Acaba yeterli olacak mıyım? Ona iyi bakabilecek miyim? Koruyup kollayabilecek miyim? Bu kaygılarla boğuşurken çoğu kez çocukların mükemmel bir anneye değil, mutlu bir anneye ihtiyaçları olduğu gerçeğini unutuyoruz!
Peki taşıdığımız tüm kaygılara rağmen mutlu bir anne olmanın sırrı ne?
Mutlu bir anne olmanın öncelikli yolu mutlu bireyler olabilmemizde saklı!
Öncelikli olarak “mükemmel anne” diye birşey olmadığını bilin ve rahatlayın! Hata yapabilir varlıklar olduğunuzu kabul edin ve eğer işin içinden çıkamadığınız bir durum varsa destek almaktan çekinmeyin. Herşeyi tek başına gögüslemek zorunda değilsiniz.
Güven verin! Çocuğunuzu dinleyin ve onun duygularını anlamaya çalışın. Size saçma gelen bir neden onun ağlamasına sebep olabilir. Unutmayın sizde bir zamanlar küçüktünüz ve bir oyuncağa sahip olma arzusu veya yaşadığınız platonik bir aşk sizi saatlerce ağlatabiliyordu.
Hayır demeyi öğrenin! Sadece çocuklarınıza karşı değil, istemediğiniz durumlara karşı “hayır”larınız olsun. Ama mutlaka “hayır”larınızın nedenlerini anlatın. Nedenlerini sabırla çocuğunuza anlatmadığınızda sürekli “hayır” diyen bir makineye dönüşebilirsiniz.
Şaçınızı süperge etmeyin! Bütün yaşamınızı çocuklarınıza, eşinize, evinize adamak birçok uzmanın da belirttiği üzere sağlıklı bir durum değil. Kendi hayatınızı pas geçmeyin. Arkadaşlarınızla, eşinizle vakit geçirmeyi ihmal etmeyin. Önceden keyif aldığınız şeyleri yapmaya devam edin. Hayatın renklerini kaçırmayın.
Kendinize tanıdığınız özgürlük alanını çoçuklarınıza da tanıyın! Çocuklarınızı kendinize yapıştırmayın, sizden bağımsız sağlıklı bireyler olabilmeleri için özgürleşmelerine izin verin.
Kendinizi başka annelerle kıyaslamayın! Her ilişki kendine özeldir, kendi doğrularınızı bulun.
Onlar bizim yarım kalan hırsılarımızın ve arzulalarımızın tamamlayıcısı değiller! Onlara böyle bir misyon yüklemeyin. Kendilerine özel yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olun ve yetenekleri doğrultusunda yürümeleri için onları destekleyin.
Kulaklarınızı gerektiğinde açın! Etrafınızdaki herkesin tecrübeli birer “pedagog” gibi davrandığı anlarda kulaklarınızı gerekli bilgileri alacak kadar açın. Çocuklarınızla ilişkinizde kendinizi bir çıkılmazın içinde hissediyorsanız gerçek bir “pedagog” la görüşmekten çekinmeyin. Bu sizi yetersiz bir anne yapmaz, korkmayın.
Bunlar “mutlu bir annenin” deneyimlerinden esinlenmiş bir kaç ufak tavsiye. Annelik çok uzun ve nefes aldıkça devam eden bir serüven. İşte tam da bu sebeple “Mutlu anneler” olarak “Mutlu çocuklar” yetiştirmek dileğiyle…