Her bir ATM vergi cenneti gibi

Bankalar, Türkiye genelindeki 40 bin ATM'den adeta para basıyor.

Çünkü her türlü işlemin yapıldığı ATM'ler, finansal faaliyet harcı ve vergiden muaf. 6 yılda devletin gelir kaybı 10 milyar. Yaptığı işlemler karşılığında müşterilerinden 60 kalemden ücret alan bankalar, Türkiye genelindeki 40 ATM'yi de büyük bir kazanç kapısı olarak kullanıyor. Yapılan işlemler finansal faaliyet harcı ve vergiden muaf tutulduğu için bankalar ATM'lerden adeta para basıyor. Bankaların bu vurgunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Zeki bankacılara kural işlemiyor" sözünün de kanıtı oldu. ATM'lerden yapılan işlemlerin finansal faaliyet harcı ve vergiden muaf tutulması henüz ATM cihazlarının olmadığı bir dönemde çıkan 4869 Sayılı Bankalar Yasa'ya dayanıyor. Çünkü söz konusu yasada "Bankaların genel işlemlerinin takip edildiği merkezi elektronik cihazların bulunduğu binalar, şube kabul edilmez" maddesi bulunuyor. Bu maddeyle bankaların elektronik altyapı yatırımlarının teşvik edilmesi amaçlanıyordu. BDDK 2007'de çıkardığı bir tebliğ ile bankaların bütün hizmetlerini verdiği ATM'leri de aynı kapsama aldı. Böylece bankaların Türkiye geneline yayılan toplam 40 bin ATM'den yaptığı her türlü işlemden doğan kazançlar vergiden muaf oldu.

Reklam
Reklam

AT YARIŞI OYNANIYOR
At yarışı bile oynatan, altın alıp-satılan, hesap açılan ATM'ler vergisiz gelirin adresi oldu. Üstelik buralarda personel çalıştırılmadığı için bankalar kârlarına kâr kattılar. BDDK'nın tebliğiyle bankalar 2007'den Temmuz 2013'e kadar 9 milyar 46 milyon 615 bin TL'lik vergi ödemedi. Bankalar, aynı tebliğle belediyelere vermeleri gereken işyeri açma ve reklam harcı gibi milyarlarca liralık ödemeyi de yapmadı.

BANKALAR BURALARI ŞUBE GİBİ KULLANIYOR
ATM'ler de para çekip-yatırma, vezne işlemleri, hesap açma-kapama, emekli maaşı ödeme, kredi limiti tahsisi ve kullandırma, kayıtlı firma adına fatura tahsilatı, havale, virman, vergi-harç tahsilatları, altın mevduat hesabı açma, fiziki altın satma ve yatırım işlemleri gibi bankaların sabit şubeleriyle aynı işlemleri yapıyor.

Banka mevzuatıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan Avukat Ünal Somuncuoğlu'na göre yapılan işlemler üzerinden vergi alınması gerekiyor. Türkiye'nin her köşesinde 40 bin ATM'nin bulunduğunu belirten Somuncuoğlu "Bu birimlerde, birçok bankacılık işlemi hiçbir personel istihdam edilmeden yapılıyor. İşlemler ek masraflara ihtiyaç duyulmadan sadece elektronik cihazlarla gerçekleştiriliyor" diye konuştu. (Sabah)

Reklam
Reklam