Hepatit A tehdit ediyor

Siirt Sağlık Müdürlüğü tarafından, 'Hepatit A' hastalığı konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla 'Halk Eğitimleri İçin Bilgi Notu' yayınladı. Siirt Sağlık İl Müdürü Erol Emre Ömür, özellikle kentlerde kanalizasyon sistemlerinin yeterince düzenli olmaması ve su temininin uygun şekilde yapılamaması nedeniyle Hepatit A virüsünün bulaştığını söyledi.

A virüsünün etken olduğu, akciğerin akut enfeksiyonu olan 'Hepatit A' hastalığına ilişkin Siirt Sağlık İl Müdürü Erol Emre Ömür tarafından yayınlanan 'Halk Eğitimleri İçin Bilgi Notu'nda, hastalığın tanımı, belirtileri, nasıl bulaştığı, tedavi yöntemleri ile kimlerin risk altında olduğu ve hastalıktan korunma yolları konularına değinildi. Halk sağlığıyla ilgili uyarılarına devam ettiklerini belirten Siirt Sağlık İl Müdürü Erol Emre Ömür, Hepatit A'nın karaciğerde iltihaplanmaya yol açan bir hastalık olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Ömür, Hepatit A hastalığı geçirmeyen herkesin söz konusu hastalığa yakalanabileceğini belirterek, "Bulaşıcı hastalığın ilk belirtileri ateş, yorgunluk, bulantı, kusma ve ishaldir. Bir veya iki hafta sonra karaciğer büyüyebilir ve sarılık görülebilir. Sarılık en kolay şekilde gözlerin beyaz kısmında fark edilir. Sarılık sırasında idrar koyulaşır ve dışkının rengi açılır. Virüs bulaşmış birçok kişide, özellikle 3 yaş altındaki çocuklarda belirtiler çok hafiftir ya da hiç yoktur. Belirtilerin büyük çocuklar ve yetişkinlerde görülme olasılığı daha yüksektir. Hastalık genellikle 3-6 hafta sürer ve ardından hasta tam olarak iyileşir. Ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Hepatit A virüsü, karşılıklı temasla ya da virüs bulaşmış su veya besinlerin alınmasıyla bulaşır" dedi.

"VİRÜS, KANALİZASYON SİSTEMİ OLMAYAN KENTLERDE DAHA YAYGIN"

Özellikle kentlerdeki kanalizasyon sistemlerinin yeterince düzenli olmaması ve su temininin uygun şekilde yapılamaması sebebiyle, hastalığın yüksek oranda yayıldığını ifade eden Sağlık İl Müdürü Ömür, "Virüs vücuda ağız yoluyla, özellikle yiyecek ve içeceklerle girer. Bu durum tuvalete gittikten sonra kişilerin, ellerini yıkamaması ve diğer kişilerin yiyeceklerine temasıyla oluşabilir. Hepatit A, hasta ile yakın temas ve cinsel ilişki ile de bulaşabilir. Hepatit A hastaları, hastalanmadan iki hafta önce ve iyileştikten bir hafta sonrasına kadar hastalığı bulaştırırlar. Belirti göstermeden hastalığı geçiren çocuklar da, hastalığın yayılmasında sesiz birer kaynak oluştururlar. Tedavi yöntemleri konusunda Hepatit A için herhangi bir özgül tedavi yoktur. Vakaların yüzde 99'dan fazlası 3 ay içinde spontan olarak iyileşir. Hastaya yatak istirahati önerilir. Hasta, aşırı fiziksel aktiviteden kaçarak günlük ihtiyaçlarını karşılayabilir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hastalığın özel bir diyetinin olmadığını, alkol türü içeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Ömür, "Bir kere Hepatit A geçiren bir daha geçirmez. Risk altında olanlar ise, özellikle sağlık koşullarının kötü olduğu, aşırı kalabalık ortamlarda yaşayan kişiler arasında görülür. Hepatit A dünya çapında bir problemdir. Salgınlar her yerde oluşabilir. Hijyenik tedbirleri çok iyi bilmemeleri nedeniyle enfeksiyon kapma oranı en fazla çocuklarda olur. Hepatit A kreş, anaokulu ve okullarda kolayca yayılır" diye konuştu.

"HEPATİT A'DAN KORUNMANIN TEK ŞARTI; TEMİZLİK"

Hastalıktan korunabilmek için ise ellerin sık sık yıkanması, besinlerin iyi pişirilmesi, suların kaynatılması gerektiğini salık veren Ömür, "Alt yapının düzeltilmesi, kişisel temizlik anlayışının gelişmesi ve çevre temizliğinin sağlanmasıyla hastalık kontrol altına alınabilir. Yemek hazırlanmadan önce, yemek yemeden önce, tuvalete gittikten ve bebek bezi değiştirdikten sonra ve çiğ ya da hazır yiyecekleri tutmadan önce ve sonra da özenli el yıkanması gerekmektedir. Yiyecekleri elleriyle tutan kişiler, elleri kurutmak için bir defa kullanılıp atılan kağıt havlular ya da havalı kurutucular kullanmalıdırlar. Çok çabuk kirlenmeleri ve kişiden kişiye mikrop bulaştırabilmeleri nedeniyle bez havlu kullanılması önerilmemektedir. Ev temizliğinde, virüslerin yayılmasını önlemek amacıyla banyo ve tuvalet sık sık temizlenmelidir. Klozet, el tutunma yerleri, musluklar ve çocuk bezi değiştirme masaları gibi yüzeylerin temizliğine özel önem gösterilmelidir. Kreş, anaokulu ve okullarda Hepatit A hastalığı kolaylıkla yayılır. Bu nedenle, bu gibi yerlerde temizlik işlemlerinin tam olarak uygulanması çok önemlidir" dedi.

Reklam
Reklam

Siirt Sağlık İl Müdürü Ömür, hastalığın aşısının olduğunu ve bazı ülkelerde kullanıldığını ifade ederek, "Kronik karaciğer hastalığı olanlar, hemofili hastaları, uyuşturucu kullananlar, laboratuarda direkt virüsle çalışan personel, salgınlar sırasında mental olarak zayıf kişiler, çocuk bakım merkezlerinde çalışan personeller, homoseksüeller ile temizlik işçileri ve gıda elleyicileri aşılanmalıdır" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: