Hem ihracat, hem ithalat hızla pahalandı

Küresel kriz koşullarında kurların yükselişe geçtiği Eylül ayında hem ihracat hem ithalatın birim fiyatında yüksek artış yaşanırken, miktar bazında ihracat artışını sürdürdü, ithalat ise azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 20.9, ithalat birim değer endeksi yüzde 24.2 arttı. Miktar bazında ise farklı bir seyir gözlendi; ihracat miktar endeksi yüzde 17.5 artarken, ithalat miktar endeksi yüzde 0.5 oranında azaldı.

Reklam
Reklam

Eylül ayında ihracat birim değer endeksleri, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 5.3 oranında azalış, balıkçılık sektöründe yüzde 4.8, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 17.8, imalat sanayii sektöründe ise yüzde 22.2 oranında artış kaydetti.

İthalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 26.7, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 49.9, imalat sanayii sektöründe yüzde 16.3 oranında arttı.
Eylül ayında 2007 yılı Eylül ayına göre ihracat birim değer endeksleri, lokomotif sektörler olarak adlandırılan tekstil ürünlerinde yüzde 5.1, giyim eşyasında ise yüzde 6.4 oranında artış gösterdi.
Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat birim değer endeksinin yüzde 24.3, ithalat birim değer endeksinin ise yüzde 29.6 oranında arttığı belirlendi.

MİKTAR BAZINDAKİ GELİŞME

Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre; Eylül ayında geçen yılın Eylül ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 17.5 artış, ithalat miktar endeksi ise yüzde 0.5 oranında azalış gösterdi.

Reklam
Reklam

İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle geçen yılın aynı ayına göre, balıkçılık sektöründe yüzde 17.7 oranında düşüş, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 30, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 29.7, imalat sanayii sektöründe yüzde 16.9 oranında artış kaydetti.

Aynı dönemde; ithalat miktar endeksleri, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 11.9, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.9 oranında artış, imalat sanayii sektöründe yüzde 0.2 oranında gerileme gösterdi.

Temmuz-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracat miktar endeksi yüzde 9.8, ithalat miktar endeksi ise yüzde 0.2 oranında arttı.
Geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında Eylül ayında, motorlu kara taşıtları grubunun ihracat miktar endeksi yüzde 14.3 oranında artış, ithalat miktar endeksi yüzde 8.6 oranında azalış kaydetti. (ANKA)