Her 100 kişiden 30'u basurlu

Halk arasında basur olarak bilinen 'hemoroid' hastalığının her 100 kişiden 30'unda görüldüğü, lifli gıdalarla beslenmenin hastalığı azaltabileceği belirtildi.

Borçka SSK Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ercan Yalçın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, genel cerrahi hastalıklar içinde önemli bir bölümü oluşturan kalın bağırsak rahatsızlıklarının, Türkiye'de özellikle beslenme alışkanlığı nedeniyle sık görüldüğünü bildirdi.

OTURMAYI BİLE ENGELLEYEBİLİYOR

Op. Dr. Yalçın, her 100 kişiden 30'unda basur hastalığı olduğunu, lifli gıdalarla beslenmenin hastalığı azaltabileceğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:
"Acılı baharatlı yiyecek alışkanlıkları nedeniyle Güneydoğu, Doğu ve Çukurova bölgesinde ve özellikle oturarak iş yapan kişilerde hastalık sıklıkla görülmektedir. Kabızlık sorunu ile başlayan hemoroid, insanın oturmasını engelleyecek dereceye kadar ilerleyebiliyor. Bu nedenle de halk arasında hemoroid, öldürmeyen; ama süründüren hastalık olarak adlandırılıyor. Hastalar doktora gitmeye çekiniyorlar. Hemoroid hamile kadınlarda doğumdan sonra daha yaygın görülüyor. Ayrıca hemoroid ırsi olarak geçebilmekte, fazla kilolu kişiler de ise risk grubu içinde yer almaktadır. Hemoridler makattaki şişmiş kan damarlarıdır. Özellikle stresten uzak durulması gerekmektedir. Çünkü stres, hemoroidi tetikliyor."

Reklam
Reklam

HEMOROİD TEDAVİ SONRASINDA TEKRARLAR MI?

Dr. Yalçın, hastalığın tedavisi konusunda teknolojik olarak önemli mesafeler alındığını ifade ederek, "PPH (Longo) tekniği, hem hastalığı kökünden tedavi edebilmekte hem de hastaların ameliyat sonrasında daha hızlı bir şekilde normal aktiviteye dönmesini sağlamaktadır. Ameliyattan sonra özel bir bakıma gereksinim bırakmayan PPH tekniğinin, bu avantajları nedeniyle ve homoroidlerin ortadan kaldırılmasında etkili olduğu kanıtlanmıştır. Longo tekniği makat bölgesinde uygulanan bir yöntem olduğu için hastanın operasyon sonrası ağrı oranı minimum düzeyde olmaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle artık günümüzde hafif bir genel anestezi yapılarak, hastalık tedavi edilebilmektedir. Tedavi sonrası tekrarlama olmamakta, kalıcı çözüm sağlanmaktadır" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: