Hekim E-reçete Ile Hastanın 2 Yıllık Ilaçlarını Görebilecek

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Temmuz itibariyle ülke genelinde uygulamaya sokacağı e-reçete ile hastanın kullandığı tüm ilaçlar...

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Temmuz itibariyle ülke genelinde uygulamaya sokacağı e-reçete ile hastanın kullandığı tüm ilaçlar doktorlar tarafından görülebilecek. Hastanın daha önceden kullandığı ilaçlar hakkında bilgi sahibi olan doktor, yanlış ilaç yazma riskinden kurtulacak. Ayrıca yeni tedaviler uygulama imkânına kavuşacak. Doktorlar, uygulamanın bu yönü ile hem hastaya hem de kendilerine büyük kolaylık sağlayacağını belirtiyor.

Bakanlığın, Eskişehir ve Konya’da denediği e-reçete uygulaması, 1 Temmuz itibariyle Türkiye genelinde kullanılacak. Reçeteler otomasyon sistemleri üzerinde hazırlanacak, eczaneler tarafından MEDULA sistemi üzerinden kabul edilerek karşılanacak. E-reçeteler, sağlık hizmet sunucusunun otomasyon sistemi üzerinde kurum tarafından hekimlere verilen SGK kurumsal hekim şifresi ile onaylanarak oluşturulacak.

Reklam
Reklam

Uygulamanın faydalarını değerlendiren doktorlar, özellikle hastaların kullandığı ilaçların bilinmesinin üzerinde durdu. Özel Bahar Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yavuz Okur, e-reçete ile Sağlık Bakanlığı'nın yayınlandığı bütün ilaç listelerinin program aracılığıyla doktorların önüne sunulacağını kaydetti.

Hekimin hastaya vereceği ilacı buradan tıklayıp yazacağını söyleyen Dr. Okur, şu bilgileri verdi: “Dolayısıyla yazım hatalarından kaynaklanan yanlış ilaç alınması-verilmesi önlenmiş olacak. Ayrıca hastanın bütün reçete bilgileri sistemde görüleceği için hekim hastanın 2010 yılı Mart ayından sonra kullandığı ilaçları bilecek. Hastanın kullandığı ilaçların (antibiyotik, ağrı kesici) faydalı olup olmadığı, diğer ilaçlarla etkileşimi rahatlıkla bilinecek. Hasta bazen kullandığı ilacı hatırlamıyor, ‘kutuyu attım’, ‘ilaç şekere benziyordu’, ‘bonibon gibiydi’ diyor. Hekim hastanın beyanına göre bazen ilaç yazma durumunda kalıyor. Şimdi bu da ortadan kalkacak ve hastanın daha önce kullandığı ilaçlar bilineceği için yeni ilaçlar ya da tedavi yöntemleri uygulanabilecek.”

Reklam
Reklam

“REÇETE’DE YAZIM YANLIŞLIĞINDAN HATA OLMAYACAK”

“Hasta adına en faydalı tarafı, reçetede yazım yanlışı ihtimali kalmayacak.” diyen Dr. Okur, şöyle devam etti: “Doktor reçeteye yazdığında eksik olabiliyor ya da eczacı bunu anlamayabiliyordu. Ama sistem aracığıyla hangi dozda, hangi periyotta kullanacağını da doktor sisteme girmek zorunda. Böyle olunca kullanımdan kaynaklanan sorunlar da ortadan kalkacak.”

Reçetede oluşan bir yanlışlıktan dolayı hastanın tekrar git - gel yapmayacağının altını çizen Okur, “Mesela doktor sistemden reçeteyi yazdı gönderdi ama bir tane eksik var diyelim, eczacı ‘kurum bunu ödemez’ deyince hasta tekrar hastaneye geliyor vs. Şimdi eczacı veya hasta telefon açtığında doktor sistemden onu düzeltecek. Hastanın işlemi çözülmüş olacak.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz