Türkiye Kent Konseyleri Platformu 3. Buluşması Eskişehir’de yapıldı.
HEDEF: MAHALLE MECLİSLERİ 6 - 7 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantılarda Milas Kent Konseyi’ni Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar ve Milas Kent Konseyi Sosyal Araştırmalar ve Yardım Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Ayşegül Kaşkar temsil ettiler.
Türkiye Kent Konseyleri Platformu 3. Buluşması Eskişehir’de yapıldı ... Buluşmada, kent konseyi örgütlenmelerinde mahalle meclislerinin önemine dikkat çekilirken; oluşturulan tüzük komisyonunun, katılımın önündeki engelleri ortadan kaldırıcı öneriler geliştirilmesi kararlaştırıldı ... Bir sonraki toplantı Nilüfer’de yapılacak ...
Türkiye Kent Konseyleri Platformu 3. Buluşması Eskişehir’de yapıldı. 6 - 7 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantılarda Milas Kent Konseyi’ni Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar ve Milas Kent Konseyi Sosyal Araştırmalar ve Yardım Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Ayşegül Kaşkar temsil ettiler.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın da bazı bölümlerine katıldıkları ülkemizin dört bir yanından 58 Kent Konseyi temsilcisinin katıldığı buluşma, 6 Mayıs Cuma günü saat 10’da Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Kazım Kurt’un açılış-sunuş konuşmasıyla başlatıldı.
Katılımcılara ‘hoş geldiniz’ diyerek sözlerine başlayan Kurt, kenti birlikte yönetmenin ancak kentsel ortak aklı harekete geçirmekle mümkün olduğuna dikkat çekerek, ‘Ortak Akıl Hareketi’nin öncü kuruluşu olarak Kent Konseylerinin mevzuattan kaynaklanan sorunları olduğunu belirterek, “5393 sayılı Belediye Kanunu Kent Konseylerinin ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Herşeyden önce Kent Konseylerine ‘asgari harcama olanakları’ sağlanmalı, ancak konseyler ticarethaneye de dönüştürülmemeli ... Bu buluşma için belirlemiş olduğumuz gündem gereğince konseylerin daha katılımcı bir yapıya kavuşmaları ve tabana yayılmaları bakımından ‘Mahalle Meclisi’ uygulamaları hakkında Eskişehir ve Nilüfer örneklerinin sunumları yapılacak” dedi.
Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Kazım Kurt’un konuşmasının ardından, Kurt’un başkanlığında Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ve Çankaya Kent Konseyi Genel Sekreteri Işıkhan Güler’den oluşan divan belirlendikten sonra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan kısa birer konuşma yaparak platforma başarılar dilediler.
Ardından, buluşmanın ana gündem konusu olan ‘Kent Konseyleri Mahalle Meclisleri’ ile ilgili sunumlara geçildi. Bu konudaki ilk sunumu Eskişehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nadir Suğur ve Sazova Mahalle Muhtarı Kamil Emre birlikte yaptılar.
“Kent konseyleri, örgütsüz kitleleri de çatısı altına almalı ...
Konuşmasına, Aristo’nun “Kentler insanlığın en büyük icadıdır” sözleriyle başlayan Prof. Suğur, Kent Konseylerinin ‘örgütlü olmayan kitleler’i de çatısı altına alması gerektiğine dikkat çekerek, bunun “Toplumsal tabanı kapsama, farkındalık yaratma, demokratik katılım, Kentsel yönetim ve sürdürülebilir yaşam” için kaçınılmaz olduğunu söyledi ve sözü Eskişehir Sazova Mahallesi Muhtarı Kamil Emre’ye bıraktı. Emre, Eskişehir’de mahallelerdeki meclisleşme süreci hakkında bilgi verdiği sunumunda, Kent Konseyi Başkanı, Genel Sekreteri, Yürütme Kurulu Üyeleri ve Mahalle Meclisleri Başkan ya da temsilcilerinden oluşan ve ayda bir kez olağan olarak toplanan ‘Koordinasyon Kurulu’nun önemine dikkat çekti ...
“2014’te yatırım/gider bütçesini mahalle meclisleri aracılığıyla yapıyor olacağız ...
Daha sonra, Nifüfer (Bursa) Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Kartal’ın sunumuna geçildi.
Kartal, 300 bin nüfuslu, 50 bin hektar yüzölçümü 42 mahallesi ve 21 köyü olan Nilüfer ilçesindeki mahalle meclislerinde öncelikle mahallelerin sorunlarının görüşüldüğüne dikkat çekerek; “Stratejik planda yeralan plan hedefleri mahalle meclislerinde görüşüldü ve meclisler belediyeye revizyon taleplerini ilettiler. Örneğin belediye, bu yıl için yaptığı asfalt kaplama programını meclislere gönderdi. Öncelik sıralaması konusunda mahalle meclislerine revizyon yapma yetkisi kullandırdı. Önümüzdeki yıl için belediye, asfalt programı yapmayacak. Bu programı doğrudan doğruya mahalle meclislerinin yapması istendi. Belediye Fen İşleri Müdürlüğü, yıl içinde en az iki toplantı yapma koşuluyla, bütçede ayrılmış olan toplam 2 milyon TL paydan belirlenecek oranda yararlanma ve bunun hangi konuda olacağına da karar verme yetkisini ilgili mahalle meclisine veriyor. İlçemizde 37 - 38 mahalle meclisi toplanıyor, atkif olarak çalışıyor. 2014 yılında ‘Yatırım/Gider Bütçesi’ni mahalle meclisleri aracılığıyla yapıyor olacağız” dedi.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Halit Çelenk için ...
Buluşmanın bu bölümünde, Datça Kent Konseyi Başkanı Orhan Keskinsoy söz alarak, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin yıldönümü ve onların avukatı Halit Çelenk’in yaşamını yitirmesi dolayısıyla kısa bir ‘anma/saygı konuşması’ yaptı. Konuşma alkışlarla karşılandı.
Mahalle Meclislerine ilişkin değerlendirmeler ...
Buluşmanın ilk günü öğleden sonraki bölümde de mahalle meclislerinin oluşturulması süreçlerine ilişkin değerlendirmeler sürdürüldü. Bu bölümde, 113 mahallesi olan Konak ve 119 mahallesi olan Çankaya Kent Konseylerinin temsilcileri konuşmalar yaptılar ...
Karar alma süreçlerini tersine çevirmek ...
Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar, bu bölümde söz alarak Milas’ta yıllar önceden Kent Senatosu ve Kent Kurultayı adlarıyla başlatılan ve Milas Kent Konseyi’nın 2009 yılı sonunda kurulmasından sonra bugünlere ulaştırılan ‘katılımcı-demokratik yerel yönetişim’in uzun yolu üzerinde mahalle meclislerinin oluşturulmasının en önemli kilometre taşlarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Bu noktada özellikle belirtmek istediğim şey, kent konseyleriyle, ‘yeni belediyecilik anlayışı’ olarak adlandırabileceğimiz bir süreç ‘yasal olarak’ başlatılmış oluyor. Belediye kanununa yapılan eklemeyle sağlanan yasallığa çok kısa sürede sığamaz duruma gelinmesi de olağandır. Bu bakımdan ortaya atılan soruları yanıtlayıp zaman yitirmeden ilerlemeliyiz. ‘Mahalle meclisi örgütlenmelerinin gereksizliğini savunan kimse var mı?’ diye sorup sürdürmeliyiz. Sanırım yoktur. Tüzük üzerinde, tüzükte ‘katılıma ilişkin düzenleme’ başta olmak üzere çalışılmalı, İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin ‘ihtisas komisyonları oluşturulması’ önerisi çerçevesinde ilk olarak bir ‘tüzük komisyonu’ oluşturulmalıdır. Bu vesileyle, aslolanın karar alma süreçlerinin yeniden tanımlanması olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Mahalle meclislerinin, başta mahallelerin altyapı-üstyapı sorunları olmak üzere günlük yaşama ilişkin her türlü konunun görüşülüp kararlar oluşturulması ve bu kararların gereğinin yapılmasına ilişkin bir katılımcı-demokratik model olduğuna dikkat çekmek istiyorum” dedi.
Komisyon oluşturuldu ...
Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Kazım Kurt, toplantının bu bölümünün sonunda yapılan görüşmeleri, “örgütlenme ile ilgili olarak önümüzdeki engelleri kaldıralım. İhtisas komisyonu oluşturup tüzük ile ilgili çalışma yapalım” sözleriyle özetledi ve konuyla ilgili komisyon oluşturuldu.
“Nükleer yapma boşuna, Yıkacağız başına ...
Türkiye Kent Konseyleri Platformu 3. Buluşması’nın ilk gün toplantıları, Seferihisar Kent Konseyi Başkanı Deniz Tolga İnci’nin, Seferihisar’da orkinos çiftliklerine karşı 21 kent konseyiyle ortaklaşa gerçekleştirdikleri eylemlerle elde edilen başarıya ilişkin teşekkür konuşması, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Kartal’ın, kent konseylerinin HES’lere, nükleer santral kurma girişimlerine karşı oluşturulan platformlara ve Büyük Anadolu Yürüyüşü’ne destek vermeleri yönündeki çağrısının ardından düzenlenen kent turuyla sona erdi ...
Eskişehir’de Kentsel Dönüşüm ve Kent Gelişimi ...Türkiye Kent Konseyleri Platformu 3. Buluşması’nın ikinci günü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın, kent konseylerine katkılarından ötürü birbirlerine plaket sunmaları ve konuk kent konseyi temsilcilerinin hediye sunumlarının ardından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Büyükerşen’in “Eskişehir’de Kentsel Dönüşüm ve Kent Gelişimi” başlıklı sunumuyla başladı.
Prof. Büyükerşen sözlerine, “Size, Eskişehir’deki kentsel dönüşüme ilişkin bir öykü anlatacağım. Bu öykünün arka planında muhalefete mensup belediye başkanlarının yaşadıklarını da dile getirmiş olacağım” diyerek başladı ve kentsel dönüşüm projelerine neden gerek duyulduğu hakkında bilgiler verdikten sonra, Eskişehir’de bu kapsamda 11 ayrı bölgede kentsel dönüşüm kararı alındığını belirtti ve bu kararların uygulanması sürecinde yaşananları, ‘hükümet katı’ ile yaşanan sorunlarla birlikte dile getirdi.
Prof. Büyükerşen, sunumunun ardından sözlerini “Gerçek demokrasiyi sizler gerçekleştireceksiniz” diyerek alkışlar arasında tamamladı.
Aliağa Kent Konseyi’nin çağrıları ...
Program, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Anneler Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterilerinin ardından, bazı kent konseylerinin, hazırladıkları projelere ilişkin çağrılarıyla sürdü. Bu bölümde Aliağa Kent Konseyi’nin 20 - 22 Mayıs tarihleri arasında Petkim Çayağzı Tesisleri’nde düzenlenecek olan “Aliağa Yeşil Kamp” ve “Gülümseyen Kapaklar Gülümseyen İnsanlar” projeleri dile getirildi.
Bir sonraki buluşma Nilüfer’de ...
Türkiye Kent Konseyleri Platformu 3. Buluşması, söz alan Kızıltepe (Mardin), Yenişehir (Mersin), Muğla, Milas kent konseyleri temsilcilerinin öneri-uyarı-çağrı içerikli konuşmaları, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Kazım Kurt ve bir sonraki Türkiye Kent Konseyleri Platformu Buluşması’na evsahipliği yapacak olan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu’nun konuşmalarının ardından gerçekleştirilen kent turuyla sona erdi ...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz