"Her gün, bugün İstanbul için ne yaptım demeliyiz"

İSTANBUL (ANKA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmalarının sınırlı bir takvim içerisinde yürütülmesi gerektiğini belirterek, "Her gün, 'Bugün İstanbul için ne yaptım, bu hafta İstanbul için ne yaptım, bu ay İstanbul için ne yaptım?' diye değerlendirmemiz gerekiyor. Yaptıklarımız Türkiye için. Türkiye için yaptıklarımız da dünya içindir" dedi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu'nun İstanbul Ticaret Odası (İTO) Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen ilk toplantısında konuşan Bakan Günay, Türk insanının çok zengin bir tarihi miras üzerinde oturmasına rağmen zamanı kullanma konusunda "Bu da gelir, geçer" mantığı ile hareket ettiğini, her şeyi zamana bıraktığını söyledi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları konusunda sınırlı bir takvime ihtiyaç olduğunu ifade eden Günay, "Zamanla kendimizi disiplin altına alma anlayışına ihtiyacımız var. Bu komisyonun da böyle bir disipline, böyle bir takvime ihtiyacı var" dedi.

Reklam
Reklam

"TARİHİ MEKANLARLA BİZZAT İLGİLENECEĞİM"

Öncelikle somut projeler üretmek gerektiğini vurgulayan Günay, "Bir, mekansal iyileştirme yapmak zorundayız. İki, sanatsal etkinlikler takvimi ortaya koymalıyız. Üç, İstanbul'un entelektüel birikimini ortaya koymalıyız. Bu konuda yeni çalışmalar, projeler ortaya koymalıyız. İşimiz zor. Süreyi iyi kullanabilirsek, İstanbul'a ve Türkiye tarihine katkı yaparız" diye konuştu. İstanbul'u sanayi kenti haline getirmek için kentteki tarihi mekanlara büyük haksızlıklar yapıldığını, kendilerinin ise bu haksızlıkları hızla telafi etme yoluna gideceklerini dile getiren Günay, Kültür Bakanı olarak tarihi mekanların iyileştirilmesi konusu ile bizzat ilgileneceğini kaydetti.

GÜLHANE'DE YIKIM, AKM'DE BAKIM
Günay bu kapsamda hayata geçirilmesi planlanan projelere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Suru Sultani'yi merkeze alan alanda iyileştirme yapmayı birinci hedefimiz sayıyoruz. Suru Sultani içinde tarihsel mekanla bağdaşmayan, ur gibi düşündüğümüz tüm yapıları çıkaracağız. Tarihsel yapıları da restore edeceğiz. Bu çerçevede 31 Ocak'ta Gülhane Parkı'nda tescilli PTT binası dışındaki Telekom tarafından kullanılan binalar yıkılacak. Gülhane içinde yıkılması gereken ne kadar yapı varsa hiç gecikmeden gün gün kaldırılacak Gülhane Parkı'nın içi temizlendikten sonra Topkapı Sarayı'nda teşhir edilemeyen Padişah arabaları ve diğer eserlerden bir bölümünün burada teşhir edilecek. Kapalıçarşı Danışma Kurulu'nu oluşturarak burada bir iyileştirme çalışması yapacağız. Rami'de bir kültür merkezi oluşturma projemiz var, Ayazağa'da yapımı süren kongre merkezi de en kısa zamanda tamamlanacak. Atatürk Kültür Merkezi de bu yıl bakıma alınacak."

Reklam
Reklam

"MEDENİYETLER İTTİFAKI" VURGUSU

Toplantıda konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da, "kültür başkenti" kavramının doğru tanımlanarak, yapılacak çalışmaların bu strateji doğrultusunda hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
İstanbul genelinde yürütülecek çalışmalarla "Medeniyetler İttifakı" ruhunun da bir adım ileriye taşınacağını belirten Yazıcı, "Medeniyetler ittifakı misyonunu üstlenen bir ülke olarak, bu sembol şehrimizi asaletine ve zarafetine uygun projelerle 2010 Avrupa Kültür Başkentliğine hazırlamalıyız" dedi.

YÜRÜTME KURULU ÜYELERİ BELİNLENDİ

İstanbul 2010 Danışma Kurulu 1. Toplantısı sonucunda, Yürütme Kurulu'nun sivil toplum kuruluşları temsilcileri arasından seçilen dört üyesi belirlendi. Bu üyeliklere Nuri M. Çolakoğlu, Gürhan Ertür, Prof. Dr. Metin Sözen ve Prof. Dr. İskender Pala seçildi.

Bu arada Yürütme Kurulunda Kültür ve Turizm Bakanlığını İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Valiliğini Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını İBB Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, İstanbul Ticaret Odası'nı Yönetim Kurulu üyesi Şekib Avdagiç ve İstanbul Sanayi Odası'nı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna temsil edecek.

Reklam
Reklam

Yürütme Kurulu Başkanını ise Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı görevlendirecek. Daha sonra Yürütme Kurulu kendi başkan yardımcılarını seçecek ve yasaya göre 60 gün içinde bütçesini hazırlayarak Koordinasyon Kurulunun onayına sunacak.