Her 6 Saatte 1 İşçi Yaşamını Yitiriyor

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu (ÇEMYO) İşçi Sağlığı ve İş...

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu (ÇEMYO) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü öğrencilerinin düzenlediği, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalık’ eğitim semineri Çerkezköy Sanayi ve Ticaret Odası Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Eğitime ÇEMYO akademik ve idari kadrosu ile öğrenciler katıldı. Eğitim seminerinde 2010 yılında ÇEMYO İşçi Sağlığı ve İş güvenliği bölümünden mezun olmuş, Mehmet Kemal Gürsöz, Kaan Sabah, Emel Ürkmez ve Görkem Gazioğlu sunumlar yaptı. Eğitimin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Metin Taşkın, kendi okul ve bölümlerinden profesyonel hayata girmiş arkadaşların deneyim ve tecrübelerinden yararlanacakları için heyecanlı olduklarını belirterek, öğrencilerin eğitimden edinebilecekleri bilgilerin önemli olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Eğitimin ilk konuşmacısı olarak söz alan Mehmet Kemal Gürsöz, İş Sağlığı ve güvenliği kavramlarından söz ederek, “Geleneksel anlamıyla iş sağlığı ve güvenliği, iş yerlerinde işin yürütümü nedeniyle oluşan tehlikelerden ve sağlığa zarar verecek koşullardan arındırılarak daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalardır. Modern anlamda ise işin yürütülmesi sırasında doğan sağlığa zarar verecek koşullardan ve güvenliği tehlikeye düşürecek durum ve davranışlardan korunmak, üretimin devamlılığını sağlamak ve verimliliği artırmak amacıyla yürütülen sistemli ve bilimsel çalışmalardır” İfadelerini kullandı.

Türkiye’de yaşanan iş kazalarına dikkat çeken Gürsöz, “Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta ve her 6 saatte bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Evlerinden çıkan ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4 işçimiz akşam eve dönememektedir. İstatistikler her 2 buçuk saatte bir işçinin iş göremez hale geldiğini açıklamaktadır. Ülkemiz Ölümlü iş kazaları istatistiklerinde Avrupa’da ilk sırayı dünyada ise 3.sırayı almaktadır” Dedi.

Reklam
Reklam

Gürsöz’ün ardından diğer eğitim konusu olan uyarı İşaretleri ve İşçi sağlığı güvenliği konusunu anlatmak üzere Görkem Gazioğlu kürsüye çıktı. İlk olarak renklerin iş güvenliği alanındaki karşılıklarını açıklayan Gazioğlu,” kırmızı hepimizin bildiği gibi yasaklayıcı emirleri, mavi zorunluluk halleri ve kişisel korunma teçhizatı, sarı tehlikelerin gösterimi yeşil ise kaçış yolları, acil çıkış kapılarını gibi durumları simgeliyor.” Bilgisini verdi.

Sonrasında yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği ve kişisel koruyucu donanım kullanımının önemi konusunda deneyimlerini aktarmak üzere Kaan Sabah sunum yaptı. Sabah, şantiyelerde yaşadığı güvenlik problemlerinden söz ederek, iş güvenliği ve işçi sağlığı alanında ülkemizde yaşanan sıkıntıları ele aldı. Firmaların çalışanların güvenliği konusunda duyarsız kaldığını belirten Sabah,” Kurumsallaşmış firmalarda sipariş verdiğiniz iş güvenliği malzemelerinden en ucuzu sizin karşınıza getiriliyor. Bu sebeple iş güvenliği malzemelerini iyi bilmeli, siparişlerinizde marka ve diğer teknik bilgileri de belirtmelisiniz.” Bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Son olarak Tekstil sektöründe iş sağlığı ve işçi güvenliği konusunu işleyen Emel Ürkmez’in ardından katılımcılara çiçek ve plaket takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: