Hepatit B aşısı uyarısı

Adana İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Çağlar Çatak, Hepatit B enfeksiyonundan korunmanın en emin ve güvenilir yolunun, Hepatit B aşısı yaptırmak olduğunu belirterek, tüm aşılarda olduğu gibi sağlık ocaklarında yapılan Hepatit B aşısının da ücretsiz olduğunu bildirdi.

Çatak, Hepatit B enfeksiyonunun, Hepatit B virüsünün neden olduğu, karaciğerde iltihap ve hücre hasarıyla seyreden bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, hastalığın tüm dünyada oldukça yaygın olduğunu belirtti. Her yıl 50 milyon kişinin Hepatit B virüsüyle enfekte olduğunu ifade eden Çatak, buna bağlı nedenlerle 2 milyon insanın hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Türkiye'de ise her yıl 200 bin kişinin bu virüsle enfekte olduğunu, 3-3.5 milyon kişinin Hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğunun bilindiğini kaydeden Adana İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Çağlar Çatak, vatandaşları bu konuda uyararak, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Hepatit B virüsü 4 değişik yolla bulaşmaktadır. Kan veya kan içeren sıvıların zedelenmiş deri ya da mukozayla teması sonucu (Perkütan veya parenteral bulaşma), insandan insana zedelenmiş deri ya da mukoza aracılığıyla (Horizontal bulaşma), cinsel yolla, annenin kanının ya da kanlı sıvılarının bebeğe zedelenmiş derisi ya da mukozası aracılığıyla ya da göbek kordonu aracılığıyla geçmesiyle (Doğum sırasında bulaşma). Hepatit B virüsü enfeksiyonunda, enfeksiyon sık, ancak hastalık enderdir. Virüsü alanların yaklaşık yüzde 50-65'inde hiçbir hastalık belirtisi gelişmeden enfeksiyon geçirilir. Virüsle enfekte olanların yaklaşık yüzde 30-50'sinde kırıklık, yorgunluk, hafif ateş, mide bulantısı, karın ağrısı, eklem ve kas ağrıları gibi yakınma ve bulgular gelişir. Çocukların yüzde 10'undan daha azında, erişkinlerin ise yüzde 30-50'sinde sarılık görülebilir."

Akut enfeksiyonunun çocuklarda, erişkinlere göre daha hafif ve bulgu vermeden seyrettiğine işaret eden Çatak, "Ancak bebeklerin immun sistemi nedeniyle enfeksiyon erişkinlere göre daha fazla kronikleşmeye eğilimlidir. Yeni doğanların yüzde 5-10'unda, 1-5 yaş grubundaki çocukların yüzde 70'inde, erişkinlerin ise yüzde 90-95'inde virüs 6 ay içinde vücuttan temizlenerek bağışıklık gelişir. Akut enfeksiyon erişkinlerin yalnızca yüzde 5-10'unda kronikleşirken, yeni doğanların yüzde 90-95'inde, çocuk ve ergenlerin yüzde 30'unda kronikleşir ve virüs taşıyıcısı olur. Akut enfeksiyondan sonra 6 ay içinde virüse karşı bağışıklık geliştirmeyen, virüs veya virüs proteinlerini kanlarında taşıyan kişilere taşıyıcı denir. Öncelikle, bu kişiler virüsün sağlıklı kişilere bulaşmasında kaynaktır. Ayrıca bu kişilerde kronik akut hepatit, siroz ve karaciğer kanseri gibi kronik karaciğer hastalıklarının gelişme riski yüksektir" dedi.

Reklam
Reklam

Enfeksiyondan korunmanın en emin ve güvenilir yolunun Hepatit B aşısı yaptırmak olduğunu, aşının, doğumdan itibaren her yaşta güvenle uygulanabileceğini belirten Çatak, "Hepatit B aşısı tüm yeni doğan bebeklere, çok eşlilere, hemodiyaliz hastalarına, Hepatit B virüsü taşıyan kişilerin aileleri ve aynı evde yaşayan kişilere, uyuşturucu bağımlılarına, eşcinsellere, sağlık personeline önerilmektedir. Ülkemizde 1998 yılından beri Sağlık Bakanlığı'nın rutin aşılama programı içinde bulunan Hepatit B aşısı, doğumda, 2. ayın sonunda ve 9. ayın sonunda 3 doz olarak uygulanmaktadır. Tüm aşılarda olduğu gibi, sağlık ocaklarında yapılan Hepatit B aşısı da ücretsizdir" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: