Her Derde Deva Kefiri Çocukların Tüketmesi Uygun mu?

Kefirin faydaları saymakla bitmiyor. Televizyonlarda, gazetelerde hatta internette bile kefir patlaması oldu hatırlarsanız. Bu yazımızda kefirin faydalarından çok kefir hakkında en çok soruların soruları derledik ve cevapladık.

Kefir içmeye başladığımda karnımda kramplar, mide guruldamaları oldu. Bu normal mi?

Kefir içmeye başladığınızda bağırsakların harekete geçmesiyle birlikte guruldamalar ve kramplar olabilir bu normaldir. Vücudunuz kefirin yararlı bakterilerine alışkın olmadığı için tepki gösterebilir.

Kefir kabız yapar mı?

Kabızlık yaşamanız kefirin beklendik etkilerinden olmamakla beraber gün içinde tükettiğiniz farklı yiyecekler ile alakalı bir durum olabilir.

Reklam
Reklam

Ne kadar sıklıkla kefir içmeliyim?

Kefir tüketimine yeni başlayan birisiyseniz gün içinde aşırıya kaçmadan içmenizi öneririz. Haftada 2-3 kez ile başlayıp daha sonra günde bir küçük kavanoz kadar hesaplayabilirsiniz.

Çocuklar kefir içebilir mi?

Aslında Dünya Sağlık Örgütü kefiri çocuklar için iyi bir kalsiyum kaynağı olarak tavsiye etse de uzmanlar bu fermente gıdanın çocuklara bir anda verilmemesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunuyor. Uzmanları dinlemekte fayda var...

Kefir yerine prebiyotik hap içebilir miyim?

Uzmanlar bu konuda kesin olarak uyarıda bulunuyor. İkisi çok farklıdır. Birisi (kefir) sağlıklı beslenmenin ve diyetin parçası diğeri ise (hap ve ilaçlar) doktorun tavsiyesi ile takviye edilen tedavidir. Bu noktada kendi kafamıza göre hap yerine kefir, kefir yerine de hap tüketmememiz gerekiyor.

Kefire metal kaşık değerse sorun olur mu?

Kefire metal ya da çelik kaşık değmez gibi bir algı var ancak bu doğru değil. Kefire sadece çıplak elle dokunmamanız gerekiyor. Bunun haricinde metal/tahta kaşık kullanabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Kefir yaparken karanlık odada bekletmek şart mı?

Hayır, kefir yaparken illa karanlık odalara ya da dolapların içine koymanıza gerek yok. Ortamın aydınlık ya da karanlık olması kefirin oluşmasını etkilemez.