolay kolay yakalanmadı herşeye rağmen yakalandı. Özelleştirme sürecinde olan çok önemli devlet kuruluşlarımız vardır. Bunlar karşısında direnç konulmak suretiyle ve biz bu dirençleri kırmak suretiyle başarılmış olan özelleştirme sürecidir" diye konuştu. Erdoğan, Almanya'nın Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke olduğuna da dikkati çekerek, "Rusya şimdi arkadan geliyor. Gönlüm şunu arz ediyor; Rusya turizmde Almanya'yı yakalamasın istiyorum" dedi.