"Hedefimiz toplumsal ittifak"

İSTANBUL (İHA) - Bağımsız Kayseri Milletvekili İsmail Cem, yeni oluşumun hedefinin toplumsal ittifak olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ve DSP'deki görevinden istifa eden İsmail Cem, yeni oluşumu NTV televizyonuna anlattı. Partinin çağdaş çoğunluk tanımında Kemal Derviş'le arasında görüş ayrılığı olduğu şeklindeki söylentilerle ilgili olarak, "Görüş ayrılığı yok. Çağdaş bir partide herkes aynı bakışa sahip olamaz. Hepimiz iddialı ve birikimli insanlarız. Özümüzde ve çizgimizde bir farklılık yoktur" dedi.

Reklam
Reklam

Yeni oluşumun hedefinin toplumsal ittifak olduğunu vurgulayan Cem, "Toplumsal ittifak, sosyal demokrasi eksenindeki siyaset çizgisidir. Bunu da yapabileceğimize inanıyoruz. Benim oluşturmak istediğim ittifak; demokrasi, gelişme, büyüme, emeğe saygı, laiklik ve Türkiye'yi gençleştirme ve bütün bunlara sahip olan çağdaş bir ülkedir. Parti bayraklarını bir araya getirmek geçmişte kaldı. Bizim iddiamız ve partimiz bütün toplumun ittifakıdır" diye konuştu.

Parti olarak toplumsal ittifakı benimsediklerini dile getiren Cem, "Özal değişik siyasetleri aynı partide buluşturmak iddiasındaydı. Bizim iddiamız bu değil. Bizim iddiamız; çağa açık toplumsal ittifaktır. Özal'ın ki, önemli bir tecrübe idi. Özal, Türkiye'de bir askeri dönemden sonra iktidar olmuş ve partisini geliştirmiştir. O günün Türkiye'si yeniden yapılanmaya dönük 2-3 yıl öncesinin acılarını taşıyan bir partidir" ifadelerini kullandı.

Cem, Türkiye'nin önüne yeni bir imkan getirmek için elinden geleni yapacağını belirterek, "Türkiye'de bazen lüzumsuz iyimserliğe veya lüzumsuz karamsarlığa çok çabuk düşüyoruz. Biz hep birlikte çok büyük şeyler yapacağız. Karamsarlığa düşmeyelim. Türkiye'nin önünde 5 ila 6 ay bir geçiş dönemi var. Bu dönemde karamsarlığa kapılmayalım. Geçiş dönemindeki istikrarı yakalamamız lazım. O dönemden sonra Türkiye'yi ileriye götürecek, siyasi istikrarı sağlayacak uzun bir dönem olacaktır. Kimse önümüzdeki fotoğrafa bakıp da bir pay çıkarmasın" dedi.

Reklam
Reklam

Son günlerde sıkça tartışılan konulardan ABD'nin Irak'a karşı operasyon planları ile ilgili olarak da görüş belirten Cem, şunları söyledi:
"Daha henüz çok şeyi bilinmezlik içinde görmekteyim. Bu hareket yapılacak mı? yapılmayacak mı? Sonra BM çerçevesinde mi yapılacak bilinmiyor. Türkiye açısından önemli bir durum. 'Turizm sezonunu iyi bir şekilde bitirelim' diyoruz. O galiba oluyor. Irak konusunda geçmişte bulunduğum hükümetimin ciddi bir politikası olmuştur. Ben bu politikanın devam edeceğini düşünüyorum. Kendimde buna destek vermeye devam edeceğim."