Hemen Bugün İşe Yaramaya Başlayacak 3 Kaygı Azaltma Yöntemi

Stresle ve kaygıyla baş etmek için ruh halinizi yükseltmek, daha çok keyif ve umut hissetmek ve günlük yaşamınızda daha rahat ve emin olmanın yollarının arıyorsanız stresi azaltmak ve hayatınızın kalitesini artırmak için kullanabileceğiniz 3 yöntem.

Gerçekten işe yarayan kaygı azaltma fikirleri mi arıyorsunuz? Kaygı ve stres; uykusuzluk çekmeye, iş yerinde ve ilişkilerde tatminsizliğe, baş ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıklara ve günümüzde yaygın olan daha birçok zorluğa neden olur. Eğer stresle ve kaygıyla baş ediyorsanız, ruh halinizi yükseltmek, daha çok keyif ve umut hissetmek ve günlük yaşamınızda daha rahat ve emin olmanın yollarının arıyor olabilirsiniz.

Psikoterapi, farkındalık uygulamaları ve genel sağlık durumuna öncelik vermek; kaygı yönetimi ve onun olumsuz etkilerini azaltmada oldukça etkilidir. Yukarıda sıralananlar gibi devam eden süreçlere kendinizi adamak önemli de olsa, kaygı ve stresten kurtulma amacıyla hemen şimdi sonuç almak alabileceğiniz başka yollar da var.

Reklam
Reklam

Aşağıdaki bu üç madde, stresi azaltmak ve hayatınızın kalitesini artırmak için kullanılabilir.

1. Kaygıyı azaltmak için şimdiki anın içine girin.
Kaygı ve stres sizi geçmiş ve geleceğe dair düşüncelerle rehin alıyor ve sizi anın dışına çıkarıyor. Aşırı planlayarak bir şeyleri kontrol etmeye çalıştığınızın, aşırı analiz ettiğinizin ve detaylara çok takıldığınızın farkında olmayabilirsiniz.

Geleceği düşünerek geçirdiğiniz zamanlar sizi şu anki ihtiyaçlarınızdan, düşüncelerinizden ve hissetiklerinizden koparır. Beyniniz ve vücudunuz için bunu sürdürmek streslidir. Kendinizi anın farkındalığına geri getirmek kontrolü daha çok elinizde hissetmenizi sağlar ve dışsal dünyadaki bir şeyi kontrol etmek amacıyla plan yapma döngüsünde kaybolmaktan kurtarır.

İşte zihninizi ve bedeninizi şimdiki ana yöneltmek için şimdi uygulayabileceğiniz üç basamaklı görev:

  1. Kısa bir süreliğine hiçbir şey yapmayıp sadece nefes alıp vermeyi deneyin.

  2. Bedeninize bakın. Kıyafetlerinizin rengine, oturduğunuz koltuğun rahatlık seviyesine ve nefes alıp verirken göğsünüzün hareketine dikkat edin. Ellerinizi bilgisayardan uzaklaştırın ve kucağınıza koyun.

  3. Etrafınıza bakın. Bulunduğunuz ortamda bulunan şeyleri fark edin. Hiçbir şeyi iyi veya kötü diye nitelemeden gözlemlemeye çalışın. Dikkatiniz dağılmaya başlayınca bu makaleye-sadece bu makaleye odaklanarak dikkatinizi geri döndürün.
Reklam
Reklam

2. Kaygıyı azaltmak için affetme alıştırması yapın.
Garez duymanın size diğer insana zarar verdiğinden daha çok zarar veriğini duymuş muydunuz? Birisine kızgınlık duymaya devam etmek yerine onu affetmek kendi sağlığınız için daha iyidir. Affetmeyi uygulamak aynı zamanda korkuyu, kaygıyı ve stresi de yok eder! Başkasını affetmek yeni bir deneyim yaşamanıza olanak sağlar – ille o kişiyle değil (kabul edelim bazen o kişiyle bağları kesmemiz gerekir) ama dünyayla ve genel olarak insanlarla yeni bir deneyim.

Reklam
Reklam

Kaygı sizin insanlar ve gelecek hakkında olumsuz varsayımlarda bulunmanızı ister, sizi olabilecek en kötüsünü bekleyerek daha fazla acı çekmekten korunmuş olacağınıza ikna eder. Affetmek, sizi yeni ve daha iyi şeylere açık tutar.

Kaygı ve stres aynı zamanda mükemmelliyetçilikle de bağlantılıdır. Görevleri yerine getirmeye çalışırken şüphe ve negatiflik içeren ağır bir yükü taşıyor olduğunuz halde, kendinizi sorumlu ve kendini adamış olduğunuza ikna edersiniz. Kendinizi affetmek kendinizi mükemmelliyetçiliğin ağır yükünden kurtarır ve daha çok keyif alarak daha çok şey başarmanızı sağlar.

Hemen şimdi affetme alıştırması yapmanın iki yolu:

  1. Affedemediğiniz birini veya bir şeyi düşünün. Şu an doğru olmasa bile, sesli şekilde “Seni affediyorum” diyin. Bunu birkaç kere yapın ve yarın da tekrar deneyin, ta ki kendinizi acıdan arındırana dek.
  1. Kendinizi eleştirdiğinizi bir seferi aklınıza getirin. Kendinize hata yapma hakkı vermek zor mu? Kendinize, hatanızı kabul edip affettiğinizi belirten bir not yazın. Ve tekrar, kendinize sesli olarak söyleyin: “Seni affediyorum.”
Reklam
Reklam

3. Kaygıyı azaltmak için kahkahayı ve keyif almayı kullanın.

Kahkaha, rahatlamayı sağlayan beyindeki iyileşme kimyasallarının salgılanmasını sağlar. Aynı zamanda şimdiki anda yeni bir deneyim yaşama olasılığını açık hale getirir. Yeni deneyimler, küçük bile olsa günlük stres yönetimi için çok önemlidir. Kahkaha aynı zamanda siz ve diğer bir kişi arasında duygusal bir bağ oluşmasını sağlar ve pozitif bir hatıra oluşturmanıza yardım eder.

Ayrıca diğer kişilerle iletişim kurmak kaygı belirtilerinden arınmak için ana bir bileşendir, kısmen bunun nedeni, sıkça korku ve stres duymanın izole edici olmasıdır. Kahkaha aracılığıyla bağ kurmak (telefon mesajıyla bile olsa!) sizi negatif düşünme sürecinden kurtarır. Peki bugün hayatınıza nasıl kahkaha, mizah ve iletişim getirebilirsiniz?

Reklam
Reklam

Hemen şimdi hayatınıza mizah sokmanın üç yolu:

  1. Bir arkadaşınız veya bir tanıdık için hoş bir şey yapın. Bu, komik bir video yollamaktan, teşekkür mektubu yazmaya veya gününüzün bir kısmını ona yardım etmeye ayırmaya kadar her şey olabilir. Sizi normalde endişeye sokabilecek bir durumun içindeki komik kısmı arayın.
  1. Bugün konfor alanınızın tamamen dışında bir şey yapın. Müzik açıp dans edin, dövüş sanatları kursuna yazılın veya hiç tanımadığınız biriyle sohbet başlatın. Her birini denediniz mi veya utandınız, çekindiniz veya korktunuz mu?

  2. Kaygı sizi bunları gerçekten denemekten alıkoyar. Yine de deneyin! Deneyimleyebildiklerinizi ve başarabildiklerinizi görünce şaşırabilirsiniz.
Reklam
Reklam