Hedef, petrol kuyusu sayısını artırmak

BARTIN (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nusaybin'de mayınlı arazide petrol üretimi yapmaya çalıştıklarını belirterek, Suriye sınırındaki kuyu sayısını arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bartın'da bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Şube Müdürlüğü'nü ve Amasra Taşkömürü İşletmesi'ni ziyaret etti. İlk olarak DSİ'ye gelen Bakan Güler, yetkililerden bilgi aldıktan sonra, daire müdürleri ve sivil toplum yöneticilerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.
Bakanlık olarak yeni projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını belirten Güler, toprak altında ne varsa hepsinin ekonomiye kazandırılacağını belirterek, bu amaçla özellikle kömür rezervlerinin arttırılması için B projesi uygulayacaklarını söyledi. Bakan Güler, "B Projesi adını verdiğimiz proje ile, taşkömürü işletmelerinin çalışma alanlarını kaydıracağız. Yani bir işletme, kendine yakın bir yerde kömür rezervi bulunduğunu öğrenirse, çalışmalarını hemen bu alana kaydıracak ve burada kömür çıkarmaya başlayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Bakanlık olarak petrol konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayan Güler, petrol arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bakan Hilmi Güler, "Şu anda petrol konusunda yeni bir anlayış ile sondaj çalışmalarına ağırlık verdik. Geçen dönemki sondaj çalışmalarını ikiye katladık ve devam eden çalışmalarla bu oranı 12'ye katlayacağız. Dolayısıyla ne kadar fazla bilinçli sondaj yaparsak, petrol bulmak da kolay olacak. Ayrıca petrol çıkan bölgelerde, petrol kadar doğalgaza da önem veriyoruz. Bizdeki bilgiler çok olumlu. Türkiye'de bu sondaj sisteminin üzerinde durduğumuz sürece, petrol rezervi olumlu görünüyor. Bunun için çalışmaları arttırdık" şeklinde konuştu.
Nusaybin'de mayınlı arazide petrol üretimi yapmaya çalıştıklarını da söyleyen Güler, "Bölgede mayın temizleme çalışmaları sürüyor. Amacımız, Türkiye ile Suriye arasındaki 300 metrelik alanda 8 olan kuyu sayısını arttırmak. Suriye orada 100 kuyu ile petrol çıkarıyor. Biz de kuyu sayısını Suriye gibi arttırmak istiyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar ile Türkiye petrolleri büyük önem kazanacak" dedi.

Reklam
Reklam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, DSİ'de düzenlediği basın toplantısının ardından, Amasra Taşkörümü İşletmesi'ni ziyaret etti. Bakan Güler, basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyaretin ardından Karabük'e hareket etti.