Hem kurtardılar hem de yardım götürdüler

Van'ın Erciş ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan 16'sı Ege Üniversitesi (EÜ) personel ve öğrencilerinden oluşan...

Van'ın Erciş ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan 16'sı Ege Üniversitesi (EÜ) personel ve öğrencilerinden oluşan 33 kişilik AKUT ekibi, dün (29 Ekim) akşam saatlerinde İzmir'e döndü. Depremin yaralarını sarmaya giden EÜ'nün gönüllüleri, altısı canlı olmak üzere toplam 13 depremzedeyi göçük altından çıkardı. EÜ öğretim görevlileri, itfaiye ve Sivil Savunma öğrencilerinden oluşan ekipler, 61 saat hayat mücadelesi veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencisi 18 yaşındaki Eyüp Erdem'i kurtardı. 30 saatlik titiz bir çalışmayla enkazdan çıkarılan Erdem'in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Üç günlük yoğun çalışmaların ardından hayat kurtarmanın mutluluğuyla İzmir'e dönen AKUT gönüllüleri, Adnan Menderes Havalimanı'nda coşkuyla karşılandı. Karayolu ve havayolu olarak iki grup halinde dönen ekipler, afet bölgesindeki çalışmaların çok zor şartlarda yapıldığını söyledi. Erciş'in ayrı ayrı noktalarında çalışan eğitimli gönüllülerden Devrim Bekir Gökulu ve Erhan Şahan, enkaz altındayken meydana gelen artçı sarsıntılar sebebiyle tehlike atlattıklarını fakat hayat kurtarma arzusuyla farkına bile varmadıklarını ifade etti. Kaçma refleksiyle el ele tutuşan aile bireylerine ve çocuğunu korumaya çalışan çok sayıda anneye rastladıklarını üzüntüyle anlatan ekip, metanetlerini korumak zorunda oldukları bilinciyle canlı aramaya devam ettiklerini belirtti.
EÜ ve İzmir AKUT ekiplerinin grup lideri Ömer Karacan da arama çalışmalarının çok güç ve tehlikeli olduğunu dile getirdi: "Türkiye genelinde 191 AKUT personeli çalışma yürütürken bizim ekibimizden de toplam 33 gönüllü arkadaşımız bölgeye müdahale etmiştir. İzmir ekibi olarak yedi ceset ve altı canlı olmak kaydıyla 13 depremzedeyi uzun uğraşlar sonrası çıkardık. Bir yandan hüzün, bir yandan mutluluk yaşadık. Depremin gündüz gerçekleşmesi, ölü sayısının az olmasında etkili olmuştur. Bölgede mağdur olan depremzedelerin en fazla ihtiyaç duyduğu şeyler çadır, ısıtıcı, battaniye ve gıda malzemeleridir. Halkımız, öncelikle bu ihtiyaçlar konusunda duyarlı olmalıdır.”
Bu arada AKUT ekibinin dışında kendi kurdukları ekiple yardım toplayıp deprem bölgesine götüren EÜ öğrencileri, çadır çadır dolaşıp depremzedelerin neye ihtiyaçları olduğunu sorarak, giyisi ve gıda malzemelerini tek tek dağıttı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz