Her daim nasıl yazılır? Her daim ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir kelimenin birden fazla anlamı ya da eş anlamlı karşılığının bulunduğu Türkçe, dünyadaki en zengin kelime dağarcığına sahip olan diller arasında yer alır. Bu zenginliğin bir başka nedeni de birden fazla kelimenin bir araya gelerek yeni anlamda ve birleşik türde kelimeler üretebilmeleridir. Birleşik türde olan bu kelimelerin bazı durumlarda ayrı bazı durumlarda ise bitişik olarak yazılması Türkçe yazım kurallarına göre belirlenmiştir.

Türkçenin dünyadaki en zengin diller arasında yer almasının bir nedeni de çok fazla kelimeye sahip bir dağarcığının bulunmasıdır. Bir kelime birden fazla anlama karşılık gelebilir. Ayrıca Türkçede yabancı kökenli olan birçok kelime vardır ve bu kelimeler zaman içinde dönüşüp değişime uğrayarak Türkçeleşmiştir. Yazım hataları da bu zenginliğin bir nedeni kabul edilir. Kelimelerin yazımlarında ya da söylenişlerinde hata yapmamak için Türkçe imla ve telaffuz kurallarına uymak gerekir.

Her daim nasıl yazılır?

Her ve daim kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşan her daim kelimesi zarf türünde bir kelimedir. Birleşik bir kelime olduğu için yazımında en sık hata yapılan kelimeler arasında yer alır. Her daim TDK'ye göre her zaman anlamına gelen bir kelimedir. Aynı zamanda her zaman kelimesi her daim ile eş anlamlı olduğu için cümle içinde her daim yerine de kullanılabilir.

Reklam
Reklam

Her daim ayrı mı yazılır?

Türk Dil Kurumunda yer alan Türkçe yazım kuralları doğrultusunda her daim yazımı ayrı olan bir birleşik kelimedir. Bitişik olarak yazılması yazım hatası olarak kabul edilmiştir. Türkçe Yazım Kurallarına göre ayrı ya da bitişik yazılması gereken birleşik kelimeler için farklı kurallar vardır. Bu kurallara göre bir kelimenin ayrı ya da bitişik yazılacağı belirlenir. Bu bağlamda "Her daim bitişik mi yazılır?" sorusu için şu yanıtı verebiliriz: Her daim doğru yazılışı ayrı olduğu için bitişik yazılmamalıdır. Türk Dil Kurumunda da bu kelime ayrı olarak yazılmıştır. Türkçede bir kelimenin bitişik yazılması için bazı kurallar bulunur. Bu kurallardan bir kısmı şu şekildedir:

  • Bir araya gelirken iki kelime de ya da ikinci kelime ses ya da anlam değişikliğine uğruyorsa
  • Bitki adı, hayvan adı, hastalık adı, alet ya da eşya adı ise
  • Somut olarak yer bildirimi yapmayan üstü, altı gibi kelimeler kullanıldıysa
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: