Hedefteki Madenci Kendini Savundu

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de kapanan maden ocağını kimyasal atık depolama tesisi olarak kiraya verdiği...

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de kapanan maden ocağını kimyasal atık depolama tesisi olarak kiraya verdiği iddiasıyla köylülerin yakalandığı ve eleştirilerin hedefindeki isim olan Şentaş Madencilik şirketinin sahibi Erhan Ortaköylü, kendini savundu. Ortaköylü, Odaköy'deki maden ocağında insanların veya hayvanların ölmesine yol açacak bir atık tesisi kurmayacağını ileri sürdü. Orntaköyle, projenin devam edeceğini, vazgeçmediklerini söyledi.

KISITLI TOPLANTI

İş adamı Erhan Ortaköylü'nün düzenlediği basın toplantısında, beraberinde Şentaş Madencilik şirketinin ortaklarından Emre Temizer, proje teknik koordinatörü Mustafa Aydın, şirket mali müşaviri Cumhur Aka ve Odaköydeki madende atık depolama tesisinin proje çalışmasını yürüten AKTEL firması yetkilisi Mustafa Tel hazır bulundular. Ortaköylü ve ortakları ile personelinin beraber düzenlediği basın toplantısına basın-yayın kuruluşlarından bazılarının davet edildiği gözlendi. Basın toplantısının tüm basına haber verilmemesi tepki çekti. Erhan Ertaköylü, atık depolama tesisini ocağın maden rezervi biten bir bölümüne yapmayı düşündüklerini, projenin bölgeye katkı sağlayacağını söyledi. Erhan Ortaköylü, atık tesisinin birkaç kilometre ötesinde 10 yıllık maden çalışması yapacaklarını söyledi. Ortaköylü, "Biz daha birinci adımdayız. Biz burada bu projeyi halka rağmen yapacağız diye bir şey yok. İlk önce ÇED'i vatandaşa anlatmak istedik. Kurum, kuruluşlar ve halk ikna olursa proje devam edecek. Bu çalışmanın içerisinde 16-17 kuruluştan onay alınacak. Bu da o kadar kolay iş değil. Fabrika atıkları tarlaya atıyor, yol kenarına bırakıyor. Fabrikanın atığı var belediye almıyor, ne yapacak? Bir yere götürecek. Bizde bizim alanımız var belirli şartlar var buraya dökebilirsin diyeceğiz. Kimyasal, radyo aktif olmayacak. Her fabrikanın kendi arıtması var. OSB'nin de arıtması var. Tek başınıza iş yapamazsınız. 1950 Türkiye'si değil" dedi.

Reklam
Reklam

Bu projenin ilk olduğunu bu yolda ufak tefek çelme ve serzenişlerin olacağını vurgulayan Ortaköylü projeyi kendilerinin yapmadığı taktirde 3-5 sene içinde bu tesisin benzerinin Balıkesir il sınırları içinde yapılacağını kaydetti. Ortaköylü, "Yılın 200 gününü Dursunbey'de geçiriyorum. Kimyasal ya da radyoaktif bir tesis inşa etmiyoruz. Ne kendimi nede Dursunbey halkını yakmam. Ayrıca bunu da ilk kez bura söylüyorum bölgede yakın zamanda 300 kişilik istihdam sağlayacak bir yatırımın eşiğindeyim. Ben insanların ya da hayvanların ölmesine vesile olacak bir atık tesisi kurmayacağım. Sadece 32 yıldır çalıştığım bu alandaki çevreye verdiğimiz tahribatı geri kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.

PROJE DEVAM EDECEK Dursunbey-Odaköy`de kurulması öngörülen 16 milyon Euro'luk "I. ve II. Sınıf Atıklar için Düzenli Depolama Tesisi" projesini masaya yatıran Şentaş Madencilik sahibi iş adamı Erhan Ortaköylü, projeden vazgeçmediğini açıkladı.

Elinde fizibilite raporu olduğunu hatırlatan Ortaköylü, firma olarak ÇED raporunu almaları halinde projeyi hayata geçireceklerinin altını çizerek, bu yatırımdaki tek rakibinin ise belediyeler olduğunu söyledi. Ortaköylü, projeyi bilmeyen yada çevreye sağlayacağı faydadan haberdar olmayan insanların karşı çıkmasına da bir anlam veremediğini söyledi. Erhan Ortaköylü, söz konusu maden sahasında sadece demir, curuf küllerinin ve kağıt atıklarının depolanacağını, Dursunbey'de kimyasal atık deposu yapılmayacağını iddia etti. İş adamı Ortaköylü, projeden kendisinin vazgeçse bile Çevre Bakanlığı Avrupa Birliği çalışmaları kapsamında bu projelerin Balıkesir'e yapılacağını hatta aynı projenin Balıkesir kentinin 6 km ötesine yapılmaya çalışıldığını anlattı. Ortaköylü ayrıca Dursunbey Belediyesini ima eden sözlerinde kendisine karşı çıkanların çöplüklerinin ÇED raporu olmadığını söyledi. Toplantıda bu işin proje ayağını oluşturan AKTEL firması yetkilisi Mustafa Tel, söz konusu atık tesisinin tabanına drenaj tabakası yapılacağını, kil tabakası ile kaplanacağını, sızdırmazlık sistemi ile atıkların yeraltı sularına karışmasının önleneceğini, proje sahasında açılacak gözlem kuyuları ile zaten sürekli denetim altında olacağını söyledi. Mustafa Tel, benzer projelerin dünyanın ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde başarıyla yapıldığını anlattı. Tel, "16 milyon Euro'luk bu yatırımın yapılacağı madenin 50 milyon metre küplük bir hacmi var. Bunu sadece 4 milyon metre küplük bölümüne katı atık depolanacak, geri kalan kısmı yalıtım ve sızdırmazlık için harcanılacak. Günde 500 ton kapasiteli ile çalışacak bu tesise yılda 150 bin ton atık depolanacak. Tesise gelecek I. ve II. Sınıf Atıklar 3 aşamadan geçirilecek, onay alırsa buraya getirilecek. Yapılacak drenaj tabakası ile kil tabakasından oluşacak özel üretimdeki örtü sayesinde atıklar yeraltı sularına karışmayacak. Yerel belediyeler bu bağlamda bizim çözüm ortağımız olmak zorunda. Onlar şimdi aldıkları bu atıkları çöplüğe bırakıyorlar. Ayrıca bölgede daha farklı tesislerin yapılması mümkün olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Firmanın kendini savunduğu ve her ne olursa olsun projenin mutlaka devam edeceği mesajının verildiği toplantının köylülerin ayaklanıp tepki göstermesi, ÇED raporu için ön tespit yapmak isteyen heyeti köylerine sokmaması üzerine konunun haber ajansları kanalıyla tüm basın kuruluşlarında yer bulması ve kamuoyu oluşmasından sonra yapılması dikkat çekti. Basın mensupları, bu bilgilendirme toplantısının neden en başta yapılmadığı sorusuna ise cevap bulamadı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: