''Helal gıda standardı, isteğe bağlı''

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanacak helal gıda standardının, uyulması isteği bağlı statüde olacağını bildirdi.
Coşkun, CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir ile CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun'un "helal gıda" standardına ilişkin önergelerini cevaplandırdı.

TSE'nin başlattığı "helal gıda" standardı ile ilgili çalışmaların, henüz proje aşamasında olduğunu ifade eden Coşkun, ilgili tarafların görüşlerinin değerlendirilerek ulusal mutabakatın sağlanacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

TSE tarafından yayımlanan standartların tamamının "uyulması isteğe bağlı" statüde olduğunu ifade eden Coşkun, şöyle devam etti:

'TSE tarafından hazırlanacak helal gıda standardı, uyulması isteğe bağlı statüdedir. Bu alanda faaliyet gösteren firmalar, piyasa ihtiyaçları nedeniyle gerek duymaları halinde helal gıda sertifikası alma yoluna gidebilecektir. Helal gıda sertifikası uygulaması, bu sertifikaya sahip olmayan ürünlerin helal olmadığı anlamına
gelmeyeceği gibi, belgesiz ürünlerin piyasaya arzında da herhangi bir engel teşkil etmeyecektir."

Helal gıda standartlarının büyük bir kısmının hijyen ve temizlik üzerinde olduğuna dikkati çeken Coşkun, Helal Gıda belgelendirmesinde TSE personeli olan mühendislere ilaveten gerektiğinde tetkik heyette bir din görevlisinin de bulundurulacağını belirtti.