Hem Kendine Hem De 8 Kadına İş Sağladı

Hataylı kadın girişimci Semire Okyay, il genelinde yaygın olarak kullanılan tandır kültürünü iş fırsatına çevirdi....

Hataylı kadın girişimci Semire Okyay, il genelinde yaygın olarak kullanılan tandır kültürünü iş fırsatına çevirdi. Halen Hatay genelindeki köylerde kullanılan tandırı şehir merkezinde dükkanına kuran Okyay, 50 ekmek ile başladığı işinde bugün bin 500’den fazla tandır ekmeği üretiyor.

Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’ya bağlı Harbiye beldesinde yaşayan Semire Okyay, bakkal olarak çalışan eşinin Suriye'deki olayların etkisiyle işlerinin bozulmasının ardından, yeni bir iş olanağı aramaya başladı.

Yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü canlandırmak için yola çıktığını ve yakaladığı fırsatı iyi şekilde değerlendirdiğini anlatan Okyay, yıllar öncesinde ninelerinin ve annesinin yaptığı tandırı ilk etapta ellerinin yanmasına rağmen, azimle öğrendiğini söyledi.

Reklam
Reklam

50 ekmekle başladığı işinde bugün bin 500'den fazla tandır ekmeği ürettiğini, yerel satışın ötesinde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illere de kargo aracılığıyla gönderdiğini kaydeden Okyay, eşinin çektiği maddi zorlukların kendisini tetiklediğini belirterek, "Yok olmaya yüz tutmuş olan bir kültürü canlandırmak istedim. Önceden annelerimiz, ninelerimiz yaparlardı. Bir farklılık oluşturmak istedim. Birilerine önderlik yaptık, artık birçok kadın da aynı işi yapmaya başladı. Bu işi yapmaya karar verince araştırma yaptım ve mikro kredi ile o zaman tanıştım. İlk etapta verilen 700 lira ile bir tandır aldım. Günlük kendi ekmek paramı çıkartırım diye düşündüm. Günde tek başıma 50 ekmek yaparak başladım, daha sonra tekrar kredi alarak hamur yoğurma makinesi aldım. Sonra diğer tandırları aldım ve şu an yanımda 8 kadın da çalışmaya başladı. Günlük bin 500 ekmek üretmeye başladık. Ürettiğimiz ekmekleri kargo ile şehir dışına yolluyoruz, ekmek haricinde farklı çeşitler de yapıyoruz" dedi.

Semire Okyay, buğday unuyla yapılan çok çeşit olduğunu, hepsini yaptıklarını ve tandır ekmeğinin israfı engellediğini ifade ederek, "Çünkü bu ekmeğin hepsi yenir. Yenmese bile kolaylıkla saklanabilir. Bozulma ve küflenme olmaz. Buzlukta rahatlıkla saklanıp sonra ısıtılıp yenir. O yüzden ekmek israfını büyük ölçüde engeller" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Okyay'ın yanında çalışan kadın çalışanları ise, bundan önce hiçbir yerde çalışmadıklarını söyleyerek, "Semire hanımın teklifini kabul ettik. Çünkü annelerimizin yanında çocukluğumuzdan beri ekmek yaparız. Bu sayede evimize katkıda bulunuyoruz" dediler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: