Hemoroide İyi Gelen Yiyecekler

Ellili yaşlardaki yetişkin insanların neredeyse yarısının tecrübe etmiş olduğu hemoroid ya da halk arasında bilinen adı ile basur, rektum ya da anüsteki damarların iltihaplanması sonucu meydana gelmektedir.

Anüs ağrısı ve kaşıntısı, ağrılı bağırsak faaliyetleri, anüs etrafında hassas baloncuk oluşumu ile tuvalet yapılırken kanama yaşanması gibi semptomlar hemoroidin belirtilerinden bazılarıdır.

Hamilelik de dahil olmak üzere, obezite, kabızlık ya da ishal, uzun süreli ıkınma, genetik faktörler, uzun süre boyunca oturmak, hareketsizlik, kronik sindirim problemleri ile meyve ya da lif içeren besinler bakımından yetersiz beslenme gibi faktörler ise hemoroidin oluşum nedenlerinden bazılarıdır.

Hemoroidin daha da ilerleyip, alevlenmesini gidermek mümkündür. Ayrıca, ilaç ve beslenme alışkanlığında yapılan değişimler yardımı ile, hemoroid semptomlarını azaltmak ya da önlemek imkan dahilindedir.

Reklam
Reklam

Et, baharat, acı ağırlıklı beslenme, hareketsiz yaşam stili ve az sıvı tüketimi gibi durumlar, hemoroid oluşmasına zemin hazırlamaktadır ve hemoroid semptomlarını tetiklemektedir.

Tedavi edilmesi mümkün bir sorun olan hemoroid, merhem şeklindeki ilaçlar yardımı ile ya da eğer daha ileri seviyede ise, cerrahi işlem ile tedavi edilebilmektedir. Ayrıca, doğru ve dengeli beslenmek de hemoroid tedavisinde önemlidir.

Hemoroide İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Doktorlar hemoroidi olan kişiler için bazı besinlerin tüketilmesinin daha uygun olacağını düşünmektedir. Buna göre, uzmanların da onay verdiği ve hemoroide iyi geldiği düşünülen bazı yiyecekler şu şekildedir;

1. Lif İçeren Besinler

Genellikle, bağırsak faaliyetleri çok sık gerçekleşmeyen kişilerde gelişen hemoroid, yeterli miktarda lif içeren besinler alınmadığında da gelişebilmektedir. Lif içeren besinler ise, bağırsak ve sindirim faaliyetlerini hızlandırmakta ve daha sık tuvalete çıkılmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı, bağırsak hareketlerini düzene sokmanın en ideal ve doğal yöntemi, lif bakımından zengin gıdaları tercih etmek olacaktır. Buna göre, günde 25 ile 30 gram arasında lif alınması gerekli ve sağlıklıdır. Lif bakımından zengin besin kaynakları ise; kırık bezelye, mercimek, siyah fasulye, lima fasulyesi gibi baklagiller, arpa, kepek gevreği, yulaf ezmesi, esmer pirinç gibi tam tahıllar, enginar, yeşil fasulye, brokoli gibi sebzeler ve Brüksel lahanası, ahududu, armut, elma ve muz gibi meyveler şeklindedir.

Reklam
Reklam

Enfes çilekli muhallebi yapımı

2. Sıvı Tüketimi

Hemoroidin önlenmesinde ya da semptomlarının azaltılmasında, sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Gün içinde, su, süt, bitki çayı, meyve suyu ya da çorba gibi sıvıların en az 8 bardak miktarına denk gelecek kadar tüketilmesi, hemoroidin önlenmesi ve iyileşme sürecinin kısalması açısından etkilidir. Yalnız unutulmamalıdır ki, hangi meyve ya da sebzenin suyu olursa olsun, hepsinin suyu meyvenin veya sebzenin kendisinden daha az miktarda lif içermektedir. Öte yandan, kafeinli, alkollü ve şeker oranı yüksek içeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu gibi içecekler daha az miktarda su kazanımı sağlamakta ve hatta kilo almaya neden olabilmektedir. Fazla kilo ise, hemoroid için son derece olumsuz bir faktördür. Ucuz, sade ve vücudumuzun temel ihtiyacı olan en iyi sıvı ise hiç şüphesiz sudur. Gün boyunca düzenli şekilde su tüketilmesi kabızlığı dolayısı ile hemoroidi önlemekte ve iyileşme sürecine yardımcı olmaktadır.

3. Yoğurt ve Kefir

Hem yoğurt hem de kefir gibi içecek ve yiyecekler, faydalı ve sindirim sistemi sağlığına dost olan probiyotikler bakımından zengindir. Probiyotik ise faydalı bakteriler olarak, hem bağışıklık sistemini hem de sindirim sistemi sağlığını desteklemektedir. Sindirim sistemi fonksiyonlarına yardımcı olan probiyotikler, hemoroid oluşmasını önlediği gibi, tedavi sürecinde de iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Kefir de yoğurtta olduğu gibi aynı şekilde zengin bir probiyotik kaynağıdır. Düzenli olarak içilen kefir, dehidrasyonun azaltılmasına ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Reklam
Reklam

4. Tam Tahıllar

Tam tahılların tümü lif bakımından zengin olmasının yanı sıra, protein ve mikro besin bileşenleri bakımından da zengindir. Çoğu kişinin beslenme alışkanlıkları arasında lif içeren besinlerden olan tam tahıllar fazla miktarda bulunmamaktadır. Günlük alınması gereken lif miktarı ise, 21 ile 38 gram arasında değişmektedir. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek, soğuk tahıllar, esmer pirinç ve yabani pirinç ile patlamış mısır ise, hemoroide iyi gelen en önemli tam tahıllardır ve aynı zamanda da güçlü birer lif kaynağıdırlar.

5. Meyve ve Sebzeler

İçerdikleri özel ve değerli besin bileşenleri sayesinde meyveler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmakta ve kabızlığı önlemekte ya da iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda çok iyi birer lif kaynağı olan meyve ve sebzeler bu sayede, dışkının yumuşamasını sağlayarak, dışarı atılması sırasında daha kolay şekilde vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır. Böylece meyve ve sebzeler hemoroid oluşmasını önlemekte ve iyileşmesine destek olmaktadır. Yüksek lif içerikleri ile hemoroide iyi gelen meyveler ve sebzeler ise; çilek, dut, ahududu, böğürtlen, elma, armut, avokado, enginar, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve kış kabağı şeklindedir. Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Hemoroid sorunu olan kişilerin dikkatli olması gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Çünkü bazı besinler ve alışkanlıklar hemoroidin daha da şiddetlenmesine yol açmaktadır. Bundan dolayı da, kahve, çay, kola ya da yeşil çay gibi kafein içeren içecekler ve gazlı içecekler ile yağlı, kızartılmış, baharatlı, acı ve nişastalı besinlerden kaçınmak, hemoroidin iyileşmesi açısından oldukça önemlidir. Öte yandan, tuvalete çıkarken ıkınmak, sürekli olarak oturmak ve sürekli olarak laksatif yani müshil kullanmak, çok az sıvı tüketmek, hemoroidin iyileşmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: