Hedeflenen Kalp Atışı

Spor yaparken kalp atışımızı hangi aralıkta tutmak sağlıklıdır?

Soru: Yakın zamanda bir spor salonuna başladım ve düşündüğümden çok daha yorucu bir çalışma olduğunu gördüm. Kardiyo makinesinde sadece 20 dakika çalışabiliyorum. Sorunum şu ki herhangi bir kardiyo egzersizi ile hemen kızarıyorum (oldukça açık renk bir tenim var). Bayılacakmış gibi oluyorum ve yüzüm kızarıyor. Devam ettiğim sürece bu olacak mı?

Teşekkürler.

spclteel

Cevap: Bu zayıf, açık tenli ve damarları deri yüzeyine oldukça yakın olanlarda sıkça görülen bir sorundur. Sadece bayılacakmış gibi olduğun sürece endişelenme!

Reklam
Reklam

Eğer spor salonuna birkaç hafta boyunca devamlı gittikten sonra da kardiyo makinesinde sadece 20 dakika çalışabiliyorsan muhtemelen çok fazla çalışıyorsundur. Eğer şimdiye kadar yapmadıysan egzersiz esnasında kalp atışı aralığını hesaplaması için birini bul ya da kendin yap.

220’den yaşını çıkar. Elde edeceğin sayı teorik olarak maksimum kalp atışını temsil eder. Egzersiz esnasındaki kalp atışı bölgeni belirlemek için bu sayıyı. 0,60 ile ve 0,85 ile çarp (%60 - %85). 35 yaşındaki bir insan için, egzersiz aralığı, mesela dakikada 111 ile 157 atış arasıdır. [220–35=185x 0,60=111; 185x0,85=157]

Aerobik egzersizinin süresini artırmak, hedeflenen bölgenin alt orta kısımlarına etki eder (%60 - %75). Egzersizinin yoğunluğunu düşür ki daha düşük bir egzersiz nabzı sağlayabilesin. Egzersiz esnasındaki kalp atışını belirlemek için nabzını ölçebilirsin. İşaret ve orta parmaklarını diğer elinin bileğinin alt yüzüne koy ve parmaklarınla nabzını bul. Yerleştirdiğin zaman 15 saniye boyunca atışları say. İlk atış sıfırdır. O andaki kalp atışını bulmak için elde ettiğin sayıyı dörtle çarp. Örneğin; 32x4=128, 185’in %69’u. 35 yaşındaki biri için uygun olan aralığa dahil.

Reklam
Reklam

Bir pedal milinde ya da step aletinde nabzı bulmak oldukça zordur. Kürek çekme makinesinde ve kros kayağı makinesinde ise imkansızdır. Kalp atışı monitörüne bağlanmak daha kolaydır.

Sğpr malzemeleri dükkanından bir tane satın alabilirsin.

Büyük olasılıkla iyi olduğunu düşünüyorum spclteel. Muhtemelen sadece hızını biraz yavaşlatmalısın.