Hemoroid (basur) için ameliyatsız boğma tedavisi

Boğma tedavisi, hanımların saçlarına taktığı toka gibi bir lastiğin anoskop denilen ve makat içine sokulan ışıklı bir alet ile lastik tokayı kaydırarak oraya yerleştirilmesi işlemidir.

Böylelikle o hemoroid (basur) damarı boğulmuş olur, çürür ve 5-7 gün içinde bant kendiliğinden düşer ve bu bölümde küçük bir ülser oluşur. Birinci, ikinci ve üçüncü derecedeki hemoroidlerin tedavisinde tercih edilen boğma tedavisinin bir seansında, ortalama iki basur memesi bağlanır ve ikiden fazla sayıda basur memesi varlığında kalan memelere ortalama 4-5 hafta içinde ikinci seansta boğma tedavisi uygulanır. Makat kanalı içinde sinirden yoksun olan bölüme uygulanan boğma tedavisi, ağrısız bir işlemdir. Bant işleminin makat çıkışına yakın bir bölüme uygulanması durumunda hasta işlem sırasında ağrı hisseder.

Reklam
Reklam

Başarı oranı: Boğma veya ‘’bant ligasyon işlemi’’ sonrasında hastaların ortalama % 70-97’sinde yakınmaların düzeldiği belirlenmektedir. İkinci derecede hemoroidlerin tedavisinde bant veya boğma tedavisinin sonuçları ile hemoroid ameliyatının sonuçlarının eşit olduğu bildirilmektedir. Buna karşın, üçüncü derecede hemoroidlerin tedavisinde, hemoroid ameliyatının (hemoroidektomi) sonuçlarının, boğma tedavisine göre daha üstün olduğu saptanmıştır. Boğma tedavisi ile, ikinci derecede hemoroidlerde % 92 ve üçüncü derecede hemoroidlerde ise % 76 oranında başarı elde edildiği bildirilmektedir. Forlini ve ark, boğma tedavisi yapılan hastaları, 17 yıl sonra sorgulamışlar ve % 69’unun hiçbir yakınması olmadığını, % 28’inin bazı yakınmalarının olduğu ve sadece % 3’ünün hemoroid ameliyatı geçirdiğini saptamışlardır.

Komplikasyonları: kanama (1-2 hafta devam eder ve % 1-15 oranında rastlanır), hafif ve orta şiddetli ağrı (% 1-40), enfeksiyon (% 0.1), dış basurların pıhtılaşması (% 1.5), makat fistülü (% 1), ve makat çatlağı (% 1), görülebilir.

Reklam
Reklam

Kime yapılmaz: Kan sulandırıcı ilaçlar (Aspirin®, Coraspin®, Ecoprin®, Dispril®, Coumadin®, Heparin®, Plavix®, Pradaxa® vb.)kullanılanlara yapılmaz. İşlemden 7-10 gün önce bu tür ilaçlar kesilmelidir. Sıklıkla, kan sulandırıcı ilaçlara, işlemden 5-7 gün sonra tekrar başlanılabilir, ancak bu konuda mutlaka doktordan onay almak gerekir.

Tekrarlama oranı: 5 yıl içinde hemoroid tekrarlama oranı % 20 civarında tekrarlama görülür ve tekrar boğma tedavisi ile sorun çözülebilir. Hastaların ancak % 10’una ameliyat gerekmektedir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın