Her 3 diyabetliden 1'i hastalığını bilmiyor

İZMİR (İHA) - İzmir'de '6.Ege Diyabet Günleri Kursu' çerçevesinde gerçekleştirilen Diyabet Hemşireliği Kursu'nda konuşan Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiçek Fadıloğlu, her üç diyabetliden birinin hastalığını bilmediğini söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı işbirliğiyle düzenlenen '6.Ege Diyabet Günleri Kursu' başladı. EÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Fadıloğlu, gerekli önlemin alınmadığı takdirde diyabetli birey sayısının kısa zamanda 350 milyona ulaşabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Fadıloğlu, "Eğer gerekli önlemler alınmazsa, diyabetli
birey sayısının 20 yıldan az bir zamanda 350 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Diyabet, gelişen ekonomiye sahip ülkelerde gelişmiş ülkelere göre daha hızlı artmaktadır. En yüksek diyabetli birey sayısına sahip on ülkeden sekizi gelişmekte olan ülkeler kategorisindedir" dedi. Prof. Dr. Çiçek Fadıloğlu, "Diyabetin erkeklerde görülme oranı yüzde 46.5, kadınlarda ise yüzde 62.8 olarak saptanmıştır. Diyabetin başlıca nedenleri; obezite, yaşlı nüfusun artması, hastalık tanısının zamanında konulmaması, hatalı beslenme, kan basıncının kontrol altına alınamaması olarak sayılabilir" diye konuştu. Diyabetin bireylerin yaşam kalitelerini azaltan ve erken ölümle sonuçlanan bir dizi ciddi komplikasyona neden olan bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fadıloğlu, "Diyabet, insani, sosyal ve ekonomik etkileri olan küresel bir problemdir. Dünya genelinde diyabet maliyetinin bireye, aileye ve ulusal ekonomiye yıkıcı etkisi vardır. Gerekli önlemler alınmazsa diyabet global ekonomik gelişmeye yıkıcı etki yapacaktır" dedi.

Reklam
Reklam