Her 5 kişiden 1'i depresyon geçiriyor

İZMİR (İHA) - Depresyonun çok yaygın bir hastalık olduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayriye Elbi Mete, her 5 kişiden birinin yaşamlarında bir dönem depresyon geçirdiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "6. Ege Dahili Tıp Günleri"nde "Kronik Hastalık ve Depresyon" konulu bir tebliğ sunan Prof. Dr. Mete, depresyonun bir mutsuzluk, neşesizlik hastalığı olduğunu söyledi. Her 100 erkekten 3'ünde, her 100 kadından 6'sında depresyon görülebildiğini açıklayan Mete, "Kadınlar erkeklerden iki kat daha fazla depresyona yakalanıyor, ya da depresyon için yardım istiyor. Kadınlar en çok 35-45, erkekler 55-70 yaşlarında depresyon geçiriyor. Ailede depresyon geçiren bir kişinin olması, kadın olmak, yalnız yaşamak, yoksul olmak depresyon geçirme riskini arttırıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Depresyonu olan kişinin kendine güveninin azaldığını, dikkatini toparlamakta, gazetedeki bir yazıyı okumakta zorlandığını hatırlatan Mete, "Kişiler kendilerini hüzünlü, karamsar hisseder. Daha önce kolayca yapılan işler gözünde büyümeye, zor gelmeye başlar. Unutkanlık, dalgınlık başlar. İştah genellikle azalır, kilo verilir. Bazen de sıkıntı ile fazla yeme görülebilir. Ölüm düşünceleri, ölüm korkusu oluşabilir" diye konuştu.

Depresyon döneminde bedensel sorunlarda da artış görülebildiğini kaydeden Prof. Dr. Mete, "Düzenli giden tansiyon kontrol edilemez olur. Çoğu zaman kronik hastalıkların ilk çıkışı depresyon dönemlerindedir. Birçok araştırmada, kalp krizi geçiren kişilerde depresyonun görülmesi, kalple ilgili sorunlarının, ikinci bir kriz geçirme riskinin arttığını göstermiştir. Yani depresyon kronik bir hastalığın gidişini kötüleştirdiği gibi kronik bir hastalık da depresyona neden olabilir" şeklinde konuştu.