İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "İki ülkenin Dışişleri Bakanlıklarının çalışmalarıyla, iş adamlarımızın sınırda problem yaşamaması için Gaziantep'te Suriye Başkonsolosluğu açılacaktır" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) / Türk-Suriye İş Konseyi toplantısı, Suriye Başbakanı Mohammed Naji al-Otari, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, DEİK Yönetim Kurulu üyesi Oktay Varlıel ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Ceylan İnter-Continental Otel'de yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Oktay Varlıel, "Dostumuz ve komşumuz Suriye ile 2000 yılından bu yana kaybedilen gelişmeler, umudumuzdur. Ancak bu gelişmeler yeterli değildir. 2 ülke arasında önem taşıyan çifte vergilendirme ve bunun gibi anlaşmalar ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasından sonra ilişkilerin daha kuvvetli olacağını temenni ediyoruz" dedi.
4 sene öncesine bakıldığı zaman, sıkıntılı dönemlerde Türkiye ile Suriye arasındaki şu anda bulunulan ikili ilişkileri ve olumlu durumu gördüklerini söyleyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Suriye-Türkiye ilişkilerinde geldiğimiz nokta iyi bir noktadır. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ziyareti, tarihi bir ziyarettir. Yeni bir dönemin işaretidir. Ortadoğu'da barış ve huzurun hakim kılınması, bölge ülkelerinin kalkınmalarıyla mümkündür. İki ülkeyi manen yaklaştıran benzerlikleri unutmamalıyız. Yapılması gereken, rasyonel ilişkilerin kurulmasıdır. Bölgenin sıkıntısı fakirliktir. Bu bölgede barış ve huzuru istiyorsak, ticari ve yatırım seviyesini en yükseğe taşımalıyız. Toplam ihracat artışımız geçen sene rekor düzeydeydi. Yüzde 50'lerdeki artış, bizim ıskaladığımız yılların göstergesidir. Buradaki grupla hep beraber iyi noktalara getireceğiz. 820 milyon dolarlık ticaret hacminin yarısı Türkiye'nin Suriye'ye, diğer yarısı Suriye'nin Türkiye'ye ihracatıdır. Bu sene Suriye ile olan ihracatta 2 milyar doları aşmaya düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye ve Suriye arasında yeni imzalar atıldığını da belirten Tüzmen, "Öğle yemeğinde Başbakanlarımız konuştuktan sonra, akşam Bakanlar olarak protokol imzası seviyesine getirdik. Suriye-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması için çalışmalar başlatıldı. Müsteşarım ve çalışma arkadaşların yarın Suriye'de olacaklar. Bu anlaşma için ön çalışma yapacaklar. İnşallah bu sene bu anlaşmaya imza atmayı düşünüyoruz. Bizim için en önemli başlangıç, Suriye Devlet Başkanı Sayın Esad'ın Türkiye'yi ziyaret etmesi ve çifte vergilendirmeler konusundaki anlaşmanın imzalanmasıdır. Ulaşım bir sınır ticaretinin yaygınlaştırılması, Türkiye ile Suriye arasında istikrarı sağlayacaktır. İki ülkenin Dışişleri Bakanlıklarının çalışmaları ile iş adamlarımızın sınırda problem yaşamaması için Gaziantep'te Suriye Başkonsolosluğu açılacaktır. İki ülke arasındaki kalıcı ilişkilerin bölge halklarına refah sağlamasını diliyorum" açıklamasında bulundu.
Bakan Kürşad Tüzmen'in ardından söz alan Suriye Başbakanı Mohammed Naji al-Otari ise, kendi adına ve Suriye Devleti adına Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Türkiye'de özel bir televizyonda katıldığı programda, kendisine Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin nasıl düzeltildiğinin sorulduğunu söyleyen Mohammed Naji al-Otari, Türk ve Suriye halkının bir araya gelmesinde bir gariplik olmadığını; çünkü tarihlerinin ortak olduğunu kaydetti. Bir inşaat mühendisi ve mimar olarak Türkiye'de gördüğü tarihi yapılar ile Suriye'de Osmanlı döneminden kalma yapıların, özellikle de Mimar Sinan'ın eserlerinin aynı şekilde yapıldığını vurgulayan al-Otari, "Ortak noktalarımız çok. Ekonomik ve kültürel olarak da ortaklıklarımız var. Her Suriye vatandaşının Türk vatandaşına hissettiği duygu, kardeşlik duygusudur. İrade ve kararla ilişkiler iyi boyuttadır. Ortak ve ulusal çıkara dayanan noktalar var. Çünkü Suriye ve Türkiye ihtiyacı olan şeyleri birbirinden alıyor. Her alanda çok büyük mesafeler kaydettik. Sayın Bakan dostumun da söylediği gibi, arzularımız aynı ve büyüktür. Ortak gayemiz işbirliği süreci ve ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkiler seviyesine çıkmasıdır. Aynı tehditlerle karşı karşıyayız. Ortak bir irade ile üstesinden geliriz. Türkiye'deki yatırımcı kardeşlerime şu çağrıyı yapmak istiyorum. 3 konu üzerinde dileğim vardır. Birincisi kalitenin standartlarının olması, Suriye'de yapılacak projeler için ucuz fiyat verilmesi ve verilen zamanda bitirilmesi. Bu üç nokta yatırımların anahtarıdır. Diğer kişilerle olan ilişkilerde bu durum Türkiye'ye şeffaflık kazandıracaktır. Yatırım gerçekleştiren Türk firmalarına teşekkür ediyorum. Bu üç noktayı gerçekleştirdiler. Ufak pürüzler dışında son olarak da kalın çizgilerle kardeş sözcüğünün altını çiziyorum. 'Suriye'ye hoş geldiniz' diyorum" şeklinde konuştu.