Helenistik döneme ait mezarda altın takı bulundu

SAMSUN (İHA) - Samsun'da kanalizasyon çalışmaları sırasında, M.Ö. 3. yüzyıl Helenistik döneme ait olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Daire Başkanlığı'nın Kadıfekale Mahallesi'nde ana kanalizasyon hattında yaptığı çalışmalar sırasında, iş makinesinin boru yeri için açtığı çukurda çökme meydana geldi. Kepçe operatörü Mustafa Sözen, belediye çalışanlarının açılan deliğin içerisinde tarihi eşyaları fark etmesi üzerine yeri muhafaza altına alarak polise haber verdi. Olay yerine gelen emniyet güçleri çevre güvenliğini alarak, Müze Müdürlüğü yetkililerine haber verdi. Müze Müdürlüğü uzmanları, tarihi mezarda yaptıkları ilk kazıda M.Ö. 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 1 altın ve üzeri işlemeli alın saç bağı, 1 adet madeni testi, 3 adet kilden yapılmış küp, 3 adet kokuk kabı buldu. Küplerin üzerinde ise çeşitli işleme ve insan kabartmaları olduğu belirtildi. Mezardan çıkarılan tarihi eşyalar Müze Müdürlüğü'ne getirilerek, tespitleri yapılıp incelemeye alındı.

Reklam
Reklam

Müze Müdürü Muhsin Endoğru, mezarın M.Ö. 3. yüzyıl Helenistik döneme ait olduğunun tahmin edildiğini, incelemelerin devam ettiğini, mezarda kazı çalışmalarının devam edeceğini kaydetti. Emniyet güçleri tarafından korumaya alınan mezarda çalışmalar yarın da devam edecek.

Amisos'un, M.Ö. 2-3. yüzyıllar ve 7. yüzyılda Miletoslular tarafından bugünkü Samsun'un batısında yer alan 'Kara Samsun' yöresinde kurulduğu biliniyor. Dönemin önemli liman kentlerinden birisi olan Amisos, Pers, Roma ve Pontuslular'ın egemenliği altına da girdi.