Hep anneleri konuştuk: Peki ya baba olmak nasıl bir duygu?

Babalar için ilk aylar hem zor hem kolay hem de çok duygusal geçer… Çünkü onlar bir baba…

Dünyanın en güzel duygusu bir evlat sahibi olmaktır. Hele de o ilk kavuşma, ilk bakışma, ilk kokuyu hissetme anı paha biçilemez bir değerdedir. Ama günler ilerledikçe hastaneden eve geçince büyükanneler evlerine çekilince minik meleğinizle baş başa kaldığınız ilk zamanlar hem anne hem de baba için birçok zorluk barındırır.

Genellikle hep annelerin yaşadıkları, zorlukları, psikolojik gel gitleri konuşuruz ve çözümler yaratmaya çalışırız. Peki, ya babalar? Onlar görünmez oluverirler o ilk aylarda herkesin gözünde. Herkes bebek ve anne ile ilgilenir. Baba hem sorumluluğunun iki katına çıktığını buram buram hissederken bir bakar ki önce yataktan, sonra muhabbetlerden, sonra evdeki sosyal alanlardan dışlanmış gibi hisseder kendini.

Reklam
Reklam

Çünkü evde artık bir melek vardır ve herkesin tüm dikkati, ilgisi ve sevgisi onun üzerindedir. O yüzden babalar bebeklerinin ilk aylarında annelere göre çok daha farklı duygular yaşar ve hissederler.

Ama bu dönemi daha aktif geçirebilmek ve babaların da kendini dışlanmış hissetmemelerini sağlamak için en büyük görev annelere yani eşe düşüyor.
Sen git anlamazsın, sen salonda yat uykusuz kalma, sen şimdi bırak ben hallederim, sen gelme ben uyuturum vs. gibi davranışlarla babayı dışlamak ona ve bebeğinize yapacağınız en büyük kötülüklerin başında gelmektedir.

Baba da bebeğinizin tüm evrelerini sizin kadar olamasa da size yakın bir şekilde izlemeli, size yardımcı olmalı ve bebeğin bakım sorumluluğunu da paylaşmalıdır. Ona bunu yapması için fırsat verin ve güvenin.

Reklam
Reklam

Ayrıca babasıyla birlikte günün belirli zamanlarında daha çok vakit geçiren, bir şeyler paylaşan, oyun oynayan bebeklerde ileriki yaşlarda sosyal hayatlarında daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Çünkü babadan alınan güven, özgüvenli bir çocuk olmasına son derecede katkıda bulunur.

Bir bebek 2 haftalık olduğu andan itibaren babasının sesini ve kokusunu tanır. Onun kucağında olmak onu sakinleştirir. Babasının onunla ilgilenmesi ona dokunması onun çok hoşuna gider.

Baba da bebeğinle ne kadar çok vakit geçirir ve bu minik bedene ne kadar çok bakar ve ilgi gösterirse kendine güveni gelir. Daha çok bebeğinizle yalnız kalmak ister, korkuları azalır ve bebeğinizle arasındaki bağ daha güçlü ve sağlam olur.

Reklam
Reklam

Sadece anneler olarak biraz hem babalara hem de bebeğinize güvenmeniz gerekiyor. Fırsat vererek onun hareketlerini gözlemleyerek eşinizin de bu güzel anları yaşamasını sağlayın. Bu günler çok çabuk geçiyor, çok zor günler gibi görünse de zaman geçtikçe bugünleri baba ve anne olarak çok özleyeceğinizi unutmayın!