"Hedef çözüm ve AB üyeliği"

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, hedeflerinin "çözüm ve AB üyeliği" olduğunu ancak savunmalarını güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

Kıbrıs sorununun Barış Harekatı'ndan buna yana en kritik aşamada bulunduğunu söyleyen Klerides, Kıbrıs'ta arzu ettikleri sonucu görebilmek için çok çetin bir diplomasi mücadelesi vermeye de hazır olduklarını kaydetti.

Klerides, "1 Ekim Bağımsızlık Günü" nedeniyle yayımladığı mesajında halkına birlik çağrısında bulunarak hedeflerinin Kıbrıs sorununu önümüzdeki aylarda çözüp, Avrupa Birliği ailesine katmak olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin "tehditler, şantajlar ve diplomatik girişimlerle" Güney Kıbrıs'ın AB üyeliğini engellemeye çalıştığını ileri süren Klerides Türk tarafıyla önümüzdeki aylarda son 28 yılın en önemli diplomatik mücadelesi vereceklerini kaydetti. Klerides, "Bundan dolayı halk ve liderlik olarak kendimizi en iyi şekilde ortaya koymalıyız. İç cephede mümkün olan en büyük birlik gerekecek" dedi.

Glafkos Klerides, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da uluslararası güçlerin bugüne kadar görülmemiş şekilde hareketlendiğine işaret ederek arzulanan sonuca ulaşılabilmesi için kişisel olarak bütün gücünü harcamaya devam edeceğini belirtti.

Klerides, AB üyeliğinin arzulanan şekilde ilerlediğini ancak zor ve karmaşık sürecin, Ortadoğu ve Körfez'deki durumun kötüleşmesinden dolayı daha da ağırlaşabileceğini göz önünde bulundurarak daha dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi.

Silahlanmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Klerides, "Kıbrıs-Yunanistan Ortak Savunma Doktrini çerçevesinde savunmamızın güçlendirilmesini sessizce sürdürüyoruz. AB'ye tam üyelik gidişatımızı engellemeye çalışan Türklerin tehditlerini diplomatik ve siyasi anlamda dikkate alarak hareket ediyoruz ancak her türlü olasılığı göğüsleyebilmek için gerekli hazırlığı yapmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam