Hep merak etmişizdir: Soğan neden ağlatır?

Soğan doğrarken gözlerimiz yaşarır ya da ağlarız. Yemeklere lezzet katan soğanın neden gözleri yaşarttığına dair bilimsel açıklamalarımız var.

Soğanı kestiğimiz zaman soğan hücrelerini de kesmiş oluruz. Bu yüzden normalde soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu reaksiyon propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ki bu daha sonra LF-sentez enzimi ile propanethial s-oksit gazına dönüşür. Yani kısaca;

Soğanı kestiğimizde çıkan bu gaz alerjik reaksiyonlara sebep olur

Bu gaz su ile reaksiyona girerek sülfirik asit meydana getirir. Bu durum gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su üreterek asidi nötr hale getirerek ve yaşarmaya sebep olur. Çünkü oluşan bu sülfürik asit gözümüzü tahriş eder ve gözümüz yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlar.

Reklam
Reklam

Soğan doğrarken ağlamamak için;

  • Eğer soğan doğrarken ağlamak istemiyorsanız, soğanı suyun altında soyup doğrarsanız salgılanan gazları su yok denecek kadar aza indirmiş olursunuz
  • Soğan doğrarken ağlamanızı engellemek için soğanları soymadan önce bir süre buzdolabında bekletin. Böylece içerisindeki kimyasal salınımını yavaşlatır ve ağlamadan lezzetli yemekler pişirebilirsiniz.

Yeşil soğan niye ağlatmıyor?

Soğan familyasından gelen sarımsak ve taze yeşil soğan da kesildiğinde sülfirik asit meydana getirir fakat ağlama etkisi yaratmaz çünkü daha az LF-sentez enzimi ortaya çıkar.