Hem ev sahibine hem kiracıya kötü haber

Dolardaki artış, kira uyarlama davalarını artıracak.

Tüketiciler Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak Dolar geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 28 artışla 2,25 lirayı gördüğünü belirterek ""Döviz bazında sözleşmesi olan kiracılar, kira uyarlama davaları açmaya başlayacak. Yani dolardaki bu artış önümüzdeki günlerde kira uyarlama davalarını artıracak" diye konuştu.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, doların, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 28 artışla 2,25 lirayı görmesinin, dövizle konut ya da iş yeri kiralayanları zor durumda bıraktığını ve bu yükselişin "kira uyarlama davaları"nı artıracağını iddia etti.

Reklam
Reklam

Gayrimenkul uzmanı da olan Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ocak ayında 1,75 lira civarında seyreden dolar kurunun, bu hafta başındaki artışla 2,25 liraya ulaştığını söyledi.

Dolardaki yükseliş trendinin, enflasyonun çok üzerinde gerçekleştiğini dile getiren Kolçak, "Dolar geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 28 artışla 2,25 lirayı gördü. Yüzde 28'lik yükselme sonucu ortaya çıkan bu durum, dövizle konut ya da iş yeri kiralayanları zor durumda bıraktı. Döviz bazında sözleşmesi olan kiracılar, kira uyarlama davaları açmaya başlayacak. Yani dolardaki bu artış önümüzdeki günlerde kira uyarlama davalarını artıracak" dedi.

Eskiden bu tür davaların sayılarının yüksek olduğunu ancak son yıllarda dövizin sakin seyrinden dolayı neredeyse unutulduğunu vurgulayan Kolçak, doların uzun yıllar sonra yeniden hızla yükselmeye başlamasının, kira uyarlama davalarını akıllara getireceğini bildirdi.

MAĞDURLAR DESTEK İSTİYOR

Kolçak, dövizle kiralama konusunda mağdur olan bazı kişilerin, TÜDER'den destek istediğini anlattı.

Reklam
Reklam

Döviz bazında kira kontratı olan kiracıların, son bir yılda yüzde 28 değerlenen kur karşısında kira uyarlama davaları açma sinyalleri verdiğine dikkati çeken Kolçak, şöyle konuştu:

"Kira sözleşmesindeki kira bedeli dahil diğer şartların değiştirilmesi ve güncelleştirilmesi gerekebilir. Bu durumda kira uyarlama davaları, kira sözleşmesi şartlarında değişiklik talebiyle açılıyor. 2001 krizinde döviz kurunda meydana gelen büyük değişiklik sonrası birçok kiracı, dolar ve avro üzerinden kiralarını ödeyemeyecek duruma gelince kiralarını güncel rakamlara yakın yerlere getirmek için uyarlama davaları açmıştı. Dövizin, yerinde saymaya başladığı 2003 ve sonrası yıllarda mal sahipleri, kurun yerinde sayması bazen de enflasyona yakın değerlerde olması hatta altında kaldığı yıllarda kira sözleşmelerini Türk lirasından yaptı. Bu dönemde döviz kurundan kira sözleşmesi yapan mal sahipleri, rakamların enflasyonun altında kalması sebebiyle kira tespit davalarına yöneldi."

Bu günlerde durumun yine tersine dönmeye başladığını ifade eden Kolçak, mal sahiplerinin, dövize endeksli kira kontratları yapmak, dolarla konut ya da iş yeri kiralayanların ise Türk lirası bazına dönmek isteyeceğini ve doğal olarak bunun, kira uyarlama davalarına yansıyacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam