Hemoroid : Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Vücut, hayati fonksiyonların hücreler tarafından yerine getirilebilmesi için enerjiye ihtiyaç duyar.

Vücut, hayati fonksiyonların hücreler tarafından yerine getirilebilmesi için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerji de alınan besinlerin sindirilmesi sonucunda karşılanır. Sindirim sistemi bu açıdan hayati bir sistemdir. Burada meydana gelen herhangi bir rahatsızlık ya da aksaklık sonucunda başta sindirim sistemi olmak üzere diğer tüm fonksiyonların da olumsuz etkilenmesi sonucu çeşitli hastalıklara maruz kalınabilir. Bu bozukluklardan biri de halk arasında basur adıyla bilinen hemoroiddir. Basur kadın erkek fark etmeksizin her yaş grubunda bulunan insanların sıklıkla karşılaştığı bir hastalıktır. Pek çok farklı sebebi vardır. Bu sebepleri yaşam tarzı ve alışkanlıklar belirler.

Reklam
Reklam

Hemoroid Nedir?

Hemoroid yani diğer bir adıyla basur; iç basur ve dış basur olarak ikiye ayrılır. Birbirleri ile bağlantılı olan bu iki basur çeşidi genelde kişinin ayırt edebileceği türdendir.

İç Hemoroid Nedir?

Makatta kasılıp gevşeme hareketini sağlayıp bu şekilde dışkının kolayca dışarı atılmasına yarayan bir kas bulunur. Zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı bu kasın damarlarında genişleme oluşur. Genişlemeler çeşitli baskılar nedeniyle ortaya çıkar. Tıpkı bacaktaki varis gibi anüsün dışarıdan hemen önceki bölümünde yer alır. Genelde belirtileri ağır olur.

Dış hemoroid nedir?

Genelde iç basuru olan kişilerde hastalığın ilerlemesi sonucunda görülür. Dış basuru bulunan kişilerde ise daha sık kanamalar mevcuttur. Makatın dış kısmında genleşen damarlara rastlanır. Bu damarlardaki kan göllenmeleri kimi zaman patlayarak görülebilir. Tedavi edilmesi iç hemoroide göre daha zordur.

Hemoroidin Nedenleri Nelerdir?

Pek çok farklı sebebi olabilir. Kimi zaman yaşam tarzı kimi zaman bazı durumların yan etkisi sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle sindirim konusundaki herhangi bir sıkıntı, boşaltım konusunda da pek çok şikayete sebebiyet verir.

Reklam
Reklam

1. Hareketsizlik

Hemoroidin en yaygın sebeplerinden biri uzun süre hareketsiz kalınması. Uzun süreler hareketsiz kalmak, bağırsağı uyaran kasların artık eskisi kadar çalışamamasına ve bağırsakların hareketsiz kalmasına sebep olur. Bu da genelde kilo alımıyla beraber başlar. Eğer kısa bir sürede çok fazla kilo aldıysanız beraberinde basur ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gün içinde normalde yapılması gereken hareketleri yapmamak, asosyal bir yaşam tarzı da basura llsebebiyet verebilir.

2. Alkol

Bağırsakların ve midenin sindirim işlemini sekteye uğratan faktörlerden bir diğeri de alkoldür. Alkolün sıklıkla ve fazla miktarda tüketilmesi basura yakalanma ihtimalini artırır. Bağırsaklarda bulunan, sindirime ve dışkının hareketine katkıda bulunan villuslardaki iletişim ve hareketlilik alkol yüzünden canlılığını yitirir. Bu da zaman içerisinde sindirim sisteminde bazı sorunlar yaşanmasına sebebiyet verir. Basur, yaşanabilecek bu sorunlardan yalnızca bir tanesidir.

3. Yanlış hareketler

Bazı sporlar basur oluşumunda tehlike arz edebilir. Basurun oluşma sebepleri arasında özellikle uzun süreli bacak hareketleri uygulanan sporları yapan kişilerin yaptığı esnek hareketler de yer alır. Özellikle jimnastik, bisiklet sürmek gibi bacak hareketlerine dayanan sporlar basuru tetikleyebilir. Zaten oldukça hassaslaşan damarlar bir süre sonra aşırı basınç ve ani kasılmalar nedeniyle genişler. Buna benzer yine bir diğer basur sebebi olarak da uzun süreli oturarak çalışmak gösterilebilir. Özellikle masa başında belli bir mesai harcamak zorunda kalanlar ve uzun süreli sert konforsuz sıralarda oturan öğrencilerde makat bölgesine olan basınç artar. Bu da hemoroidin oluşumuna sebebiyet verebilir.

Reklam
Reklam

4. Sağlıksız beslenme

Basur oluşumuna sebebiyet veren nedenlerden biri de sağlıksız ve düzensiz beslenmedir. Uzun süreli sağlıksız beslenmenin sonucunda bağırsakta bulunan villuslar yetersiz gelerek, sert dışkılama yapılmasına neden olur. Özellikle uzun süre lifli besinler tüketmek yerine katı yiyecek tüketmeyi tercih edenlerde dışkılama isteği olur ancak bağırsaklarda oluşan kas sorunuyla beraber bu dışkı kolay kolay dışarı atılamaz. Bu durum da dışkılama esnasında zorluk çekilmesine neden olur.

5. Tümör

En tehlikeli basur sebeplerinden biri de makat bölgesinde varlık gösteren tümörlerdir. Bu tümörler bir süre sonra dışarıdan etkileyerek iç basurun oluşumunu sağlar. Bununla beraber diğer bağırsak sorunları da ortaya çıkar.

6. Yağlı besinler

Aşırı yağlı besinler tüketilmesi bir çeşit sindirim bozukluğu olan basuru tetikleyebilir. Yağlı besinlerle birlikte bol baharatlı, acılı besinler tüketen kişilerde de basura sıklıkla rastlanır. İç Anadolu'nun yemek kültürü yağlı ve baharatlı olduğu için bu bölgedeki insanlarda basur artık kronik bir hal almıştır.

Reklam
Reklam

7. Yanlış tuvalet alışkanlığı

Yanlış tuvalet alışkanlıkları öncelikle kabızlığa daha sonrasında ise basura dönüşebiliyor. Tuvalette bir şeyler okumak ya da telefonla uğraşmak gibi eylemler genelde insanlarda kabızlığa neden oluyor. Daha sonrasında da dışkılamayla beraber toplardamarlar zarar görebiliyor. Bir de tam olarak dışkılayamama durumu da basur sebepleri arasındadır. Özellikle alafranga tuvaletler, yapısı sebebiyle tam anlamıyla dışkılama yapılmasına engel teşkil eder. Bu sebepten dolayı içeride kalan dışkı makatın yanlış kasılmasına ya da yeterli kasılamamasına sebep olarak hemoroide yol açabilir.

Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid başlangıcı nasıl olur sorusunun cevabı öğrenildiği zaman belirtileriyle beraber hemoroid nasıl geçer sorusuna cevap verilmesi kolaylaşır.

1. Kabızlık

Basura yakalanan kişilerin öncesinde yoğun bir kabızlık problemi yaşadığı görülüyor. Dışkılama işlemi sırasında ıkınma ihtiyacı hissedilir. Anüs bir süre sonra zorlanarak şişer. Bu şişmeler, gün içerisinde basur ağrılarına maruz kalınmasına sebebiyet verebilir.

Reklam
Reklam

2. Kaşınma

Dış basurun belirtileri arasında daha çok görülen durumlardan biri de basurun neden olduğu kaşınmalardır. Kaşınmalar genelde kanamalardan sonra ya da dışkılamaya yakın olur. Olur olmadık yerlerde gelen kaşıntı hissi gün içindeki hareketlerin de kısıtlanmasına neden olur. Özellikle anal bölgede sürekli görülen ve hissedilen basınç, sürekli dışkılama isteğinin oluşumunu sağlar.

3. Tuvalette ağrı

Şiddetli ağrı ile birlikte yaşanan basur çekilmesi zor bir hal alabilir. Gün içinde oldukça rahatsız eden bu durum tuvalet fobisi bile oluşturabilir. Şiddetli ağrıların sebebi ise varisleşen damarların bir süre sonra göllenip patlamasıdır. Bu sırada dışkılamayla birlikte kan görülür. Ancak bağırsaklarda oluşan bu sorun hem makatın kesit alanını daraltır hem de iltihap sonucu ağrı hissedilmesine neden olur. Bu ağrı her basuru olan kişide görülmez. Genelde dış basuru olanlarda rastlanılır. Dışarı çıkan damarların büyüklüğü ne kadar fazla ise ağrılar da bir o kadar şiddetli olur.

4. Kanama

Yaşandığında kokuya sebebiyet veren durumlardan biri dışkıda kan gözlemlenmesidir. Dışkısında kanamayla karşılaşan biri daha önce basurun belirtilerini yaşamamışsa oldukça endişelenebilir. Genital bir rahatsızlık ile bağdaştırılır. Ikınması ile birlikte damar üzerinde oluşan basınç giderek artar. Artma sonucunda damarlar dayanamayarak içerisindeki kanı dışarı akıtarak basıncın dengelenmesini sağlar. Genelde tuvalet kağıtlarında, dışkıda ya da iç çamaşırlarında görülür. Bu süreçte belirtilerin iyi gözlemlenerek tedavi yöntemlerini bunlara göre belirlemek bilincinde olunmalıdır.

Reklam
Reklam

5. Hassasiyet

Damarların şişip basınca dayanamayıp patlaması bir süre sonra anüste ve çevresinde doku kaybının da yaşanmasına neden olarak çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bunlardan biri de kolon kanseridir.

Makat bölgesindeki hassasiyet basurun kendini gösterdiği dönemlerde daha da artar. Özellikle tuvaletten sonra oturma, kalkma gibi basit eylemlerde zorlanılabilir. İleri seviyelerde yaşanan basurlarda yürümek bile canın acımasına neden olabilir.

Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basur tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Artık günümüz teknolojisi ile cerrahi müdahalelerde de gelişmeler mevcuttur. Tedaviye başlanmadan önce dikkat edilmesi ve gözlemlenmesi gereken detaylar dışkılama esnasında yaşanan problemlerdir. Problemler neticesinde bir tedavi yöntemi izlenir.

1. Kremler

Genelde belirtilerde azaltılmaya yönelik bir tedavi uygulanır. Makat bölgesindeki yanma, ağrı gibi hislerin ortadan kalkması için ilaçlı kremler verilebilir. Bu bölgeyi temizledikten ve kuruladıktan sonra bu kremleri düzenli olarak uygulamanız kimi zaman olumlu sonuçlar verebilir.

Reklam
Reklam

2. Oturma pedleri

Eğer gün içinde hareketleriniz oldukça kısıtlanıyor, yürümede, oturmada problem yaşıyorsanız oturma pedleriyle makat bölgesinde oluşan basıncı daha dengeli bir hale getirebilirsiniz.

3. Anüs losyonları

Sinir uçlarındaki baskılar arttıkça burada oluşan kaşıntılar da artar. Bu durum karşısında makatın birkaç santim içerisine girebilecek olan özel başlıklı merhemler ve losyonlar kullanılabilir. Bu şekilde damarlar üzerindeki basınç azalır. Eğer şiddetli bir basur belirtisi yaşıyorsanız doktor içeriğinde lokal uyuşturucu bulunan kremler önerebilir. Bu kremler ağrıları, yanmaları ve kaşınmaları en aza indirgemenizi sağlar. Ancak etkisi geçtiğinde şiddetli bir şekilde yanma ve kaşıntı hissedilebileceğinden dolayı genelde bu yöntem en son çare olarak görülür.

4. Kürler

Kişinin kendi başına uygulayacağı yöntemler de hemoroidin tedavisinde etkili olabilir. Isırgan otunu bir süre kaynattıktan sonra makatın olduğu yere koymak ve bir süre bu şekilde beklemek hastaların sıklıkla başvurduğu doğal yöntemler arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

5. Doğru tuvalet alışkanlığı

Basur süreci içerisinde özellikle tuvaletten önce ve sonra ılık suya oturma banyoları yapabilirsiniz. Bu hem makat bölgesindeki sinirler üzerinde artan baskıyı azaltır hem de kanamaları geciktirir. Hatta bir süre sonra iyileştirici özelliği de etki eder.

6. Sindirime yardımcı besinler

Bu süreç içerisinde ve iyileşmesinin ardından olabildiğince yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Bağırsağın sağlığını koruyan besinlerle birlikte sindirime kolaylık sağlanmalı. Günde birkaç kez kuru kayısı yemek hem sindirime yardımcı olur hem de dışkının daha yumuşak bir hale gelerek makattaki baskının azalmasını sağlar. Lifli besinlerle birlikte oluşturulan bir diyet listesi sayesinde hemoroidden doğal yöntemlerle kurtulmak mümkün. Belki damarların görüntüsü hala rahatsız eder ancak önceki ağrıların geri gelmediği görülür. Dışkının sertleşmesi basuru ileri boyutlara taşır. Bu yüzden dışkının sertleşmesine neden olabilecek her türlü gıdadan uzak durulmalı ya da bu gıdaların yanında oldukça lifli besinler ve sıvı tüketerek dengelenmelidir.

7. Makat temizliği

Bu süreç içerisinde makat temizliğine önem verilmesi gerekir. Zaten iltihaplı olan damarlar bir de ekstra bakteri oluşumuyla birlikte daha çok kanamaya yol açabilir. Sadece bu kadarla da kalmayıp bağırsağa kadar ilerleyen bu iltihaplar diğer bağırsak hastalıklarına neden olabilir. Bu yüzden olabildiğince temizliğe dikkat edilmelidir.

8. Cerrahi müdahaleler

Genelde belden aşağı lokal anestezi uygulanarak ameliyatlar gerçekleşiyor. Hiçbir tedavinin yanıt vermemesi sonucu basur ameliyatları yapılır. Bu ameliyatlar genelde birkaç saat kadar sürebilir. Ameliyatı yaptıranlar da iç basur ile birlikte dış basur da görülür. Ameliyatta dış basurdan başlanarak basur sarkıntıları toplanır ve dikiş atılır. Son zamanlarda oldukça etkili bir diğer yöntem de yakma işlemleridir. Uzaktan gönderilen ışınla beraber basur parçaları kesilir ya da yakılır. Hem ağrısız hem de dikişsiz bir şekilde bu ameliyatların gerçekleştirilmesi mümkün. Ancak ameliyat olan kişilerde tekrar basur hastalığı görülebiliyor.

Hemoroid Bitkisel Tedavi

Eğer ağrılarınız için bitkisel bir çözüm arıyor ancak bulamıyorsanız zeytinyağı bu konuda lyardımcı olabilir. Bir parça pamuğa birkaç damla damlatacağınız zeytinyağını her gece temiz olan makat bölgesine sürün. Ve bu şekilde pamuğu bastırıp uyuyun. Birkaç gün içinde ağrıların ve basıncın azaldığını hisseder, bir süre sonra da geçtiğini gözlemleyebilirsiniz. Ancak bu basurun ne derece ilerlemiş olup olmadığına da bağlıdır.

Başka bir bitkisel yöntem uygulamak isterseniz her gece yatmadan önce kuru incir ve kayısıyı bir bardak ılık suyun içerisine koyup bekletin. Yumuşadığından emin olduğunuz zaman kayısı ve inciri uyku öncesi yiyebilirsiniz. Eğer bunları bu şekilde tüketemiyorsanız demleme metoduyla birlikte çayınızla birlikte de tüketebilirsiniz.

Hemoroid Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doktorunuzun vereceği tavsiyelere sadık kalarak ameliyatın tam sonuç vermesini sağlayabilirsiniz. Gün içerisinde sık sık yapacağınız ılık oturma banyoları hem ameliyat sonrası ağrılarınıza hem de olası bir basur ağrısına iyi gelebilir.

Doktorunuzun vermiş olduğu kremleri hızlı iyileşmesi adına makatın olduğu yere düzenli olarak uygulamalısınız.

Kabızlık rahatsızlığıyla karşılaştıracak her türlü gıdadan uzak durmalısınız. Makatta yaşanan kanamalar bu süreç içerisinde dikişlerle alakalı olabilir. Bu yüzden bu kanamaları ciddiye alıp en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.

Ameliyattan sonra yaşanan çatlaklar genelde kişinin tekrar düzensiz ve sağlıksız beslenmesinden kaynaklanabiliyor. Tekrar tekrar ameliyat olmak makatı deforme edeceğinden olabildiğince bu konuda hassas davranmalısınız. Eğer fazla kilolarınız varsa bu ameliyattan sonra kiloları vermeye dikkat etmelisiniz.

Ameliyattan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da günde en az üç dört kez makat bölgesinin ılık ve sabunlu bir bezle temizlenmesidir. Bu hem sizin makat bakterisi kapmanızı engellemeye hem de bölgede oluşan kuruluğun giderilmesine yardımcı olarak ağrılarınızı azaltır.

Ameliyat sonrası ilk bir ay ameliyattan verim alınıp alınmadığının cevabını verir. Daha sonra hızlı bir şekilde yaralarınız iyileşecek ve her zaman yaptığınız aktivitelere tekrar yapabileceksiniz.