Hemşirelerin en büyük kaygıları şiddet

ANKARA (ANKA) Sağlık-Sen'in hemşire raporuna göre, hemşireler en fazla şiddete uğrama kaygısı yaşıyor. Raporda, hemşire ve ebelerin en yoğun yaşadıkları sağlık sorununun ise stres olduğu belirtiliyor.

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) 12 Mayıs Hemşireler ve Ebeler Haftası'nda açıkladığı raporla hemşire ve ebelerin sorunlarını gündeme getirdi.

Sendika, yaklaşık bin 100 hemşire ve ebeyle yüz yüze görüşerek hemşire ve ebelerin iş memnuniyetini, ev ve iş ortamında karşılaştıkları zorlukları ve beklentilerini ölçen bir anket çalışması gerçekleştirdi. Sağlık-Sen'in, hazırladığı değerlendirme raporunda, istihdam yetersizliği nedeniyle hemşire ve ebelerin ağır ve düzensiz çalışma koşulları altında çalıştıklarına işaret edildi. Türkiye'nin hemşire başına düşen nüfus açısından Avrupa Bölgesinde yer alan 53 ülke içinde son sırada geldiğine dikkat çekilen raporda, hemşire yetersizliğini karşılamak için ebelere de hemşirelik yaptırıldığına dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

-DÜZENSİZ NÖBETLER VE ŞİDDETE UĞRAMA KAYGISI MUTSUZ EDİYOR-
Sağlık-Sen'in anket çalışmasına ilişkin değerlendirme raporuna göre, hemşire ve ebeleri mutsuz eden konular düzensiz nöbetler ve şiddete uğrama kaygısı olarak öne çıktı. Raporda, hemşire ve ebelerin düzensiz nöbet ve uzun çalışma süreleri nedeniyle aile içi sorunlar yaşadığı, sosyal çevresiyle düzenli iletişim kuramadığı için mutsuz oldukları belirtildi. Ankete katılan hemşire ve ebelerin tamamının şiddete uğrama kaygısı yaşadıkları kaydedilen raporda, hemşire ve ebelerin en yoğun yaşadıkları sağlık sorununun stres olduğu vurgulandı.

-HEMŞİRELERİN YÜKÜ AVRUPA ORTALAMASININ 7 KATI-

Rapora göre, hemşirelerin yükü Avrupa ortalamasının 7 katı olurken, Türkiye hemşire başına düşen nüfus ortalamasında 53 Avrupa ülkesi arasında son sırada yer alıyor. Sağlık-Sen'in kamuoyu araştırmasında kendilerini mutlu edecek ve iş motivasyonlarını yükseltecek en etkin hizmetin ne olacağı sorusuna ise hemşire ve ebelerin yüzde 59'u "kreş hizmeti" şeklinde cevap verdi.
Sağlık-Sen'in Kamuoyu araştırmasında öne çıkan diğer sonuçlar ise şöyle:
-Hemşire ve ebelerin yüzde 70'i aile içi sorumluluk paylaşımının kadın ve erkek tarafından eşit şekilde paylaşılmadığından yakınmaktadır.
-Ankete katılanların tamamı çalışma nedenini geçim olarak açıklarken, yüzde 61'i kazançlarının giderlerini karşılamadığını belirtiyor.
-Ankete katılanların yüzde 60'ı gelir kaybı yaşamamak için yıllık izninin tamamını kullanmamaktadır. (Sağlık çalışanları izin dönemlerinde ek ödeme alamamaktadırlar)
-Ankete katılanların yüzde 22'si düzensiz nöbetlerden, yüzde 28'i yöneticilerin baskısından yakınmaktadır.
-Ankete katılanların yüzde 75'i işten yorgunluğunun ardından temizlik gibi ev işlerini çekilmez bulmakta, yüzde 70'i ev işlerinin eşler arasında paylaşılması gerektiğine inanmaktadır.

Reklam
Reklam