Her bel ağrısı ciddi hastalık değil

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Gülman, bel sağlığının önemini belirterek, bel ağrılarının ancak yüzde 1'inde ciddi hastalık bulunduğunu söyledi.

OMÜ Hasta Eğitim Seminerleri kapsamında Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde 'bel ağrıları' konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Birol Gülman, bel ağrısının teşhis ve tedavisinin maliyetinin yüksek olduğunu, bel ağrısından kurtulmanın tek yolunun bel sağlığının korunması olduğunu kaydetti. "İnsanların yüzde 80'i hayatının bir döneminde bel ağrısı çekerler" diyen Gülman, bel ağrısının doktora başvuru nedenleri arasında beşinci, işgücü kaybı konusunda ise üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ikinci sırada olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

İYİLEŞME SÜRECİ 4-6 HAFTA SÜRÜYOR

Ani başlayan bel ağrılarının yüzde 90'ının 4-6 haftada iyileştiğini vurgulayan Gülman, "Bel ağrılarının ancak yüzde 1'inde ciddi hastalık bulunur. 50 yaş üstü kişilerde bel ağrısı, bel bölgesinde kızarıklık, ateş abse, belirgin düşme, çarpma, osteoporoz, gece devam eden ve istirahatla düzelmeyen ağrı, artan güç ve his kaybı, bacak güçsüzlüğü, idrar zorluğu, büyük abdest kaçırmak, açıklanamayan kilo kaybı, kanser, kortizon ve devamlı ilaç kullanımı, 6 haftalık tedaviye cevap alamamak gibi durumlar söz konusuyla mutlaka doktora başvurulmalıdır" şeklinde konuştu.

(İHA)

Anahtar Kelimeler: