Hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır

TAHRAN (İHA) - İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif ile başbaşa ve heyetlerara görüşmelerde iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel çerçevede bir çok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in de katılımıyla, Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'nde basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenleyen Başkaban Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif ile başbaşa ve heyetlerara görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Erdoğan, bu görüşmelerde Türkiye ile İran arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel çerçevede bir çok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını kaydetti. Siyasi konularda ise güvenlikten teröre varıncaya kadar bölgedeki ve küresel çerçevedeki tüm gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, "Bunun yanında ekonomik alanda özellikle son dönemde Türkiye'nin 2003 yılı sonu itibariyle İran'la dış ticaret hacmi ciddi bir sıçrama gösterdi; 2.4 milyar dolara yaklaştı. Kısa vadede hedefimiz geçen yıl koyduğumuz 5 milyar doları yakalamaktır. Bu konuda mutabıkız, çalışmalarımızı da bu çerçevede sürdürüyoruz. Tabi aramızdaki ticaret hacmi Türkiye'nin aleyhindedir. Atacağımız ortak adımlarla çok daha hareketlendirmemiz mümkün. Bu konuda da bir mutabakatın olduğu çok açıktır" dedi.

Reklam
Reklam

Şuana kadar bazı sıkıntılı konular olduğunu, bunları görüşme fırsatı bulduklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Gerek TAV şirketinin aldığı müteahhitlik hizmeti, gerek Turkcell firmasının aldığı iletişim ihalesi. Gerçi bunları bir ihale alışverişi içinde de yapmadıklarını ifade ediyorlar. 'Bunları bizler en uygun imkanları gördüğümüz komşu ülke Türkiye'nin olması düşüncesiyle hareket ettik' dediler. Bu samimi düşünceyi görmek bizi memnun etti" diye konuştu.

Doğal gaz konusunda atılan adımlara da değinen Başbakan Erdoğan, "İran doğal gazının Türkiye üzerinden batıya geçişi noktasında Türkiye ile İran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları görüşüyor. Şu anda ara verdiler. Bunun yanında ulaştırma alanında, bayındırlık hizmetlerinde bir çok proje var. Bunları görüşme fırsatı oldu ve bu konuda da olumlu sonuçlar çıktı" şeklinde konuştu.

Bölgesel konularda da açıklamalarda bulunan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda Türkiye ile aynı düşünceyi paylaştığını gördük. Kıbrıs konusunda ise BM Genel Sekreteri Annan'ın sunduğu raporda belli bir çağrı var. Bu çağrıda ABD, Avrupa Komisyonu ve Avrupa ülkelerinin olumlu cevap verdiğini ifade ettik. İran'ın da bu hassasiyeti göstermelerini talep ettik. Kaldı ki İran bunu İstanbul'daki İKÖ toplantılarında destekleyen taraftı."

Reklam
Reklam

Kültürel alanda İran'daki üniversitelerde Türk dili ve edebiyatının öğretilmesi talebinde bulunduklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Daha sonra Danışma Meclisi Başkanı Nadir'le görüştük. Orda da ortak bir kanaate ulaştık. Ardandın İran Devlet Çıkarlarını Saptama Komitesi Başkanı ve eski Devlet Başkanı Haşimi Rafsancani ile görüştük. Kendilerini ziyaretimizde de gayet müspet bir hava aldık. Rafsancani ile de merhum Özal döneminde ve Süleyman Demirel'le de ilişkilerimiz oldu. Yarın akşam 15.45'te de bir çok imzaları birlikte atacağız" diye konuştu.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir soruya karşılık, "Biz göreve gelirken eylem planı içinde bütün komşu ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmenin gayreti içinde olacağımızın sözünü verdik. Çünkü bölgesel barışı tesis etmenin yolu buradan geçiyor ve dünyadaki tüm ülkeler yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsa Türkiye de aynı şekilde münasebetlerini geliştirecektir ve geliştirmekte de kararlıdır" şeklinde yanıt verdi.

Reklam
Reklam

İran'ın PKK/KOGRA-GEL'i terör örgütleri listesine alma taahhüdünde bulunmasıyla ilgili bir soruya Erdoğan, "Terör konusu aslında en çok görüştüğümüz konu oldu. Terör konusunda İran, bizimle şuana kadar biliyorsunuz müşterek hareket etme kararını vermiştir. Yarın akşam imzalanacak konulardan bir tanesi de terör konusundaki mutabakat zaptıdır. Terör için nerede nasıl olursa olsun buna karşın ortak bir platform oluşturulmasından yana olduklarını gördük. Onlar da büyük bedeller ödedi, biz de. Artık bu bedelleri ödemek istemiyoruz" yanıtını verdi.

Büyük Ortadoğu Projesi'yle ilgili olarak Erdoğan, "Bizler şuanda biliyorsunuz demokratik ortak olarak geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika projesi içerisinde bu projenin eşbaşkanları olarak Türkiye, İtalya ve Yemen olarak yer alıyoruz. Bu çalışmalardan da bu ülkelerdeki gelişmelerin özgürlükler konusunda olsun, demokratik bazda olsun, barışın bölgede egemenliği konusunda olsun, ekonomik kalkınmalar konusunda olsun biz gayret içinde olacağız. Elimizden ne geliyorsa bunu bölgenin refahı için yerine getirme gayreti içinde bulunacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, İran'ın nükleer enerjiyi kitle imha silahlarına ı gördüğümüz komşu ülke Türkdönüştürülmesiyle ilgili soruya, şöyle yanıt verdi:
"Bizim bu konudaki tavsiyemiz karşısında biz sayın Arif'in gayet olumlu bir yaklaşım içinde nükleer enerjinin kitle imha silahlarına döndürülmesi amacıyla değil, barışçıl amaçlarla kendi ülkelerindeki enerjide değerlendirilmesi gibi konularda değerlendirilmesinden yana olduklarını söylediler. Kaldı ki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'yla protokol imzaladıklarını, ancak Meclis'ten henüz onay gelmediğini söylediler. Bu da ek protokolde yer alıyor."