Her 3 kanserden 2'si önlenebilir

Kanserden korunma hedefleri arasında tütün kullanımının engellenmesi, beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması gibi faktörler yer alıyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Karabulut, tüm kanserlerin yaklaşık üçte ikisinin potansiyel olarak önlenebilir nitelikte olduğunu belirterek, "Kanser nedenlerine bakıldığında ilk sırada tütün gelmektedir. Diğerleri ise diyet-obezite, çevresel etkenler, aile hikayesi, alkol, radyasyon, güneş ışığı olarak sıralanabilir" dedi. Kadın ve erkeklerde görülme sıklığına göre bakıldığında erkeklerde birinci sırada prostat kanserinin, ikinci sırada akciğer, üçüncü sırada kolorektal kanserlerin geldiğini kaydeden Doç. Dr. Karabulut, "Kadınlarda ise meme, akciğer ve kolorektal kanserler ilk üç sırada yer almaktadır. Kansere bağlı ölümler yetişkin yaş grubunda erkeklerde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KANSERDEN KORUNMA HEDEFLERİNİ ANLATTI

Doç. Dr. Karabulut, kanserden korunma hedefleri arasında ilk sıralarda tütün kullanımının engellenmesi, diyet ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması, fiziksel aktivitenin sağlanması, alkol alımının azaltılması, ultraviyole ışınlarından korunma gibi faktörlerin yer aldığını belirtti.

Doç. Dr. Karabulut, "Meyve ve sebzelerin fazla alınmasıyla akciğer kanseri görülme olasılığı arasında ters ilişki vardır. Yüksek yağ ve kolesterol içerikli diyetin akciğer kanseri olasılığını arttırdığı düşünülmektedir. Aşırı alkol alımı baş boyun kanseri riskini arttırmaktadır. Tuzlanarak saklanan sebzeler, yüksek ısıda pişirilen yiyecekler ve küflü yiyecekler kanser riskini arttırmaktadır. Yüksek ısıda, direk alevler üzerinde, ızgarada ya da dumanda pişirilen yiyeceklerde oluşan maddeler de mide kanseri riskini yükseltmektedir. C ve E vitaminleri ile diğer antioksidanlar mide kanserine karşı koruyucu rol almaktadır" dedi.

Tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişinin tütün kullanımına bağlı kansere yakalandığının tahmin edildiğini ifade eden Karabulut, "Yapılan çalışmalar 1 milyar kişinin sigara, 600 milyon kişinin de tütün çiğneme alışkanlığı olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

(İHA)

Anahtar Kelimeler: