Hem okuyor, hem para kazanıyorlar

BURSA (İHA) - Bursa'da, Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, 2004 yılında 1 trilyon 415 milyar liralık üretim yaptı.

Lisede üretim yapılan 13 bölümde 250 öğrenci ile 40 öğretmen, metal, ahşap ve elektronik eşya üreterek bir yandan meslek öğrenirken, bir yandan da para kazanıyor. Bilgisayar, mobilya dekorasyon, döküm ve metal atölyelerinde çalışan öğrenciler, her türlü makine yapımı, okullara bilgisayar, fizik, kimya, biyoloji laboratuarı kurulması, bilgisayar masaları, Atatürk büstleri, sıra, masa gibi her türlü sınıf donanımı, yatılı okullara ranza, evlere genç odası, mutfak dolapları, tekstil ürünleri, ferforce, bahçe

Reklam
Reklam

düzenlemeleri ve çeşme üreterek, gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerekse firma ve vatandaşların taleplerini karşılıyor.

5 bin öğrencinin eğitim gördüğü, 240 öğretmenin görev yaptığı okulda, 2004 yılında 1 trilyon 415 milyar lira ciro yapılırken, 270 milyar lira da kar elde edildi. Karın üçte ikisi Milli Eğitim Bakanlığı'na verilirken, öğretmen, idareci ve teknisyenin bulunduğu idari yönetime 97 milyar, aylık 50 ila 75 lira milyon arasında kazanan öğrencilere ise toplam 21 milyar lira dağıtıldı. Ayrıca toplam gelirden 132 milyar lira gelir ve damga vergisi, Mal Müdürlüğü'ne ise 212 milyar lira ödendi.

Öğrencileri gerçek manada eğitmeyi amaçladıklarını belirten Okul Müdürü Rahmi Özyiğit, öğrencilere iş hayatına başlamadan üretim yaptırarak kazanma hazzını aşılamak istediklerini söyledi. Eğitim kurumlarının en büyük özelliğinin güçlü donanım sahibi olmak olduğunu açıklayan Özyiğit, "Biz burada 5 bin öğrencimizi gerçek anlamda eğitiyor ve hayata hazırlıyoruz. Avrupa Birliği bünyesindeki mesleki eğitimi ve geliştirme projesine katıldık. Aynı zamanda burada sanayicilere teknik resim, kaynakçılık gibi çeşitli mesleki kurslar veriyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Özyiğit, Genç Sanayiciler ve İş adamları Derneği (GESİAD) ile 47 bin euroluk Otomasyon Sistemleri Hızlı Öğretim projesini, UNESCO Gençlik Derneği ile ise 82 bin euroluk Cumalıkız'ta Kültür Turizmini Geliştirme projesini hayata geçireceklerini anlattı. 120 iyileştirme projesine sahip olduklarını sözlerine ekleyen Özyiğit, Leonardo da Vinci, Socrates, İş-Kur bağlantılı yeni projelerin ise çok yakında gündeme gireceğini kaydetti. Öğrencilerin, sipariş üzerine evlere piyasadan daha uygun fiyatlara genç odası takımları, PVC ve mutfak dolapları yaptıkları belirtildi.