Hemşirelerin Sorunları İzü'de Panelde Konuşuldu

İzmir Üniversitesi’ne (İZÜ) konuk olan Hemşirelik Eğitim Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Sağlık Bakanlığı’nın...

İzmir Üniversitesi’ne (İZÜ) konuk olan Hemşirelik Eğitim Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılında 200 bin doktor, 400 bin hemşire sayısına ulaşma hedefinin kontenjan artırımı ile gerçekleştirilemeyeceğini savundu.

Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Öğrenci Hemşireler Derneği Başkanı Ali Kaplan’ın katılımı ve İZÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emine Çakırcalı’nın moderatörlüğünde düzenlenen “Türkiye’de Hemşirelik Eğitimi: Mevcut Durum, Sorunlar ve Öneriler” paneli, İzmir Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Dokuz Eylül, Ege, Şifa, Kâtip Çelebi ve Celal Bayar üniversiteleri Hemşirelik Fakültesi ve İZÜ Tıp Fakültesi akademisyenlerinin katılımı ile gerçekleşen panele öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Reklam
Reklam

Panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Çakırcalı, son 10 yılda gelişen teknolojinin Hemşirelik mesleğinde çelişkileri de gündeme getirdiğini söyledi. Teknolojik gelişmelerin duygusal beklentileri karşılamadığını ifade eden Çakırcalı, “Tüm ülkeler sağlığın önemini vurgularken önleyici değil tedavi edici sağlık çalışmaları artıyor, ekonomik sorunlar bakım ihtiyaçlarını olumsuz etkiliyor. Evde bakım ihtiyacı her geçen gün artıyor” dedi.

HEMŞİRELERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

2007 yılında değişiklik yapılan 6283 sayılı yasa üzerinden hemşirelik mesleği ile ilgili güncel durumu değerlendiren Prof. Dr. Kocaman, Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı için 200 bin doktor, 400 bin hemşire hedefinin ulaşılamaz olduğunu söyledi. Halen 14 bini Sağlık Meslek Lisesi’nde eğitim alan 40 bin hemşirelik öğrencisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kocaman, yasada yapılan yeni düzenlemenin gerektirdiği şekli ile Sağlık Meslek Liselerinin kapatıp hemşirelik eğitimini lisans düzeyine taşıyacak yeterli öğretim elemanının olmadığı söyledi. Kocaman sözlerini şöyle sürdürdü: “Hemşirelik mesleğinin sorunları aşılmadığı sürece Bakanlığın hedefine sadece eğitimdeki kontenjanı arttırarak ulaşmak mümkün değil. Yeterli öğretim personeline sahip olunmadığı gibi eğitim programları çok yüklü, altyapı ve uygulama alanları yetersiz, rol model eksikliği yaşanıyor ve uygulama-üniversite işbirliğinde olması gereken noktaya ulaşılamamış durumda. Bu şartlar altında hemşirelerin çalışma şartlarında iyileştirilmediği sürece eğitim alan kişiler mesleklerinden uzaklaşacak ve 2023 yılında da nüfusun ihtiyacı olan hemşire sayısına ulaşılamayacak.”

Reklam
Reklam

Sağlık Meslek Liselerinde ergen yaşta verilen Hemşirelik eğitimini doğru bulmadığını belirten Kocaman, “Avrupa’da 17 yaşını tamamlamayan bireylere hemşirelik eğitimi verilmiyor. Türkiye’de ergen yaşta verilen eğitim ve hasta sorumluluğunun yüklenmesi sorun oluşturuyor” diye konuştu.

Her meslekte olduğu gibi Hemşirelik mesleği için de örgütlenmenin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kocaman, Öğrenci Hemşireler Derneği’nin 600 üyesine karşılık bin 500 Hemşirelik eğitmeninin sadece 270’inin örgütlü bulunduğu ve bu sayının yetersiz olduğu bilgisini aktardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: