Helal Et Dönemi Başlıyor

Eskişehir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Dinçer Gücüm, 1 Mart’tan itibaren et konusunda ülkemizde çeşitli...

Eskişehir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Dinçer Gücüm, 1 Mart’tan itibaren et konusunda ülkemizde çeşitli değişiklikler olacağını, Avrupa’da gittikçe büyüyen at eti skandallarının yakın zamanda Türkiye’de de görülebileceğini öne sürdü.

Gücüm, 1 Mart’tan itibaren kırmızı ete herhangi bir katkı maddesi katılamayacağını ifade ederek, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 1 Mart’tan sonra tebliğ yayınlanacak ve bu tebliğle kırmızı etin içerisine tavuk, baharat gibi karışımların katılması kesinlikle yasaklanacak. Yüzde 100 dana etiyse, ‘yüzde 100 dana etidir’ diye bir amblem konulacak. Tavuk ve kanatlı etse, ‘yüzde 100 tavuk veya kanatlı ettir’ diye belirtilecek. Yani kırmızı etin içerisine kesinlikle başka bir et veya baharat karıştırılmayacak. Bu konuyla detaylı bilgi 1 Mart’tan sonra kamuoyuyla paylaşılacak” dedi.

Reklam
Reklam

Helal et döneminin 1 Mart’tan itibaren başlayacağını duyuran Gücüm, “Helal et döneminin başlamasıyla et tüketiminde artış olabilir. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede yaşadığımıza göre bu helal et dönemini Avrupa’dan 20 yıl evvel başlatmamız gerekiyordu. Şimdi Avrupa bu konuda bizden önde gidiyor. Konuyla alakalı bakanlığımız gerekli çalışmaları sürdürüyor. 1 Mart’tan sonra Türkiye’de helal et dönemi başlıyor” diye konuştu.

Gücüm, hayvancılık yapanlara bakanlık tarafından 300 lira destekleme yapıldığını, hayvancılığın bitme noktasına geldiği şu dönemde yapılan bu desteklemelerin hayvancılığın geleceği açısından çok önemli faydaları olduğunu kaydetti.

“AT ETİ YÜZDE 80 ÜLKEMİZE DE GİRMİŞ OLABİLİR”

Avrupa’da gittikçe büyüyen at eti skandallarına da temas eden Gücüm, at etinin yüzde 80 ülkemize de girdiğini öne sürerek, “At eti ilk Almanya, İspanya ve İtalya’da çıktı. At eti, Avrupa ülkelerini gün geçtikçe bir ağ gibi sarmaya başladı. Bu olay Türkiye’ye de yansıyabilir. Çünkü ülkemizde ciddi derecede et kaçakçılığı var. Benim tahminlerime göre at eti yüzde 80 ülkemize de girmiş olabilir. Tüketicinin at eti ile dana etini ayırması mümkün değil. Ancak uzmanlar tarafından yapılan incelemelerle anlaşılabilir. Tüketicilere bildikleri kasaplardan et almalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“KIRMIZI ETİN EN FAZLA 20 LİRADAN SATILMASI LAZIM”

Gücüm, kırmızı etin kilosunun vatandaşa çok pahalı satıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

“Üretici zorlukla bu eti üretiyor. Daha sonra kasaplara veya büyük marketlere bu eti satarken 14 liraya zor satıyoruz. Bu şahıslar da bizden eti 14 liraya alıyor, sucuk olarak işleyip kilosunu 60 liraya satıyorlar. En büyük isteğimiz, bu aracıları aradan kaldırmaktır. Günümüzde kırmızı etin vatandaşa en fazla 20 liradan satılması gerekir. Biz 3 lira zararla mal satıyoruz. Yani inanın bizim üreticilerimiz çok mağdur. Yem fiyatları ve saman fiyatları çok pahalı olduğundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa 2012 yılının sonunda saman ithal ettik. Yetkililerden bu meseleye çare bulmalarını istiyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: